Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
  • ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

ЕЦБ прие становище относно назначаването на бъдещия си председател

25 юли 2019 г.

  • Управителният съвет няма възражения по отношение на предложения кандидат Кристин Лагард

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) днес прие становище относно препоръката на Съвета на Европейския съюз за назначаването на бъдещия председател на ЕЦБ.

Управителният съвет няма възражения по отношение на предложения кандидат, Кристин Лагард, която е личност с призната репутация и професионален опит в паричната или банковата сфера, в съответствие с изискванията на член 283, параграф 2 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Г-жа Лагард пое длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) през юли 2011 г.

След приемането на становището на Управителния съвет и на становище на Европейския парламент новият председател ще бъде назначен от Европейския съвет. Становището на Управителния съвет, чието публикуване в Официален вестник на Европейския съюз предстои, ще бъде публикувано на уебсайта на ЕЦБ на всички официални езици на Европейския съюз.

След като бъде назначена, г-жа Лагард ще замени на длъжността Марио Драги, чийто осемгодишен мандат като председател на ЕЦБ приключва на 31 октомври 2019 г.

Медиите могат да се обръщат за информация към Петер Ерлих на телефон: +49 69 1344 8320.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите