European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB donio mišljenje o imenovanju buduće predsjednice

25. srpnja 2019.

  • Upravno vijeće nema primjedbe na predloženu kandidatkinju Christine Lagarde.

Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) danas je donijelo mišljenje o preporuci Vijeća Europske unije donesenoj u vezi s imenovanjem buduće predsjednice ESB-a.

Upravno vijeće nema primjedbe na predloženu kandidatkinju, Christine Lagarde, koja je osoba s ugledom i stručnim iskustvom u monetarnom ili bankarskom području, što je zahtjev iz članka 283. stavka 2. Ugovora o funkcioniranju Europske unije. Gđa Lagarde preuzela je funkciju glavne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u srpnju 2011.

Nakon što osim Upravnog vijeća mišljenje donese i Europski parlament, odluku o imenovanju predsjednice donijet će Europsko vijeće. Mišljenje Upravnog vijeća, koje će ubrzo biti objavljeno u Službenom listu Europske unije, objavit će se na mrežnim stranicama ESB-a na svim službenim jezicima EU-a.

Nakon imenovanja Christine Lagarde na tom će mjestu zamijeniti Marija Draghija, čiji osmogodišnji mandat predsjednika ESB-a završava 31. listopada 2019.

Predstavnici medija mogu postaviti upite Peteru Ehrlichu, tel. +49 69 1344 8320.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije