Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter
  • PRESSMEDDELANDE

ECB presenterar de nya 100- och 200-eurosedlarna

17 september 2018

  • De nya 100- och 200-eurosedlarna sätts i omlopp den 28 maj 2019
  • Med 100- och 200-eurosedlarna är nu Europaserien komplett
  • Sedlar med nya och innovativa säkerhetsdetaljer: ett satellithologram och en förnyad smaragdgrön siffra

Europeiska centralbanken (ECB) presenterade idag de nya 100- respektive 200-eurosedlarna. De kommer att sättas i omlopp den 28 maj 2019. Efter 5 €, 10 €, 20 € och 50 € är 100 € och 200 € de två sista valörerna i Europaserien, som därmed är komplett.

I de nya 100- och 200-eurosedlarna finns nya och innovativa säkerhetsdetaljer. De nya sedlarna är, liksom de övriga valörerna, lätta att kontrollera med hjälp av ”känn, titta och luta”-metoden.

Satellithologrammet överst på den silverfärgade remsan visar små €-symboler som rör sig runt siffran. Dessa symboler blir tydligare under direkt ljus. Den silverfärgade remsan visar också ett porträtt av Europa, det arkitektoniska huvudmotivet och en stor €-symbol. På de nya 100- och 200-eurosedlarna finns även en förnyad smaragdgrön siffra. Den smaragdgröna siffran finns på samtliga övriga sedlar i den nya Europaserien men denna förnyade version visar också €-symboler inuti valörsiffran.

De nya 100- och 200-eurosedlarna har en annan storlek än de gamla 100- och 200-eurosedlarna. Det som har ändrats är höjden. Båda valörerna har nu samma höjd som 50-eurosedeln, men längden är oförändrad. Det innebär alltså, ju längre sedellängd, desto högre värde. I och med att 50-, 100- och 200-eurosedlarna nu har samma höjd underlättas behandlingen i sedelhanteringsutrustning. De passar bättre i plånböcker och håller längre då mindre sedelslitage torde uppstå.

Utöver de säkerhetsdetaljer som kan ses med blotta ögat har eurosedlarna även maskinläsbara säkerhetsdetaljer. Dessa säkerhetsdetaljer har förnyats i 100- och 200-eurosedlarna. De nya säkerhetsdetaljerna har tillförts för att möjliggöra snabb hantering och äkthetskontroll av sedlarna. Som direktionsledamot Yves Mersch påpekade i sitt tal vid presentationen av de nya sedlarna kommer övergången till de nya 100- och 200-eurosedlarna att innebära att samtliga eurosedlar ger fortsatt starkt skydd mot förfalskningar. Eurosedlarna blir ännu säkrare och därmed lättare att kontrollera och hantera.

Eurosystemet – ECB och de 19 nationella centralbankerna i euroområdet – hjälper tillverkare och ägare av utrustning för sedelhantering och äkthetskontroll att förbereda för de nya sedlarna. Detta görs bl.a. genom att underlätta test av utrustning. Vidare publiceras en lista över utrustning som godkänts för hantering av de nya sedlarna i Europaserien.

Frågor från media kan riktas till Esther Tejedor, tfn: +49 69 1344 95596.

Anmärkningar

Lista över godkända typer av sedelhanteringsmaskiner
KONTAKT

Europeiska centralbanken

Generaldirektorat Kommunikation och språktjänster

Texten får återges om källan anges.

Kontakt för media