European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB-ban leleplezték az új 100 €-s és 200 €-s bankjegyeket

2018. szeptember 17.

  • 2019. május 28-ától új 100 és 200 eurós bankjegyek kerülnek forgalomba.
  • Ezek új, innovatív biztonsági elemeket tartalmaznak: a szatellit hologramot és a továbbfejlesztett smaragdzöld számot.
  • A 100 és a 200 eurós bankjeggyel teljessé válik az Európé-sorozat

Az Európai Központi Bank (EKB) a mai napon leleplezte az új 100 €-s és 200 €-s bankjegyeket, amelyek 2019. május 28-án kerülnek be a készpénzforgalomba. Az 5 €, 10 €, 20 € és 50 € címlet után ez az Európé-sorozat utolsó két címlete, amellyel teljes lesz a sorozat.

Az új 100 és 200 euróson új, innovatív biztonsági elemeket alkalmaztunk. Ugyanúgy, mint a többi címletet, a „tapintás, szemügyre vétel, mozgatás” módszerrel az új bankjegyeket is könnyen ellenőrizhetjük.

Az ezüstös csík tetején megjelenő szatellit hologramban apró € jelek mozognak a szám körül, amelyek direkt fényben tisztábban kivehetők. Az ezüstös csíkon Európé arcképe, az építészeti motívum és egy nagy € jel is látható. Az új 100 és 200 eurós bankjegyeken egy továbbfejlesztett smaragdzöld szám is megtalálható. A szám maga az Európé-sorozat összes többi címletén szerepel, de a mostani, továbbfejlesztett változaton a számok belsejében apró € jelek is el vannak helyezve.

Az új 100 és 200 eurós bankjegyek mérete eltér a megfelelő régi címletekéitől: most mindkét címlet ugyanolyan magas, mint az 50 eurós bankjegy. A hosszuk azonban változatlan – minél hosszabb a bankjegy, annál nagyobb értékű a címlet. Most, hogy az 50, a 100 és a 200 €-s bankjegyek egyforma magasak, könnyebbé vált gépi kezelésük, ellenőrzésük. A pénztárcába is jobban beleférnek és tartósabbak, hiszen kevésbé lesznek kitéve a használat alatti kopásnak.

A szabad szemmel látható biztonsági elemeken kívül az eurobankjegyeken géppel olvasható elemek is találhatók. Az új 100 és 200 euróson ezeket is továbbfejlesztettük, újakat is beillesztve, amelyek lehetővé teszik a bankjegyek gyors feldolgozását és valódiság-ellenőrzését. Az EKB-igazgatósági tag, Yves Mersch az új bankjegyek leleplezése alkalmából mondott beszédében kiemelte, hogy az új 100 és 200 eurós bevezetésével most már a teljes eurobankjegy-sorozat folyamatosan erős védelmet biztosít a hamisítás ellen. Ezzel az eurobankjegyek nem csak biztonságosabbak, hanem könnyebben ellenőrizhetők és kezelhetők lesznek.

Az eurorendszer (az EKB és az euroövezet 19 nemzeti központi bankja) támogatja a bankjegykezelő gépek és valódiság-ellenőrző berendezések gyártóit, üzemeltetőit az új bankjegyekre való felkészülésben. Ennek során többek között lehetővé tesszük a berendezések bevizsgálását, és közzétesszük az Európé-sorozat új bankjegyeinek kezelésére bizonyítottan alkalmas bankjegyvizsgáló gépek jegyzékét.

A média képviselői további tájékoztatásért szíveskedjenek Esther Tejedort keresni a +49 69 1344 95596-os telefonszámon.

Megjegyzések

Sikeresen bevizsgált bankjegyvizsgáló géptípusok jegyzéke
KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok