Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
  • SPOROČILO ZA JAVNOST

ECB je razkrila nova bankovca za 100 € in 200 €

17. september 2018

  • Nova bankovca za 100 € in 200 € bosta v obtok prišla 28. maja 2019.
  • Bankovca imata nova in inovativna zaščitna elementa: hologram s sateliti in izboljšano smaragdno zeleno številko.
  • Z bankovcema za 100 € in 200 € je serija Evropa popolna.

Evropska centralna banka (ECB) je danes razkrila nova bankovca za 100 € in 200 €, ki bosta v obtok prišla 28. maja 2019. Po bankovcih za 5 €, 10 €, 20 € in 50 € sta stotak in dvestotak zadnja dva apoena iz serije Evropa, ki je z njima tako zaključena.

Na novih bankovcih za 100 € in 200 € so uporabljeni novi in inovativni zaščitni elementi. Enako kot ostale apoene je tudi njiju mogoče zlahka preveriti z metodo »otip-pogled-nagib«.

Na vrhu srebrnega traku je hologram s sateliti, na katerem sta majhna znaka €, ki krožita okrog številke vrednosti in postaneta bolj razločna pod neposredno svetlobo. Na srebrnem traku so tudi portret Evrope, arhitekturni motiv in velik znak €. Poleg tega imata nova bankovca za 100 € in 200 € izboljšano smaragdno zeleno številko. Ta je sicer tudi na vseh ostalih bankovcih v seriji Evropa, vendar so v tej izboljšani različici na številki vidni tudi znaki €.

Nova bankovca za 100 € in 200 € se po velikosti razlikujeta od svojih predhodnikov. Zdaj sta oba apoena enako široka kot bankovec za 50 €. Dolžina je ostala enaka, pri čemer še vedno velja, da čim daljši je bankovec, tem večja je njegova vrednost. Ker so bankovci za 50 €, 100 € in 200 € enako široki, so tudi bolj priročni za uporabo in primernejši za obdelavo v različnih napravah. Bolje gredo tudi v denarnico in bodo trajali dlje, ker se bodo manj obrabili in trgali.

Poleg zaščitnih elementov, ki so vidni s prostim očesom, so na eurskih bankovcih tudi strojno berljivi zaščitni elementi. Na bankovcih za 100 € in 200 € so bili ti izboljšani, dodani pa so bili tudi novi, tako da je bankovce mogoče hitro obdelati in preveriti njihovo pristnost. Kot je v svojem nagovoru ob razkritju poudaril član Izvršilnega odbora ECB Yves Mersch, bo z uvedbo novih bankovcev za 100 € in 200 € celoten niz eurskih bankovcev še naprej dobro zaščiten pred ponarejanjem. Tako bodo bankovci še bolj varni, olajšuje pa se tudi njihova obdelava v napravah in avtomatih ter preverjanje pristnosti.

Eurosistem – ECB in 19 nacionalnih centralnih bank v euroobmočju – podpira izdelovalce in lastnike naprav za obdelavo bankovcev ter instrumentov za preverjanje pristnosti v njihovih pripravah na nova bankovca. V ta namen omogoča testiranje opreme in objavlja seznam naprav za obdelavo bankovcev, ki so uspešno opravile test in so torej sposobne obdelovati nove bankovce serije Evropa.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Esther Tejedor, tel. +49 69 1344 95596.

Opombe

Seznam uspešno testiranih naprav za obdelavo bankovcev
KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije