Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
  • ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

ЕЦБ представя новите банкноти от 100 € и 200 €

17 септември 2018 г.

  • Новите банкноти от 100 € и 200 € ще влязат в обращение на 28 май 2019 г.
  • Банкнотите ще съдържат нови, иновативни защитни елементи – сателитна холограма и усъвършенствано смарагдовозелено число
  • С банкнотите от 100 € и 200 € завършва серия „Европа“

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) представи новите банкноти от 100 € и 200 €, които ще влязат в обращение на 28 май 2019 г. След банкнотите от 5 €, 10 €, 20 € и 50 € тези от 100 € и 200 € са последните две купюри от серия „Европа“ и бележат нейното завършване.

В новите банкноти от 100 € и 200 € се използват нови, иновативни защитни елементи. Подобно на останалите купюри новите банкноти се проверяват лесно посредством метода „пипни, разгледай и наклони“.

В сателитната холограма, разположена най-горе в сребристата ивица, се виждат миниатюрни символи „€“, които се движат около числото и се открояват по-ясно на пряка светлина. На сребристата ивица се виждат също портрет на Европа, архитектурното изображение и голям символ „€“. Новите банкноти от 100 € и 200 € съдържат и усъвършенствано смарагдовозелено число. Макар че смарагдовозелено число е включено във всички останали банкноти от серия „Европа“, усъвършенстваният му вариант съдържа и символи „€“ в цифрите.

Новите банкноти от 100 € и 200 € са с различен размер от старите купюри. Сега и двете имат същата ширина като банкнотата от 50 €. Дължината им обаче остава непроменена – колкото по-дълга е банкнотата, толкова по-голяма е номиналната ѝ стойност. След като банкнотите от 50 €, 100 € и 200 € вече имат еднаква ширина, те ще могат да се обработват по-лесно от машини. Освен това те ще се побират по-удобно в портфейлите и ще бъдат по-трайни, тъй като ще се износват по-малко.

Освен защитните елементи, които се виждат с просто око, евробанкнотите съдържат и машинно-четими елементи. В новите банкноти от 100 € и 200 € тези защитни елементи са усъвършенствани и са добавени и нови. Това позволява бързо обработване и проверка за истинност на банкнотите. Както изтъкна в речта си по повод представянето на новите банкноти членът на Изпълнителния съвет Ив Мерш, с преминаването към новите банкноти от 100 € и 200 € всички евробанкноти ще продължат да бъдат добре защитени срещу фалшифициране. Това ги прави още по-сигурни, но те също така ще се проверяват по-лесно и с тях ще се борави по-лесно.

Евросистемата – ЕЦБ и 19-те национални централни банки от еврозоната – подкрепя производителите и собствениците на банкнотообработващи машини и устройства за проверка за истинност в подготовката им за новите банкноти. Това включва съдействие за тестване на оборудването и публикуване на списък на банкнотообработващите машини, които успешно са доказали, че могат да обработват новите банкноти от серия „Европа“.

За въпроси журналистите могат да се свържат с Естер Техедор на телефон +49 69 1344 95596.

Забележки

Списък на преминалите проверка банкнотообработващи машини
ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите