SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter
  • PRESSEMEDDELELSE

ECB afslører de nye 100- og 200-eurosedler

17. september 2018

  • De nye 100- og 200-eurosedler sættes i omløb 28. maj 2019.
  • Sedlerne har nye og innovative sikkerhedselementer: et satellithologram og en ny version af det smaragdgrønne tal.
  • Med 100- og 200-eurosedlerne er Europa-serien komplet.

Den Europæiske Centralbank (ECB) afslørede i dag de nye 100- og 200-eurosedler, som bliver sat i omløb 28. maj 2019. 100- og 200-eurosedlerne er – efter 5-, 10-, 20- og 50-eurosedlerne – de to sidste seddelværdier i Europa-serien, som dermed er komplet.

De nye 100- og 200-eurosedler har nye og innovative sikkerhedselementer. Ligesom de øvrige seddelværdier er de nye sedler lette at tjekke med føl-se-vip-metoden.

Øverst i den sølvfarvede stribe kan man i satellithologrammet se små €-tegn, som bevæger sig rundt om tallet og bliver tydeligere i direkte lys. I den sølvfarvede stribe ses også et portræt af Europa, det arkitektoniske motiv og et stort €-tegn. De nye 100- og 200-eurosedler har også en ny version af det smaragdgrønne tal. De øvrige sedler i Europa-serien har også et smaragdgrønt tal, men i denne nye version ses €-tegn inde i tallet.

De nye 100- og 200-eurosedler har en anden størrelse end de gamle 100- og 200-eurosedler. Begge seddelværdier har nu samme højde som 50-eurosedlen. Sedlernes bredde er dog uændret, hvilket vil sige, at jo bredere en seddel er, jo større værdi har den. I og med at 50-, 100- og 200-eurosedlerne nu har den samme højde, kan de lettere håndteres og kontrolleres af maskiner. De passer også bedre i folks tegnebøger og holder længere, fordi de bliver udsat for mindre slitage.

Ud over de sikkerhedselementer, der kan ses med det blotte øje, har eurosedlerne også maskinlæsbare sikkerhedselementer. På de nye 100- og 200-eurosedler er disse elementer blevet forbedret, og der er tilføjet nye elementer for at muliggøre en hurtig håndtering og ægthedskontrol af sedlerne. Som direktionsmedlem Yves Mersch fremhævede det i sin tale i forbindelse med afsløringen af de nye eurosedler, vil det fuldstændige sæt af eurosedler – med indførelsen af de nye 100- og 200-eurosedler – fortsat yde en god beskyttelse mod falskmøntneri. Dette gør eurosedlerne endnu sikrere, men også lettere at tjekke og håndtere.

Eurosystemet – ECB og de 19 nationale centralbanker i euroområdet – hjælper fabrikanter og ejere af seddelhåndteringsmaskiner og udstyr til ægthedskontrol med at forberede sig til de nye sedler. Dette omfatter bl.a. støtte til test af udstyr. Desuden offentliggøres en liste over seddelhåndteringsmaskiner, som er godkendt til håndtering af de nye sedler i Europa-serien.

Henvendelser fra medierne kan rettes til Esther Tejedor, tlf.: +49 69 1344 95596.

Note:

Liste over godkendte maskiner til håndtering af pengesedler
KONTAKT

Den Europæiske Centralbank

Generaldirektoratet Kommunikation

Eftertryk tilladt med kildeangivelse.

Pressekontakt