Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB predstavio nove novčanice od 100 € i 200 €

17. rujna 2018.

  • Nove novčanice od 100 € i 200 € bit će puštene u optjecaj 28. svibnja 2019.
  • Novčanice će imati nova i inovativna zaštitna obilježja: hologram sa satelitima i unaprijeđenu smaragdnu brojku.
  • Novčanice od 100 € i 200 € posljednja su dva apoena iz serije Europa.

Europska središnja banka (ESB) predstavila je danas nove novčanice od 100 € i 200 €, koje će biti puštene u optjecaj 28. svibnja 2019. Nakon novčanica od 5 €, 10 €, 20 € i 50 € novčanice od 100 € i 200 € posljednja su dva apoena iz serije Europa, tako da je ona sada potpuna.

U nove novčanice od 100 € i 200 € ugrađena su nova i inovativna zaštitna obilježja. Nove se novčanice, kao i drugi apoeni, mogu jednostavno provjeriti metodom »osjeti, pogledaj i nakreći«.

Na vrhu srebrnaste trake nalazi se hologram sa satelitima, odnosno mali simboli € koji kruže oko brojke i postaju jasniji kada se novčanica osvijetli. Na srebrnastoj traci vidi se i Europin portret, arhitektonski motiv i velik simbol €. Na novim je novčanicama od 100 € i 200 € i unaprijeđena smaragdna brojka. Smaragdna brojka je i na svim drugim novčanicama iz serije Europa, ali na tom unaprijeđenom obilježju vide se i simboli €.

Nove novčanice od 100 € i 200 € razlikuju se po veličini od starih novčanica od 100 € i 200 €. Oba apoena sada imaju širinu jednaku onoj novčanica od 50 €. Duljina im je nepromijenjena, a što je novčanica dulja, veća je njezina vrijednost. Sada kada je širina novčanica od 50 €, 100 € i 200 € jednaka, jednostavnije je rukovanje tim novčanicama i njihova strojna obrada. Osim toga, primjerenije su dimenzijama lisnica i dugotrajnije jer će se manje trošiti.

Osim zaštitnih obilježja koja se mogu vidjeti golim okom, euronovčanice sadržavaju i zaštitna obilježja koja prepoznaju strojevi. Na novim novčanicama od 100 € i 200 € ta su obilježja unaprijeđena, a one sadržavaju i nova obilježja koja omogućuju brzu obradu novčanica i provjeru njihove autentičnosti. Član Izvršnog odbora Yves Merch naglasio je u govoru prilikom predstavljanja novih novčanica da se prelaskom na nove novčanice od 100 € i 200 € osigurava daljnja snažna zaštita svih euronovčanica od krivotvorenja. Euronovčanice su sada još sigurnije, ali i jednostavnije za provjeru i rukovanje.

Eurosustav – ESB i devetnaest nacionalnih središnjih banaka europodručja – podupire proizvođače i vlasnike uređaja za obradu novčanica i uređaja za provjeru njihove autentičnosti u pripremama za novu novčanicu. Među ostalim, Eurosustav olakšava testiranje opreme i objavljuje popis uređaja za obradu novčanica koji uspješno obrađuju nove novčanice iz serije Europa.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Esther Tejedor, tel. +49 69 1344 95596.

Bilješke

Popis uspješno testiranih uređaja za obradu novačnica
KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije