Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
  • COMUNICAT DE PRESĂ

BCE dezvăluie publicului noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR

17 septembrie 2018

  • Noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR vor intra în circulație la data de 28 mai 2019
  • Bancnotele vor include elemente de siguranță noi și inovatoare: o hologramă-satelit și un număr verde-smarald optimizat
  • Cu bancnotele de 100 EUR și 200 EUR, seria „Europa” va deveni completă

Banca Centrală Europeană (BCE) a dezvăluit astăzi publicului noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR, care vor intra în circulație la data de 28 mai 2019. După bancnotele de 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR și 50 EUR, bancnotele de 100 EUR și 200 EUR sunt ultimele două cupiuri din seria „Europa”, care va deveni completă odată cu lansarea acestora.

Pentru noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR s-au utilizat elemente de siguranță noi și inovatoare. Similar celorlalte cupiuri, noile bancnote sunt ușor de verificat utilizând metoda „atinge, privește, înclină”.

În partea de sus a benzii de culoare argintie, o hologramă-satelit prezintă simboluri „€” care gravitează în jurul numărului și care devin mai clare sub lumină directă. Pe banda de culoare argintie sunt redate, de asemenea, portretul Europei, elementele arhitecturale și un simbol „€” de mari dimensiuni. Totodată, noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR includ un număr verde-smarald optimizat. Deși numărul verde-smarald în sine este prezent pe toate celelalte bancnote din seria „Europa”, această versiune optimizată prezintă și simboluri „€” în interiorul numărului.

Dimensiunea noilor bancnote de 100 EUR și 200 EUR diferă de cea a vechilor bancnote. Ambele cupiuri au acum o înălțime egală cu cea a bancnotei de 50 EUR. Lungimea acestora rămâne însă nemodificată: cu cât lungimea bancnotei este mai mare, cu atât valoarea acesteia crește. Datorită înălțimii identice, echipamentele pot manipula și procesa acum mai ușor bancnotele de 50 EUR, 100 EUR și 200 EUR. De asemenea, acestea vor încăpea mai bine în portofelele cetățenilor și vor avea o durată de viață mai lungă, întrucât vor fi mai puțin expuse uzurii.

Pe lângă elementele de siguranță care pot fi observate cu ochiul liber, bancnotele euro conțin și elemente de siguranță care pot fi citite de echipamente. Pe noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR, aceste elemente au fost optimizate, fiind adăugate și unele noi pentru a permite procesarea și verificarea cu rapiditate a autenticității bancnotelor. După cum a evidențiat Yves Mersch, membru al Comitetului executiv, în discursul său de la evenimentul de dezvăluire a noilor bancnote, odată cu trecerea la noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR, întregul set de bancnote euro va continua să ofere o protecție puternică împotriva contrafacerii. Bancnotele euro vor fi astfel și mai sigure, dar și mai ușor de verificat și de manipulat.

Eurosistemul – BCE și cele 19 bănci centrale naționale din zona euro – sprijină fabricanții și deținătorii de echipamente de procesare a numerarului și de dispozitive de autentificare în contextul preparativelor pentru introducerea noilor bancnote. Aceasta include facilitarea testării echipamentelor și publicarea unei liste a echipamentelor de procesare a bancnotelor pentru care s-a demonstrat cu succes capacitatea de procesare a noilor bancnote din seria „Europa”.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Esther Tejedor, tel.: +49 69 1344 95596.

Notă

Lista echipamentelor validate de procesare a bancnotelor
CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media