Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Евросистемата подготвя въвеждането на новата банкнота от 50 €

16 юни 2016 г.
  • Новата банкнота от 50 € от серия „Европа“ ще бъде представена на 5 юли 2016 г.
  • ЕЦБ и нейните партньори ще осигурят готовността на машините да приемат новата банкнота от 50 €.

На 5 юли 2016 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) и националните централни банки от еврозоната – Евросистемата – ще представят на обществеността новата банкнота от 50 € от серия „Европа“. Предвижда се новата банкнота да бъде въведена в обращение през пролетта на 2017 г. Производители на оборудване за банкноти, професионални асоциации и ЕЦБ подписаха меморандум за разбирателство, за да подчертаят ангажимента си да осигурят приемането на новата банкнота от 50 € от датата на въвеждането ѝ в обращение от машините за продажба на стоки, билетните автомати и други машини, работещи с банкноти. Те също така се ангажираха да информират своите клиенти, партньори, служители и други заинтересовани страни за новата банкнота.

„Ние – Евросистемата и професионалните ни партньори – започнахме отдалеч подготовката за въвеждането на новата банкнота от 50 €, за да сме сигурни, че предприятията са готови, така че хората да могат безпроблемно да използват новите банкноти навсякъде от деня на влизането им в обращение,“ заяви Тон Роус, директор на дирекция „Банкноти“ в ЕЦБ.

Банкнотата от 50 € е най-широко използваната от всички купюри евробанкноти. От тази купюра в обращение са над 8 млрд. банкноти, или около 45% от общото количество.

На 15 юни 2016 г. ЕЦБ и нейните партньори проведоха семинар за производители на оборудване за банкноти и други заинтересовани страни в Banco de España в Мадрид. Целта на семинара беше да помогне на партньорите да се подготвят за въвеждането на новата банкнота от 50 € и да улесни приспособяването на оборудването за банкноти.

От април националните централни банки от Евросистемата предлагат на производителите на оборудване за банкноти възможност да провеждат в техните сгради изпитания с новите банкноти от 50 €. От юли те също така ще предлагат новите банкноти от 50 € за заемане от заинтересовани производители на оборудване за банкноти и други релевантни трети страни, които да могат да ги тестват в собствените си офиси и на места, където се разполага оборудване за банкноти. Евросистемата също така предлага разнообразна информация за всички заинтересовани страни, включително посредством Програмата за партньорство, за да подпомогне обучаването и информирането на служителите, клиентите и гражданите на еврозоната за новата банкнота от 50 € и нейните защитни елементи.

За въпроси журналистите могат да се свържат с Естер Милтени-Торстенсон на телефон +49 69 1344 8034.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите