Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az eurorendszer új 50 €-s bankjegy bevezetésére készül

2016. június 16.
  • Az Európé-sorozat új 50 €-s bankjegyét 2016. július 5-én leplezik le.
  • Az EKB és partnerei gondoskodni kívánnak arról, hogy a bankjegygépek készen álljanak az új bankjegy elfogadására.

Az Európai Központi Bank (EKB) és az euroövezet nemzeti központi bankjai (együttesen eurorendszer) 2016. július 5-én tárják a nyilvánosság elé az Európé-sorozat új 50 eurós bankjegyét. Az új bankjegy a tervek szerint 2017 tavaszán kerül a készpénzforgalomba. A bankjegyberendezések gyártói, a szakmai szervezetek és az EKB egyetértési megállapodást írtak alá, amelyben vállalták, gondoskodnak róla, hogy az elárusító automaták, a jegyautomaták és az egyéb bankjegyelfogadó gépek a kibocsátás időpontjától elfogadják az új 50 euróst. Az aláírók egyszersmind ügyfeleik, partnereik, alkalmazottaik és az egyéb érdekeltek tájékoztatása iránt is elkötelezték magukat.

„Mi, az eurorendszer és ágazati partnereink már idejekorán megkezdtük az 50 eurós kibocsátásának előkészületeit a vállalatok körében, hogy a lakosság a kibocsátás napjától zökkenőmentesen használhassa az új bankjegyet”, fejtette ki Ton Roos, az EKB bankjegyekkel foglalkozó főigazgatóságának vezetője.

Az összes címlet közül az 50 eurós a leggyakrabban használt bankjegy: több mint 8 milliárd példány van belőle forgalomban, ami a teljes bankjegyállomány 45%-ának felel meg.

Az EKB és partnerei 2016. június 15-én szemináriumot rendeztek Madridban, a Banco de Españában, a bankjegyberendezések gyártói és egyéb résztvevők számára. Az eseménnyel segíteni kívánták a partnereknek az új 50 eurós bevezetésére való felkészülésben, és megkönnyíteni a bankjegyberendezések átállítását.

Április óta az eurorendszer nemzeti központi bankjai saját épületeikben lehetőséget biztosítanak arra, hogy a bankjegyberendezések gyártói az új 50 euróssal tesztelhessék gépeiket. Sőt, júliustól a bankjegyberendezések gyártói és releváns harmadik felek akár ki is kölcsönözhetik az új bankjegyet, hogy saját telephelyükön, illetve a bankjegygépek üzemelési helyén hajthassanak vele végre teszteket. Az eurorendszer ezen túlmenően tájékoztató anyagok egész sorát bocsátja – többek között partnerségi programján keresztül – az érintettek rendelkezésére, hogy ezáltal is segítse alkalmazottai és az euroövezeti lakosság képzését és tájékoztatását az új 50 euróssal, valamint a rajta található biztonsági elemekkel kapcsolatban.

A média képviselői további tájékoztatásért Miltényi-Torstensson Eszterhez fordulhatnak a +49 69 1344 8034-es telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok