Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Eurosustav priprema uvođenje nove novčanice od 50 €

16. lipnja 2016.
  • Nova novčanica od 50 € iz serije Europa bit će predstavljena 5. srpnja 2016.
  • ESB i partneri osigurat će da uređaji prihvaćaju novu novčanicu od 50 €.

Europska središnja banka (ESB) i nacionalne središnje banke europodručja – Eurosustav – predstavit će javnosti novu novčanicu od 50 € iz serije Europa 5. srpnja 2016. Planira se da će nova novčanica biti puštena u optjecaj u proljeće 2017. Proizvođači opreme za novčanice, sektorske udruge i ESB potpisali su memorandum o razumijevanju kojim se obvezuju osigurati da su prodajni automati i drugi uređaji koji primaju novčanice prilagođeni radu s novom novčanicom od 50 € od njezina uvođenja. Osim toga, obvezali su se obavijestiti klijente, partnere, zaposlenike i druge dionike o novoj novčanici.

»Eurosustav se sa svojim partnerima iz industrije opreme za novčanice rano počeo pripremati za uvođenje nove novčanice od 50 € kako bismo osigurali spremnost poduzeća i tako omogućili ljudima da svagdje bez poteškoća upotrebljavaju nove novčanice od dana njihova puštanja u optjecaj«, rekao je Ton Roos, direktor uprave ESB‑a Novčanice.

Novčanica od 50 € najčešće je upotrebljavan apoen euronovčanica. U optjecaju ih je više od 8 milijardi, što je otprilike 45 % euronovčanica u optjecaju.

ESB i partneri održali su 15. lipnja 2016. seminar za proizvođače opreme za novčanice i druge osobe u središnjoj banci Banco de España u Madridu. Cilj seminara bio je pomoći partnerima da se pripreme za uvođenje nove novčanice od 50 € i olakšati prilagodbu opreme za novčanice.

Nacionalne središnje banke Eurosustava nude od travnja proizvođačima opreme za novčanice mogućnost da upotrijebe novu novčanicu od 50 € za provjeru u zgradama nacionalnih središnjih banaka. Od srpnja će posuđivati novu novčanicu od 50 € zainteresiranim proizvođačima opreme za novčanice i drugim važnim dionicima radi provjere u njihovim prostorijama i na lokacijama opreme za novčanice. Osim toga, Eurosustav zainteresiranima, među ostalim u sklopu Partnerskog programa, nudi široku lepezu informacija za obrazovanje i obavještavanje zaposlenika, klijenata i stanovnika europodručja o novoj novčanici od 50 € i njezinim zaštitnim obilježjima.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Eszter Miltényi-Torstensson, tel. +49 69 1344 8034.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije