Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Eurosistem se pripravlja na uvedbo novega bankovca za 50 €

16. junij 2016
  • Novi bankovec za 50 € iz serije Evropa bo javnosti razkrit 5. julija 2016.
  • ECB in partnerji bodo zagotovili, da bodo naprave sposobne sprejemati novi bankovec za 50 €.

Evropska centralna banka (ECB) in nacionalne centralne banke euroobmočja – tj. Eurosistem – bodo novi bankovec za 50 € iz serije Evropa javnosti razkrile 5. julija 2016. Po načrtih bo bankovec v obtok prišel spomladi 2017. Proizvajalci opreme za bankovce, panožna združenja in ECB so podpisali memorandum o soglasju, s katerim so se zavezali, da bodo prodajni avtomati, avtomati za nakup vozovnic in druge naprave, ki sprejemajo bankovce, od datuma uvedbe dalje sposobni sprejemati novi bankovec za 50 €. Hkrati so se zavezali, da bodo svoje stranke, partnerje, zaposlene in druge zainteresirane obveščali o novem bankovcu.

»V Eurosistemu smo se skupaj s panožnimi partnerji začeli zgodaj pripravljati na uvedbo novega petdesetaka, tako da bodo podjetja pripravljena in bodo posamezniki povsod v euroobmočju lahko nemoteno uporabljali nove bankovce že istega dne, ko bodo prišli v obtok,« je dejal Ton Roos, vodja direktorata Bankovci v ECB.

Bankovec za 50 € se med vsemi apoeni eurobankovcev uporablja najpogosteje. V obtoku je več kot 8 milijard bankovcev za 50 €, kar predstavlja približno 45% vseh eurobankovcev.

ECB je s partnerji organizirala seminar za proizvajalce opreme za bankovce in druge, ki je 15. junija 2016 potekal v centralni banki Banco de España v Madridu. Cilj seminarja je bil pomagati partnerjem, da se pripravijo na uvedbo novega bankovca za 50 €, in omogočiti prilagoditev opreme za bankovce.

Od aprila nacionalne centralne banke Eurosistema proizvajalcem opreme za bankovce dajejo možnost, da v prostorih centralnih bank izvajajo teste z novim bankovcem za 50 €. Od julija bodo zainteresiranim proizvajalcem opreme za bankovce in drugim relevantnim tretjim osebam dajale nove petdesetake na posodo za testiranje v lastnih prostorih in na mestih, kjer je nameščena oprema za bankovce. Eurosistem je za vse zainteresirane pripravil tudi široko paleto informacij, med drugim tudi prek partnerskega programa, ki jim bodo v pomoč pri usposabljanju in obveščanju zaposlenih, strank in državljanov euroobmočja o novem bankovcu za 50 € in njegovih zaščitnih elementih.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Eszter Miltényi-Torstensson, tel. +49 69 1344 8034.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije