Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE

Uuden 50 euron setelin käyttöönoton valmistelut etenevät

16.6.2016
  • Uuden 50 euron setelin ulkoasu julkistetaan 5.7.2016.
  • EKP ja sen kumppanit pyrkivät varmistamaan, että setelinkäsittelylaitteet saadaan ajoissa päivitettyä tunnistamaan uudet 50 euron setelit.

Eurojärjestelmä – eli Euroopan keskuspankki (EKP) ja euroalueen kansalliset keskuspankit – julkistaa uuden 50 euron setelin ulkoasun 5.7.2016. Uusi 50 euron seteli on tarkoitus ottaa käyttöön keväällä 2017. EKP on allekirjoittanut setelinkäsittelylaitteiden valmistajien ja rahankäsittelyalan liittojen kanssa yhteistyöpöytäkirjan, jossa osapuolet lupaavat tehdä kaiken voitavansa, jotta myynti- ja lippuautomaatit sekä muut setelinkäsittelylaitteet tunnistavat uudet 50 euron setelit heti niiden käyttöönotosta lähtien. Osapuolet myös sitoutuvat tiedottamaan asiakkailleen, kumppaneilleen, työntekijöilleen ja muille sidosryhmilleen uudesta setelistä.

EKP:n seteliosaston johtajan Ton Roosin mukaan eurojärjestelmä ja sen kumppanit rahankäsittelyalalla ovat ryhtyneet valmistautumaan uuden 50 euron setelin käyttöönottoon jo hyvissä ajoin, jotta yritykset ovat ajoissa valmiina ja uusia seteleitä pystytään käyttämään ongelmitta heti käyttöönottopäivästä lähtien.

Juuri 50 euron seteli on kaikkein käytetyin euroseteli: niitä on liikkeessä yli 8 miljardia, ja ne muodostavat noin 45 % kaikista liikkeessä olevista euroseteleistä.

EKP järjesti 15.6.2016 Espanjan keskuspankissa Madridissa seminaarin, jonka tarkoituksena oli tukea setelinkäsittelylaitteiden valmistajia ja muita kumppaneita 50 euron setelin käyttöönottoon valmistautumisessa ja auttaa varmistamaan, että setelinkäsittelylaitteet saadaan päivitettyä.

Setelinkäsittelylaitteiden valmistajilla on huhtikuusta alkaen ollut mahdollisuus testata laitteitaan uusilla 50 euron seteleillä eurojärjestelmän kansallisten keskuspankkien tiloissa. Lisäksi laitevalmistajilla ja muilla kumppaneilla on heinäkuusta alkaen mahdollisuus käyttää uusia 50 euron seteleitä laitteidensa testaamiseen omissa tiloissaan ja laitteiden sijaintipaikoissa. Eurojärjestelmän keskuspankit ovat myös laatineet monenlaisia tiedotusmateriaaleja, joiden avulla kumppanuusohjelman osallistujat ja muut kiinnostuneet tahot voivat tiedottaa työntekijöilleen, asiakkailleen ja euroalueen kansalaisille uudesta 50 euron setelistä ja perehdyttää heitä tunnistamaan sen turvatekijät.

Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa Eszter Miltényi-Torstensson puhelinnumerossa +49 69 1344 8034.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle