Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Новата банкнота от 10 € – в обращение от утре

22 септември 2014 г.

EMBARGO

Забранено за публикуване преди 10 ч централноевропейско време в понеделник, 22 септември 2014 г.
  • Банкнотата е по-добре защитена срещу фалшифициране и се проверява лесно.
  • Евросистемата предостави подкрепа на производителите и собствениците на банкнотообработващи машини и устройства, за да се подготвят за новата банкнота.
  • Бърз и лесен начин да се запознаете с нея е онлайн видеото „Запознайте се с новата банкнота от 10 €“, което е достъпно на 23 езика.

Банкнотата от 10 € от серия „Европа“ ще бъде в обращение от 23 септември 2014 г. „Изключително важно е всеки, който използва евробанкноти, да може да продължи да го прави с абсолютно доверие. Това е причината за въвеждането на серия „Европа“ – заяви Ив Мерш, членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, който отговаря за банкнотите.

Подобно на новите 5 €, новата банкнота от 10 € има редица усъвършенствани защитни елементи и дизайнът ѝ е обновен. Холограмата и водният знак съдържат портрет на Европа – персонаж от гръцката митология. Банкнотата включва и „смарагдовозелено число“. Когато я наклоните, на блестящото число се вижда ефектът на движещата се нагоре-надолу светлина, като то също така променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин. Заради тези и други защитни елементи новата банкнота от 10 € се проверява лесно посредством метода „пипни, разгледай и наклони“.

За да улесни въвеждането на новата банкнота и да осигури максимално широкото ѝ разпознаване, Евросистемата предприе много мерки за допълнителна подкрепа на производителите и собствениците на банкнотообработващи машини и устройства за проверка за истинност. Една от инициативите беше нови банкноти от 10 € да бъдат на разположение за тестови цели почти девет месеца преди влизането им в обращение, така че да има достатъчно време за приспособяване на оборудването. Друга инициатива беше да се опростят процедурите за получаване на нови банкноти от 10 € за целите на приспособяването. Освен това Евросистемата организира в рамките на своята Програма за партньорство семинар, посветен на банкнотите, в Брюксел, а националните централни банки поддържаха преки връзки със заинтересованите лица в своите държави.

Европейската централна банка получи потвърждение от националните централни банки от еврозоната, че са направили всичко, което може разумно да се очаква и което е по силите им, за да улеснят приспособяването за новата банкнота на машините за обработка на банкноти и устройствата за проверка за истинност в своите държави.

„За да премине въвеждането на новата банкнота от 10 € възможно най-гладко, призовавам всички собственици на оборудване за банкноти да се уверят, че то може да работи с новите банкноти“, каза г-н Мерш.

Банкнотите от 10 € от първата серия ще продължат да се използват, за да бъдат употребени запасите. Те ще бъдат в обращение успоредно с банкнотите от 10 € от серия „Европа“ и постепенно ще бъдат изтегляни, докато в крайна сметка престанат да бъдат законно платежно средство. Тази промяна в статута им ще бъде оповестена далеч предварително.

Видеоматериалът „Запознайте се с новата банкнота от 10 €“, наличен на уебсайта www.novite-evrobanknoti.eu на 23 езика на ЕС, предлага повече информация за новата банкнота и как тя може да бъде проверена. Това е един от редица посветени на евробанкнотите видеоматериали на уебсайта, който съдържа и други инструменти за запознаване с банкнотите, например играта „Euro Cash Academy“.

Медиите могат да се обръщат за информация към Елоди Новодазки на телефон +49 69 1344 7390 или към Уилям Лелифелт на телефон +49 69 1344 7316.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите