Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Holnaptól forgalomban az új 10 eurós bankjegy

2014. szeptember 22.

EMBARGO

Nem továbbítható 2014. szeptember 22., hétfő, közép-európai idő szerint 10.00 óráig
  • Az új bankjegy ellenállóbb a hamisítással szemben, és könnyű ellenőrizni.
  • Az eurorendszer támogatja a bankjegyellenőrző gépek és berendezések gyártóit és üzemeltetőit az új bankjegy bevezetésére való felkészülés során.
  • A 23 nyelven elérhető „Az ismerkedjen meg a 10 eurós bankjeggyel” című online videó segítségével gyorsan és könnyen tájékozódhatunk róla.

Az Európé-sorozatba tartozó 10 eurós bankjegyet 2014. szeptember 23-án bocsátják forgalomba. Yves Mersch, az EKB Igazgatósága bankjegyügyekért felelős tagjának szavaival: „alapvető, hogy mindenki, aki eurobankjeggyel fizet a jövőben is teljes biztonsággal tehessen így. Ezért vezetjük be az Európé-sorozatot.

Az 5 euróshoz hasonlóan a 10 euróson is több továbbfejlesztett biztonsági elem látható, a bankjegyet pedig „új köntösbe” öltöztették. A hologramon és a vízjelen a görög mitológia egyik alakjának, Európének az arcképe látható. Elhelyeztek még a bankjegyen egy „smaragdzöld számot” is. A bankjegy mozgatásával a fénylő számon felfelé és lefelé mozog a fény, maga a szám pedig megváltoztatja a színét, smaragdzöldről mélykékre. Az említett és a többi biztonsági elemnek köszönhetően a 10 eurós bankjegy igen egyszerűen ellenőrizhető a „tapintás–szemügyre vétel–mozgatás” módszerrel.

Az eurorendszer, hogy megkönnyítse az új bankjegy bevezetését és garantálja minél szélesebb körben való felismerését, számos intézkedést hozott a bankjegykezelő gépek és valódiságellenőrző berendezések gyártóinak és üzemeltetőinek további támogatására. Az egyik ilyen kezdeményezés szerint az új 10 eurós bankjegyeket a bevezetés előtt csaknem kilenc hónappal rendelkezésre bocsátják tesztelés céljából, és így elegendő idő áll majd rendelkezésre a berendezések átállításához. Egy másik kezdeményezés egyszerűsítette a berendezés-átállítás céljából való bankjegyigénylést szabályozó eljárásokat. Az eurorendszer emellett partnerprogramjának részeként szemináriumot rendezett a bankjegyekről Brüsszelben, a nemzeti központi bankok pedig közvetlen kapcsolatot tartottak fenn országukban az érintettekkel.

Az euroövezet nemzeti központi bankjai biztosították az Európai Központi Bankot arról, hogy hatáskörükön belül minden elvárhatót megtettek annak érdekében, hogy az országukban üzemeltetett bankjegykezelő és valódiságellenőrző berendezéseket minél könnyebben át lehessen állítani az új bankjegy feldolgozására.

Yves Mersch arra biztatja a bankjegyfeldolgozó berendezések üzemeltetőit, hogy a 10 eurós bevezetésének megkönnyítése érdekében gondoskodjanak a berendezések átállításáról.

Az első sorozat 10 eurósainak kibocsátása folytatódik, amíg a meglévő készletek el nem fogynak. Az Európé-sorozat bankjegyeivel párhuzamosan lesznek forgalomban egészen addig, míg fokozatosan ki nem vonják őket a forgalomból és meg nem szüntetik fizetőeszköz státuszukat. A váltás pontos időpontját jóval előbb be fogják jelenteni.

A www.uj-eurobankjegyek.eu oldalon, az unió 23 nyelvén elérhető „Ismerkedjen meg az új 10 €-s bankjeggyel” online videó mutatja be az új bankjegyet és ellenőrzésének módját. A weboldalon található több hasonló videó mellett egyéb eszközökkel is lehet tájékozódni az eurokészpénzről; ilyen például az Euro Cash Academy.

A média képviselői szíveskedjenek kérdéseikkel Elodie Nowodazkijhoz (+49 69 1344 7390) vagy William Lelieveldthez (+49 69 1344 7316) fordulni.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok