SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter
PRESSEMEDDELELSE

Den nye 10-euroseddel sættes i omløb i morgen

22. september 2014

EMBARGO

Klausuleret til offentliggørelse mandag den 22. september 2014, kl. 10.00 CET
  • Sedlen er sværere at forfalske og lettere at tjekke.
  • Eurosystemet har støttet fabrikanter og ejere af seddelhåndteringsmaskiner og -udstyr i forberedelserne til den nye pengeseddel.
  • En online video "Lær mere om den nye 10-euroseddel", som findes på 23 sprog, er en hurtig og let måde at gøre sig fortrolig med den nye seddel.

10-eurosedlen i Europa-serien sættes i omløb 23. september 2014. "Det er vigtigt, at alle, der anvender eurosedler, fortsat kan have fuld tillid til dem. Derfor indfører vi Europa-serien", udtaler Yves Mersch, ECB's direktionsmedlem med ansvar for eurosedlerne.

Den nye 10-euroseddel har ligesom den nye 5-euroseddel flere nye og forbedrede sikkerhedselementer, og sedlens design er blevet opdateret. I hologrammet og vandmærket ses et portræt af Europa, en figur fra den græske mytologi. Sedlen har også et "smaragdgrønt tal". Når den vippes, viser det skinnende tal en lyseffekt, som bevæger sig op og ned og ændrer farve fra smaragdgrøn til dyb blå. Disse og andre sikkerhedselementer gør den nye 10-euroseddel meget let at tjekke med "føl-, se- og vip"-metoden.

For at lette indførelsen af den nye 10-euroseddel og sikre, at kendskabet til den er så stort som muligt, har Eurosystemet truffet forskellige foranstaltninger til yderligere at støtte fabrikanter og ejere af seddelhåndteringsmaskiner og udstyr til kontrol af ægthed. Et af disse initiativer var at stille den nye 10-euroseddel til rådighed til testformål, næsten ni måneder før den blev sat i omløb, for at give tid nok til at tilpasse maskiner og udstyr. Et andet var at forenkle procedurerne for at kunne modtage den nye 10-euroseddel i forbindelse med tilpasningen. Som led i Eurosystemets partnerskabsprogram arrangerede Eurosystemet desuden et seminar om eurosedler i Bruxelles, og de nationale centralbanker var i kontakt med de relevante interessenter i deres land.

Den Europæiske Centralbank har fået bekræftet af de nationale centralbanker i euroområdet, at de har gjort alt, hvad der med rimelighed kan forventes af dem, for at fremme tilpasningen af seddelhåndteringsmaskiner og udstyr til kontrol af ægthed til den nye seddel i deres land.

"For at gøre lanceringen af den nye 10-euroseddel så gnidningsløs som mulig, opfordrer jeg alle ejere af seddeludstyr til at sikre sig, at det kan håndtere de nye sedler," udtaler Yves Mersch.

10-eurosedlen i den første serie vil fortsat blive udstedt, indtil lagrene er opbrugt. Den kommer til at cirkulere parallelt med 10-eurosedlen i Europa-serien og vil senere blive udfaset, inden den til slut ophører med at være lovligt betalingsmiddel. Dette vil blive meddelt i god tid forinden.

En video med titlen "Lær mere om den nye 10-euroseddel" findes på www.nye-eurosedler.eu på 23 EU-sprog. Den giver nærmere oplysninger om den nye seddel, og hvordan man kan tjekke den. Videoen er én af flere om eurosedler og -mønter på webstedet, som på forskellige måder informerer om eurosedlerne. Et andet eksempel er "Euro Cash Academy".

Forespørgsler fra medierne bedes rettet til Elodie Nowodazkij, tlf.: +49 69 1344 7390 eller William Lelieveldt, tlf.: +49 69 1344 7316.

KONTAKT

Den Europæiske Centralbank

Generaldirektoratet Kommunikation

Eftertryk tilladt med kildeangivelse.

Pressekontakt