Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Nova novčanica od 10 € od sutra u optjecaju

22. rujna 2014.

EMBARGO

Zabrana objave do 10:00 po srednjoeuropskom vremenu u ponedjeljak, 22. rujna 2014.
  • Autentičnost novčanice jednostavno je provjeriti i teže ju je krivotvoriti.
  • Eurosustav je pružio podršku proizvođačima i vlasnicima uređaja za rukovanje novčanicama u pripremi za novu novčanicu.
  • O njoj brzo i jednostavno možete saznati više u mrežnom videu »Otkrijte novu novčanicu od 10 €«, dostupnom na 23 jezika.

Nova novčanica od 10 € iz serije Europa ulazi u optjecaj 23. rujna 2014. »Iznimno je važno da svi oni koji se služe euronovčanicama to i dalje mogu činiti s potpunim povjerenjem. Radi toga uvodimo seriju Europa«, izjavio je Yves Mersch, član Izvršnog odbora ESB-a odgovoran za novčanice.

Kao i nova novčanica od 5 €, i nova novčanica od 10 € sadržava nekoliko poboljšanih zaštitnih obilježja te osvježen dizajn. Hologram i vodeni znak novčanice prikazuju portret Europe, lika iz grčke mitologije. Novčanica sadržava i »smaragdnu brojku«. Kada se novčanica nakreće, na sjajnoj brojci vidi se svjetlosni efekt, odnosno svjetlost koja se miče gore-dolje. Osim toga, brojka mijenja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu. Zahvaljujući tim i drugim obilježjima, novu novčanicu od 10 € moguće je vrlo jednostavno provjeriti metodom »osjeti, pogledaj i nakreći«.

Kako bi olakšao uvođenje nove novčanice i osigurao njezinu široku prepoznatljivost, Eurosustav je poduzeo brojne mjere daljnje podrške proizvođačima i vlasnicima uređaja za rukovanje novčanicama te uređaja za provjeru autentičnosti. Između ostalog, primjerke nove novčanice od 10 € učinio je dostupnima gotovo devet mjeseci prije izdavanja radi njihove provjere kako bi i oprema mogla pravodobno biti prilagođena. Također je pojednostavljen postupak nabavljanja novih novčanica od 10 €, potrebnih za prilagodbu. Osim toga, u Bruxellesu je Eurosustav u okviru Partnerskog programa Eurosustava organizirao seminare u vezi s novčanicama, a nacionalne središnje banke bile su u izravnom kontaktu s važnim dionicima u vlastitim državama.

Nacionalne središnje banke europodručja potvrdile su Europskoj središnjoj banci da su učinile sve što je bilo u njihovoj moći kako bi olakšale postupak prilagodbe uređaja za rukovanje novčanicama i za provjeru autentičnosti u svojim državama radi uvođenja nove novčanice.

»Da bi uvođenje nove novčanice od 10 € proteklo što jednostavnije, pozivam sve koji posjeduju opremu za rukovanje novčanicama da se pobrinu kako bi uređaji mogli obrađivati nove novčanice«, izjavio je Mersch.

Radi iskorištenja zaliha i dalje će se izdavati i novčanice od 10 € iz prve serije. One će biti u optjecaju istovremeno s novčanicama od 10 € iz serije Europa sve dok ne budu povučene u kasnijoj fazi i naposljetku prestanu biti zakonsko sredstvo plaćanja. Ta će promjena njihovog statusa biti pravodobno objavljena.

Dodatne informacije o novoj novčanici i o tome kako je provjeriti možete pronaći u videu pod nazivom »Otkrijte novu novčanicu od 10 €«, koji je na 23 jezika Europske unije dostupan na www.new-euro-banknotes.eu. Riječ je o jednom od nekoliko videa na temu gotovine, koji su dostupni na mrežnim stranicama na kojima na razne načine možete saznati više o novčanicama, kao npr. igrajući »Euro Cash Academy«.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Elodie Nowodazkij na +49 69 1344 7390 ili Williamu Lelieveldtu na +49 69 1344 7316.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije