Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Jutri v obtok pride novi bankovec za 10 €

22. september 2014

EMBARGO

Prepoved objave do 10.00 po srednjeevropskem času v ponedeljek, 22. septembra 2014
  • Bankovec je bolj odporen proti ponarejanju in ga je lahko preveriti.
  • Eurosistem je proizvajalcem in lastnikom naprav in instrumentov za obdelavo bankovcev nudil podporo v pripravah na uvedbo.
  • Z bankovcem se je mogoče hitro seznaniti v spletnem videu »Spoznajte novi bankovec za 10 €«, ki je na voljo v 23 jezikih.

Novi bankovec za 10 € iz serije Evropa bo v denarni obtok prišel 23. septembra 2014. »Pomembno je, da vsakdo, ki uporablja bankovce eura, to lahko še naprej počne s popolnim zaupanjem. Prav zaradi tega uvajamo serijo Evropa,« je poudaril Yves Mersch, član Izvršilnega odbora ECB, pristojen za bankovce.

Enako kot novi petak ima tudi novi desetak več izboljšanih zaščitnih elementov in prenovljeno oblikovno podobo. Tako je v hologramu in vodnem znaku portret Evrope, ki je lik iz grške mitologije. Na bankovcu je tudi »smaragdno zelena številka«, na kateri je ob nagibanju viden svetlobni učinek, ki kot val potuje navzgor in navzdol, barva pa se spreminja iz smaragdno zelene v temno modro. Zahvaljujoč tem in drugim elementom je mogoče novi bankovec za 10 € zelo lahko preveriti z metodo »otip-pogled-nagib«.

Za lažjo uvedbo in čim večjo prepoznavnost novega bankovca je Eurosistem sprejel številne ukrepe, s katerimi je dodatno podprl proizvajalce in lastnike naprav za obdelavo bankovcev in instrumentov za preverjanje pristnosti. Med drugim je nove bankovce za testiranje zagotovil skoraj devet mesecev pred uvedbo, da je bilo dovolj časa za prilagoditve opreme. Poenostavil je tudi postopke za pošiljanje novih bankovcev, potrebnih za prilagoditve. Poleg tega je v okviru svojega partnerskega programa organiziral seminar o bankovcih, ki je potekal v Bruslju, medtem ko so bile nacionalne centralne banke v neposrednem stiku z vsemi deležniki v svojih državah.

Evropska centralna banka je od nacionalnih centralnih bank euroobmočja dobila zagotovilo, da so storile vse, kar je bilo mogoče razumno pričakovati v njihovi moči, da bi vsaka v svoji državi olajšale prilagoditev naprav za obdelavo bankovcev in instrumentov za preverjanje pristnosti.

»Da bi uvedba potekala čimbolj gladko, pozivam vse, ki imajo v lasti naprave za obdelavo bankovcev, da poskrbijo za to, da bodo te naprave lahko obdelovale nove bankovce,« je dejal Mersch.

Bankovci za 10 € iz prve serije bodo še naprej prihajali v obtok, dokler se ne porabijo zaloge. V obtoku bodo nekaj časa vzporedno z bankovci serije Evropa, nato pa bodo postopno ukinjeni in bodo prenehali veljati kot zakonito plačilno sredstvo. Datum, ko se bo to zgodilo, bo objavljen daleč vnaprej.

Dodatne informacije o novem bankovcu in o tem, kako ga je mogoče preveriti, so v videu »Spoznajte novi bankovec za 10 €«, ki je v 23 jezikih EU objavljen na spletni strani www.novi-eurski-bankovci.eu. To je eden iz vrste z denarjem povezanih videov na tej spletni strani, kjer so na voljo tudi druga izobraževalna gradiva o bankovcih, na primer »Akademija za eurogotovino«.

Kontaktni osebi za novinarska vprašanja sta Elodie Nowodazkij, tel. +49 69 1344 7390, in William Lelieveldt tel. +49 69 1344 7316.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije