Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Новата банкнота от 20 € – в обращение от днес

25 ноември 2015 г.
  • Новата банкнота от 20 € влиза в обращение днес.
  • Новата банкнота има по-добра защита срещу фалшифициране.
  • Евросистемата е осигурила материали, за да се улесни приспособяването на банкнотообработващото оборудване към новата банкнота от 20 €.

Новата банкнота от 20 € – третата от серията „Европа“ – влиза в обращение днес. Банкнотата има обновен дизайн и по-ярки цветове, както и нов вид защитен елемент – „прозорче с портрет“ в горната част на холограмната лента, което става прозрачно срещу светлина. В прозорчето се появява портрет на Европа, героиня от гръцката митология, който се вижда от двете страни на банкнотата. Същият портрет е изобразен и във водния знак. Друг защитен елемент е смарагдовозеленото число, върху което се вижда ефект на движещата се нагоре-надолу светлина, когато банкнотата се наклони – също както при банкнотите от 5 € и 10 € от серия „Европа“.

Видеоматериалът „Запознайте се с новата банкнота от 20 €“, публикуван на 23 езика на Европейския съюз, предоставя повече информация за новата банкнота и как тя може да бъде проверена. Това е един от редица посветени на евробанкнотите видеоматериали, намиращи се на уебсайта www.novite-evrobanknoti.eu, където се предлагат и други информационни материали за банкнотите, като например „Euro Cash Academy“.

Банкнотите от 20 € от първата серия ще останат законно платежно средство и ще продължат да бъдат в обращение успоредно с новите банкноти, но постепенно ще бъдат изтегляни от обращение.

Евросистемата предостави подкрепа и насърчи европейски асоциации от сектора, производители на банкнотообработващо оборудване и други партньори да подготвят и приспособят устройствата си своевременно, така че те да могат да работят с новите банкноти. Приблизително 15% от търговците на дребно в еврозоната използват устройства за проверка за истинност.

Днес се открива и онлайн състезанието „Euro Run“ за деца на възраст от 9 до 12 години, живеещи в еврозоната. В състезанието те „тичат“ през въображаем свят, като отговарят на лесни въпроси за евробанкнотите и монетите и избягват препятствия и капани. Участниците събират точки и преминават през седем различни нива. Стоте участници с най-добър резултат ще получат банкнота от 20 € от новата серия в специална гравирана рамка. Състезанието ще продължи до 25 февруари 2016 г.

За въпроси журналистите могат да се свържат с Ева Тейлър на телефон +49 69 1344 7162.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите