Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

A mai naptól forgalomban az új 20 eurós bankjegy

2015. november 25.
  • A mai napon forgalomba került az új 20 €-s bankjegy.
  • Az új bankjegy ellenállóbb a hamisítással szemben.
  • Az eurorendszer tájékoztató anyagokkal segíti a bankjegykezelő berendezések új 20 eurós bankjegyre való átállítását.

A mai napon, az Európé-sorozatból harmadikként, forgalomba került az új 20 €-s. A megújult rajzolatú, élénkebb színvilágú bankjegy újfajta biztonsági elemmel bővült: a holografikus hatású fémcsík felső részén megjelenő arcképes ablak fény felé tartva átlátszóvá válik, és megjelenik benne a görög mitológiából ismert Európé képmása, amely a bankjegy mindkét oldalán látható. Az arckép a vízjelen is megjelenik, a smaragdzöld szám mellett, amelyen a bankjegy mozgatásakor fel-le mozgó fényhatás figyelhető meg – pontosan úgy, mint az Európé-sorozat 5 és 10 eurós bankjegyein.

Az „Ismerkedjünk meg az új 20 €-s bankjeggyel” című videó az Európai Unió 23 nyelvén nyújt bővebb tájékoztatást az új bankjegyről és ellenőrzési módjáról. A www.uj-eurobankjegyek.eu weboldalon elérhető több hasonló videofilm mellett egyéb módon is lehet tájékozódni az eurokészpénzről, ilyen például az Euro Cash Academy.

Az első sorozat 20 eurósa az új bankjeggyel párhuzamosan továbbra is törvényes fizetőeszköz marad, ám fokozatosan kivonják a forgalomból.

Az eurorendszer támogatta és ösztönözte az európai szakmai szövetségeket, a bankjegykezelő berendezések gyártóit és más partnereket, hogy kellő időben felkészítsék és átállítsák készülékeiket az új bankjegy kezelésére. Az euroövezeti kiskereskedelmi egységek mintegy 15%-ában használnak valódiságvizsgáló eszközt.

Szintén a mai napon kezdődik az euroövezetben élő 9–12 éves gyerekek számára rendezett, online „Euro Run” (eurofutam) verseny. A játékban egy képzeletbeli tájon „futnak”, és az europénzzel kapcsolatos egyszerű kérdésekre válaszolva kerülgetik a csapdákat, akadályokat. Közben a hét különböző nehézségű szinten végigküzdve magukat pontokat gyűjtenek. A 100 legjobb játékos egy különleges gravírozott keretbe foglalt 20 eurós bankjegyet kap emlékbe. A versenyben 2016. február 25-ig lehet részt venni.

A média képviselői további tájékoztatásért szíveskedjenek Eva Taylorhoz fordulni a +49 69 1344 7162-es telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok