Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Nova novčanica od 20 € od danas u optjecaju

25. studenog 2015.
  • Nova novčanica od 20 € danas je puštena u optjecaj.
  • Novu je novčanicu teže krivotvoriti.
  • Eurosustav je pripremio materijale za lakšu prilagodbu opreme za novčanice novoj novčanici od 20 €.

Nova novčanica od 20 €, treća novčanica iz serije Europa, danas se pušta u optjecaj. Obnovljena je izgleda i življih boja te sadržava novo zaštitno obilježje »prozor s portretom«, koje se nalazi u gornjem dijelu holograma. Kada pogledate kroz novčanicu prema izvoru svjetlosti, prozor će postati proziran i na njemu će se pokazati portret Europe, lika iz grčke mitologije, koji je vidljiv na obje strane novčanice. Na novoj novčanici od 20 € taj je portret vidljiv i u vodenom znaku, a na njoj se, kao i na novčanicama od 5 € i 10 € iz serije Europa, nalazi i smaragdna brojka na kojoj se vidi svjetlosni efekt, odnosno svjetlost koja se miče gore-dolje kada nakrećete novčanicu.

Dodatne informacije o novoj novčanici i o tome kako provjeriti njezinu autentičnost možete pronaći u videu »Otkrijte novu novčanicu od 20 €« dostupnom na 23 jezika Europske unije. Riječ je o jednom od nekoliko videa o gotovini koje možete pronaći na stranici www.nove-euronovcanice.eu, na kojoj se nalaze i drugi edukativni materijali o novčanicama, na primjer aplikacija »Euro Cash Academy«.

Novčanice od 20 € iz prve serije i dalje će biti zakonsko sredstvo plaćanja i biti u optjecaju istodobno s novim novčanicama, ali će se postupno povlačiti iz optjecaja.

Eurosustav je pozivao europske sektorske udruge, proizvođače opreme za novčanice i druge partnere da pravodobno pripreme i prilagode svoje uređaje za obradu novih novčanica te ih u tome podupirao. Oko 15 % trgovaca na malo u europodručju upotrebljava uređaje za provjeru autentičnosti.

Danas se također otvara mrežno natjecanje »Euro Run« za djecu od 9 do 12 godina koja žive u europodručju. U natjecanju ona »trče« kroz izmišljeni krajolik, odgovaraju na jednostavna pitanja o eurogotovini i izbjegavaju prepreke i stupice. Pritom sakupljaju bodove i napreduju prelazeći na više razine, kojih je ukupno sedam. Najboljih 100 igrača osvojit će novu novčanicu od 20 € u posebnom okviru s urezanim natpisom. Natjecanje je u tijeku do 25. veljače 2016.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Evi Taylor, tel. +49 69 1344 7162.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije