Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Nieuwe €20-bankbiljet is vanaf vandaag in omloop

25 november 2015
  • Het nieuwe bankbiljet van €20 wordt vandaag in omloop gebracht
  • Het nieuwe bankbiljet is nóg beter beveiligd tegen vervalsing
  • Eurosysteem heeft materiaal verstrekt om de aanpassing van bankbiljettenapparatuur aan het nieuwe biljet van €20 te vergemakkelijken

Het nieuwe €20-biljet, het derde uit de Europa-serie, gaat vandaag in omloop. Het heeft een vernieuwd uiterlijk en helderdere kleuren, en bevat een nieuw echtheidskenmerk: een “portretraampje” aan de bovenkant van het streephologram dat doorzichtig wordt wanneer het tegen het licht wordt gehouden. Het raampje toont een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie, dat aan beide kanten van het biljet zichtbaar is. Hetzelfde portret is ook zichtbaar in het watermerk, naast een smaragdgroen cijfer dat een op en neer bewegend lichteffect geeft als het bankbiljet wordt gekanteld – net zoals bij de biljetten van €5 en €10 uit de Europa-serie.

Een video met de titel “Ontdek het nieuwe bankbiljet van €20” in 23 talen van de Europese Unie verschaft nadere informatie over het nieuwe biljet en hoe het kan worden gecontroleerd. Het is één van de verschillende video's over contant geld beschikbaar op www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu, waar tevens andere manieren te vinden zijn om de bankbiljetten te leren kennen, zoals de “Euro Cash Academy”.

De €20-bankbiljetten uit de eerste serie blijven wettig betaalmiddel en zullen naast de nieuwe biljetten blijven bestaan, zij het dat zij geleidelijk uit de omloop zullen worden genomen.

Het Eurosysteem heeft Europese brancheorganisaties, fabrikanten van bankbiljettenapparatuur en andere partners geholpen en gestimuleerd om hun apparaten tijdig voor te bereiden en aan te passen zodat deze het nieuwe bankbiljet kunnen verwerken. Circa 15% van de winkeliers in het eurogebied maakt gebruik van detectieapparaten.

Vandaag gaat ook de online “Euro Run”-wedstrijd van start voor kinderen tussen 9 en 12 jaar oud die in het eurogebied wonen. In de wedstrijd “rennen” zij door een denkbeeldig landschap, waarbij ze eenvoudige vragen beantwoorden over de chartale euro, en obstakels en valstrikken ontwijken. Zij verzamelen punten terwijl zij hun weg vinden door zeven verschillende niveaus. De 100 beste spelers ontvangen een speciaal ingelijst nieuw €20-biljet met opschrift. Deelname aan de wedstrijd is mogelijk tot 25 februari 2016.

De media kunnen met hun vragen terecht bij Eva Taylor, tel.: +49 69 1344 7162.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media