Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

ЕЦБ и нейните партньори подписват меморандум за разбирателство за новата банкнота от 20 €

23 юли 2015 г.
  • Меморандумът за разбирателство има за цел да гарантира, че машините и устройствата в цялата еврозона са готови да приемат новата банкнота от 20 € след 25 ноември 2015 г.
  • Партньорите ще предоставят информация на съответните мрежи във връзка с новата банкнота от 20 €.
  • ЕЦБ и националните централни банки от Евросистемата ще продължат да оказват съдействие на партньорите за приспособяване и тестване на техните устройства.

Днес Европейската централна банка подписа меморандум за разбирателство с европейски асоциации от сектора, производители на банкнотообработващо оборудване и други партньори. По този начин ЕЦБ укрепва своята Програмата за партньорство, която допринесе за гладкото въвеждане на новата банкнота от 10 € през 2014 г.

Подписалите страни на меморандума се споразумяха да направят всичко възможно, за да гарантират, че банкнотообработващите машини, машините за продажба на стоки, билетните автомати и устройствата за проверка за истинност ще бъдат приспособени да приемат новата банкнота от 20 € от 25 ноември 2015 г. – датата, на която банкнотата влиза в обращение. Производителите на оборудване за банкноти също така се ангажират да предоставят възможно най-рано на клиентите си необходимата софтуерна и хардуерна актуализация, за да имат достатъчно време да обновят машините и устройствата си.

Ив Мерш, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, заяви: „ЕЦБ, националните централни банки и нашите партньори от сектора играят определена роля при подготовката за въвеждането на новите банкноти. Меморандумът за разбирателство, който подписахме днес, подчертава общия ни ангажимент и отговорност, за да гарантираме, че гражданите в цялата еврозона могат навсякъде да използват безпроблемно новите банкноти от 20 € след 25 ноември.“

С цел да помогне на участниците в Програмата за партньорство да се подготвят за въвеждането на новата банкнота от 20 €, от февруари 2015 г. насам ЕЦБ и националните централни банки от Евросистемата предоставят информационни материали, както и нови банкноти за тестване и приспособяване. Към момента броят на партньорите в цяла Европа достига 450. Програмата предоставя подкрепа за производителите на оборудване за банкноти, операторите на оборудване за банкноти и други заинтересовани лица от сектора, за да информират служителите и клиентите си за новите евробанкноти и да осигурят навременното приспособяване на машините.

Медиите могат да се обръщат за информация към Росио Гонсалес на телефон: +49 69 1344 6451.

Бележки:

Меморандум за разбирателство относно приспособяването на оборудването за банкноти към новата банкнота от 20 € ( само на английски език )

Списъка с партньорите, подписали меморандума за разбирателство, можете да намерите тук .

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите