Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB s partnerima potpisao memorandum o razumijevanju u vezi s novom novčanicom od 20 €

23. srpnja 2015.
  • Cilj memoranduma o razumijevanju jest da strojevi i uređaji u cijelom europodručju budu spremni za prihvaćanje nove novčanice od 20 € od 25. studenog 2015.
  • Partneri će u svom poslovnom krugu proširiti obavijesti o novoj novčanici od 20 €
  • ESB i nacionalne središnje banke Eurosustava i dalje će podupirati partnere u vezi s prilagodbom i testiranjem njihovih uređaja.

Europska središnja banka danas je potpisala memorandum o razumijevanju s europskim sektorskim udrugama, proizvođačima opreme za novčanice i drugim partnerima. Time se jača Partnerski program ESB-a, koji je pridonio nesmetanom uvođenju nove novčanice od 10 € 2014. godine.

Potpisnici memoranduma obvezuju se učiniti sve što mogu kako bi uređaji za obradu novčanica, prodajni automati i uređaji za provjeru autentičnosti prihvaćali novu novčanicu od 20 € od 25. studenog 2015., kada će nove novčanice ući u optjecaj. Osim toga, proizvođači opreme za novčanice obvezuju se klijentima što prije pružiti potrebne nove inačice računalne opreme i programske podrške kako bi imali dovoljno vremena za nadogradnju strojeva i uređaja.

Član Izvršnog odbora ESB-a Yves Mersch rekao je: „U pripremi za uvođenje novih novčanica važnu ulogu imamo svi: ESB, nacionalne središnje banke i naši sektorski partneri.„ “Memorandum o razumijevanju koji smo danas potpisali potvrda je zajedničkog opredjeljenja i obveze da građanima u cijelom europodručju omogućimo da od 25. studenog svugdje nesmetano upotrebljavaju svoje nove novčanice od 25 €.“

Kako bi sudionicima Partnerskog programa pomogli da se pripreme za uvođenje nove novčanice od 20 €, ESB i nacionalne središnje banke Eurosustava dali su im informativne materijale i, od veljače 2015., stavili nove novčanice na raspolaganje u svrhu provjere i prilagodbe. Trenutačno u Partnerskom programu sudjeluje 450 partnera. Programom se podupiru proizvođači i operateri opreme za novčanice te drugi dionici u sektoru u obavještavanju zaposlenika i klijenata o novim euronovčanicama te u pravodobnoj prilagodbi uređaja za obradu novčanica.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Rocío González, tel. +49 69 1344 6451.

Bilješke:

Memorandum o razumijevanju povezan s prilagodbom opreme za novčanice novim novčanicama od 20 € ( dostupno samo na engleskom jeziku )

Ovdje možete pronaći popis partnera koji su potpisali memorandum o razumijevanju

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije