Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB és partnerei az új 20 eurós bankjeggyel kapcsolatos egyetértési megállapodást írtak alá

2015. július 23.
  • Az egyetértési megállapodás célja, hogy az euroövezetben használt gépek és berendezések 2015. november 25-től készen álljanak az új 20 eurós bankjegyek elfogadására.
  • Az aláírók ezután saját partnereiket is tájékoztatják az új 20 eurós bankjegyről.
  • Az EKB és az eurorendszer nemzeti központi bankjai a továbbiakban is támogatják partnereiket berendezéseik átállításában és tesztelésében.

A mai napon az Európai Központi Bank egyetértési megállapodást írt alá az európai szakmai szövetségekkel, bankjegyfeldolgozó berendezések gyártóival és más partnerekkel. A megállapodás tovább erősíti az EKB Partnerségi programját, amely már 2014-ben is hozzájárult az új 10 eurós bankjegy zökkenőmentes bevezetéséhez.

A megállapodásban a felek minden tőlük telhető segítséget megígérnek annak érdekében, hogy bankjegyfeldolgozó berendezések, elárusító és jegyautomaták, csakúgy mint a hitelesítő berendezések 2015. november 25-ére, azaz az új 20 eurós bankjegy forgalomba bocsájtásának napjára készen álljanak a bankjegy fogadására. A bankjegyfeldolgozó berendezések gyártói azt is vállalják, hogy minden szükséges szoftver- és hardverfrissítést a lehető legkorábban ügyfeleik rendelkezésére bocsátanak, hogy az utóbbiaknak elegendő idejük legyen gépeik és berendezéseik átállítására.

Yves Mersch, az EKB Igazgatóságának tagja elmondta: „Az EKB-nak, a nemzeti központi bankoknak és a szakmai szervezeteket képviselő partnereinknek mind megvan a saját szerepe az új bankjegyek bevezetésében. A ma aláírt egyetértési megállapodás kölcsönös elkötelezettségünket és felelősségünket hangsúlyozza annak biztosítása érdekében, hogy az euroövezet polgárai november 25-től zökkenőmentesen használhassák 20 eurós bankjegyeiket az övezet egész területén.˝

Az EKB és az eurorendszer nemzeti központi bankjai információs anyagokkal segítik a Partnerségi program résztvevőit, az új bankjegyek pedig már 2015 februárja óta rendelkezésre állnak tesztelés és rendszerátállítás céljára. A program, amelyben jelenleg Európa-szerte 450 partner vesz részt, a bankjegyfeldolgozó berendezések gyártói, e berendezések felhasználói és a bankjegy ágazat egyéb érintett szervezetei számára nyújt támogatást a munkavállalók és ügyfelek új eurobankjegyekkel kapcsolatos tájékoztatásában, valamint a bankjegyfeldolgozó berendezések időben történő átállításában.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Rocío Gonzálezhez fordulni a +49 69 1344 6451 telefonszámon.

Megjegyzések:

Egyetértési megállapodás a bankjegyfeldolgozó berendezéseknek az új 20 eurós bankjegyre való átállításáról ( csak angol nyelven áll rendelkezésre ).

Az egyetértési megállapodást aláíró partnerek jegyzéke itt található.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok