Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

ECB in partnerji so podpisali memorandum o soglasju v zvezi z novim bankovcem za 20 €

23. julij 2015
  • Cilj memoranduma o soglasju je zagotoviti, da bodo naprave in instrumenti od 25. novembra 2015 povsod v euroobmočju pripravljeni sprejemati novi bankovec za 20 €.
  • Partnerji bodo o novem bankovcu za 20 € obveščali svojo mrežo kontaktov.
  • ECB in nacionalne centralne banke Eurosistema bodo partnerjem še naprej pomagale pri prilagajanju in testiranju svojih naprav.

Evropska centralna banka je danes s panožnimi združenji, proizvajalci opreme za bankovce in drugimi partnerji podpisala memorandum o soglasju. S tem se krepi partnerski program ECB, ki je prispeval k nemoteni uvedbi novega bankovca za 10 € v letu 2014.

Podpisniki memoranduma soglašajo, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo naprave za obdelavo bankovcev, prodajni avtomati in avtomati za nakup vozovnic ter instrumenti za preverjanje pristnosti s 25. novembrom 2015, ko bo novi bankovec za 20 € prišel v obtok, sprejemali nove bankovce. Proizvajalci opreme za bankovce se poleg tega zavezujejo, da bodo svojim strankam čim prej posredovali potrebne posodobitve programske in strojne opreme ter jim tako zagotovili dovolj časa, da nadgradijo svoje naprave in instrumente.

Yves Mersch, član Izvršilnega odbora ECB, je dejal: »ECB, nacionalne centralne banke in naši partnerji v panogi imajo vsak svojo vlogo v pripravah na uvedbo novih bankovcev. Memorandum, ki smo ga danes podpisali, poudarja našo skupno zavezo in odgovornost pri zagotavljanju, da bodo lahko državljani povsod v euroobmočju po 25. novembru nemoteno uporabljali nove bankovce za 20 €.«

Da bi se lahko udeleženci v partnerskem programu pripravili na uvedbo novega bankovca za 20 €, so ECB in nacionalne centralne banke Eurosistema pripravile informativna gradiva, obenem pa so novi bankovci od februarja 2015 na voljo za testiranje in prilagajanje naprav. Trenutno imamo 450 partnerjev iz cele Evrope. Program daje podporo proizvajalcem opreme za bankovce, upravljavcem naprav in drugim zainteresiranim stranem v panogi bankovcev, da bi ti svoje zaposlene in stranke obveščali o novih eurobankovcih ter zagotovili, da so naprave za bankovce pravočasno prilagojene.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Rocío González, tel. +49 69 1344 6451.

Opombe:

Memorandum o soglasju o prilagoditvi naprav za bankovce na novi bankovec za 20 € ( na voljo samo v angleščini )

Seznam partnerjev, ki so podpisali memorandum o soglasju, je na voljo tukaj .

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije