Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Евросистемата ще представи новата банкнота от 20 € и ще окаже съдействие на производителите и доставчиците на банкнотообработващи машини

19 декември 2014 г.

EMBARGO

Забранено за публикуване преди 10 ч централноевропейско време в петък, 19 декември 2014 г.
  • На 24 февруари 2015 г. Евросистемата ще представи новата банкнота от 20 € от серия „Европа“. Новата банкнота включва усъвършенствани защитни елементи.
  • Евросистемата ще продължи да съдейства на производителите и доставчиците на банкнотообработващи машини, за да приспособят своите машини и устройства за проверка за истинност.

Новата банкнота от 20 € е третата от серия „Европа“ и се въвежда след банкнотите от 5 € и 10 €. На 24 февруари 2015 г. ЕЦБ и националните централни банки от еврозоната – Евросистемата – ще представят банкнотата и ще обявят точната дата на емитиране. Серия „Европа“ се въвежда с цел да се подобри в още по-голяма степен сигурността на евробанкнотите и да се запази преднината пред фалшификаторите.

Евросистемата предприема редица мерки, за да окаже съдействие на производителите, доставчиците и собствениците на банкнотообработващи машини и устройства за проверка за истинност:

  • Тя им предоставя новата банкнота в националните централни банки в еврозоната далеч преди емитирането ѝ, за да могат да тестват и приспособят машините и устройствата си. След официалното представяне на новата банкнота от 20 € тя ще може да бъде тествана извън централните банки.
  • Тя организира поредица от събития и мерки за подготовка за емитирането на новата банкнота от 20 €. Първото от тези събития е семинар на Евросистемата за съответните организации, който ще се проведе в Banca d’Italia в Рим на 6 февруари 2015 г.
  • Тя предоставя широк набор от комуникационни инструменти и материали, за да подпомогне подготовката за въвеждането на новата банкнота.

„ЕЦБ и националните централни банки от еврозоната с нетърпение очакват отново да работят в тясно сътрудничество с производителите, доставчиците, операторите и собствениците на оборудване за банкноти, тъй като именно те подготвят машините и устройствата да приемат новата банкнота преди самото ѝ емитиране“, каза Ив Мерш, член на Управителния съвет на Европейската централна банка.

За въпроси журналистите могат да се свържат с Уилям Лелифелт на тел.: +49 69 1344 7316.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите