Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az eurorendszer a nyilvánosság elé tárja az új 20 €-st, és támogatja a bankjegyfeldolgozó berendezések gyártóit és forgalmazóit

2014. december 19.

EMBARGO

Nem továbbítható 2014. december 19., péntek, közép-európai idő szerint 10.00 óráig
  • Az eurorendszer 2015. február 24-én a nyilvánosság elé tárja az Európé-sorozat új 20 eurós címletét, amelyet továbbfejlesztett biztonsági elemekkel láttak el.
  • A bankjegyfeldolgozó gépek gyártói és forgalmazói a jövőben is támogatást kapnak az eurorendszertől az automaták és a valódiságvizsgáló eszközök átállításában.

Az 5 és a 10 eurós bankjegy után a 20 euróst vezetik be a sorozat harmadik, új bankjegyeként. Az EKB és az euroövezet nemzeti központi bankjai – együttesen az eurorendszer – 2015. február 24-én mutatják be a bankjegyet a nyilvánosságnak, és jelentik be a forgalomba bocsátás pontos dátumát. Az Európé-sorozat bevezetésével a cél az eurobankjegyek megbízhatóságának további javítása és a pénzhamisítók megelőzése.

Az eurorendszer sokféle intézkedéssel törekszik támogatni a bankjegykezelő gépek és valódiságellenőrző berendezések gyártóit, forgalmazóit és tulajdonosait.

  • Az euroövezeti nemzeti központi bankokban már jóval a kibocsátás előtt rendelkezésükre bocsátja az új bankjegyet, hogy lehetőségük legyen az automaták és berendezések tesztelésére és átállítására. Az új 20 eurós nyilvánosságra hozatala után lehetőség lesz az új bankjegy központi bankon kívüli vizsgálatára is.
  • Az új címlet bevezetésének előkészítéseként az eurorendszer rendezvényeket, akciókat szervez. Az első ilyen rendezvény az érintett szervezetek részére szervezett szeminárium lesz, amelynek a Banca d’Italia lesz a házigazdája Rómában, 2015. február 6-án.
  • A szemináriumon kommunikációs eszközöket és anyagokat bocsátanak a résztvevők rendelkezésére, hogy könnyebben fel tudjanak készülni az új bankjegy bevezetésére.

„Az EKB és az euroövezet nemzeti központi bankjai örömmel várják az újbóli szoros együttműködést a bankjegykezelő berendezések gyártóival, forgalmazóival, üzemeltetőivel és tulajdonosaival. Hiszen végül is ők azok, akik az új bankjegy forgalomba bocsátása előtt előkészítik gépeiket és berendezéseiket az új pénz elfogadására”, nyilatkozta Yves Mersch, az EKB Igazgatóságának tagja.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek William Lelieveldthez fordulni a +49 69 1344 7316-os telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok