Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

Eurosistemul urmează să dezvăluie noua bancnotă de 20 EUR și să ofere sprijin fabricanților și furnizorilor de echipamente în domeniul bancnotelor

19 decembrie 2014

EMBARGO

Embargo până vineri, 19 decembrie 2014, ora 10.00 (ora Europei Centrale)
  • Eurosistemul va dezvălui noua bancnotă de 20 EUR din seria „Europa” la data de 24 februarie 2015. Noua bancnotă va include elemente de siguranță optimizate.
  • Fabricanții și furnizorii de echipamente în domeniul bancnotelor vor continua să primească sprijin din partea Eurosistemului pentru adaptarea aparatelor lor și a dispozitivelor de autentificare a bancnotelor.

Noua bancnotă de 20 EUR este cea de-a treia bancnotă introdusă din seria „Europa”, după cele de 5 EUR și 10 EUR. Banca Central Europeană (BCE) și băncile centrale naționale din zona euro – Eurosistemul – vor dezvălui bancnota și vor anunța data exactă a emiterii acesteia la 24 februarie 2015. Seria „Europa” este introdusă pentru a îmbunătăți și mai mult integritatea bancnotelor euro și pentru a fi mereu cu un pas înaintea falsificatorilor.

Eurosistemul adoptă mai multe măsuri pentru a sprijini fabricanții, furnizorii și deținătorii de aparate de procesare a bancnotelor și de dispozitive de autentificare:

  • pune noua bancnotă la dispoziția acestora, la băncile centrale naţionale din zona euro, cu mult timp înainte de emiterea ei, pentru a permite acestora să o testeze și să își adapteze aparatele și dispozitivele. După dezvăluire, noua bancnotă de 20 EUR poate fi testată în afara băncilor centrale;
  • organizează o serie de evenimente și de acțiuni în vederea pregătirii pentru emiterea noii bancnote de 20 EUR. Primul dintre aceste evenimente va fi un seminar al Eurosistemului destinat organizațiilor relevante, care va avea loc la Banca d’Italia, la Roma, la data de 6 februarie 2015;
  • oferă numeroase materiale și instrumente de comunicare pentru a-i ajuta să se pregătească în vederea introducerii noii bancnote.

„BCE și băncile centrale naționale din zona euro așteaptă cu interes să colaboreze, din nou, îndeaproape cu fabricanții, furnizorii și deținătorii de echipamente de procesare a bancnotelor. Până la urmă, ei sunt cei care pregătesc aparatele și dispozitivele în vederea acceptării noii bancnote înainte de emiterea acesteia”, a declarat Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este William Lelieveldt, tel. +49 69 1344 7316.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media