Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Eurosustav najavljuje predstavljanje nove novčanice od 20 € i nastavlja pomagati proizvođačima i dobavljačima opreme za novčanice

19. prosinca 2014.

EMBARGO

Zabrana objave do 10.00 po srednjoeuropskom vremenu u petak, 19. prosinca 2014.
  • Eurosustav će 24. veljače 2015. predstaviti novu novčanicu od 20 € iz serije Europa. Nova će novčanica sadržavati poboljšana zaštitna obilježja.
  • Eurosustav će i dalje pomagati proizvođačima i dobavljačima opreme za novčanice kako bi prilagodili svoje strojeve te uređaje za provjeru autentičnosti

Nova novčanica od 20 € uvodi se kao treća novčanica iz serije Europa, nakon novčanica od 5 € i 10 €. ESB i nacionalne središnje banke europodručja – Eurosustav – predstavit će novčanicu i objaviti točan datum izdavanja 24. veljače 2015. Serija Europa uvodi se kako bi se dodatno poboljšao integritet euronovčanica i zadržala prednost u odnosu na krivotvoritelje.

Eurosustav poduzima nekoliko mjera kojima pomaže proizvođačima opreme za novčanice, dobavljačima i vlasnicima strojeva te uređaja za provjeru autentičnosti:

  • Omogućuje im pristup novoj novčanici u nacionalnim središnjim bankama europodručja znatno prije njezina izdavanja kako bi mogli testirati i prilagoditi svoje strojeve i uređaje. Nakon predstavljanja nova će se novčanica od 20 € moći provjeriti i izvan središnjih banaka.
  • Organizira niz događaja i aktivnosti u okviru priprema za izdavanje nove novčanice od 20 €. Prvi je u nizu događaja seminar Eurosustava namijenjen odgovarajućim važnim organizacijama, koji će se održati 6. veljače 2015. u središnjoj banci Banca d’Italia u Rimu.
  • Osigurava niz komunikacijskih alata i materijala kako bi im pomogao da se pripreme za uvođenje nove novčanice.

„ESB i nacionalne središnje banke europodručja raduju se ponovnoj bliskoj suradnji s proizvođačima, dobavljačima, operaterima i vlasnicima opreme za novčanice. Naposljetku, oni su ti koji prilagođavaju svoje strojeve i uređaje na novu novčanicu prije njezina izdavanja“, rekao je Yves Mersch, član Izvršnog odbora Europske središnje banke.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Williamu Lelieveldtu, tel.: +49 69 1344 7316.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije