Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Представяне на новата банкнота от 10 € днес във Франкфурт

13 януари 2014 г.

EMBARGO

Забранено за публикуване преди 11.30 ч централноевропейско време в понеделник, 13 януари 2014 г.
  • Новата банкнота от 10 € от серия „Европа“ ще влезе в обращение на 23 септември 2014 г., така че всички заинтересовани страни да имат достатъчно време да се подготвят за нейното безпроблемно въвеждане.
  • Новата банкнота от 10 € ще се разпознава лесно, тъй като дизайнът е сходен с този на банкнотата от 10 € от първата серия. Дизайнът включва най-новите постижения в технологията за производство на банкноти, така че банкнотата е още по-добре защитена срещу фалшифициране. Освен това тя ще бъде по-трайна.
  • Банкнотите от серия „Европа“ се въвеждат постепенно в продължение на няколко години.
  • Евробанкнотите са осезаем символ на Европейския съюз. Еврото вече се използва от 334 милиона души в 18 държави.

Днес членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Ив Мерш представи новата банкнота от 10 € и обяви, че тя ще влезе в обращение на 23 септември 2014 г. Г-н Мерш заяви: „Дванадесет години след влизането на евробанкнотите и монетите в обращение лесно ги приемаме за даденост и забравяме какъв амбициозен и дори дързък проект е въвеждането на еврото. Единната парична единица допринесе за обединението на милиони европейци в цялото им разнообразие, а банкнотите и монетите са осезаем символ на решимостта ни да поддържаме Европейски съюз. Това именно имаме предвид, когато казваме: „еврото – нашите пари!“

Макар че новата банкнота от 10 € е подобна на първата, емитирана през 2002 г., нейният дизайн е обновен и са включени някои нови и усъвършенствани защитни елементи. Така например, подобно на новата банкнота от 5 €, тя съдържа портрет на Европа – героиня от гръцката митология, на чието име е наречен нашият континент – в холограмата и водния знак.

На събитието по повод представянето на новата банкнота г-н Мерш каза също: „Днешният ден е също и възможност да изтъкнем колко е важно да поддържаме доверието на хората в еврото. Една от основните причини за въвеждането на нова серия банкноти е да гарантираме, че всеки, който ги използва, може да го прави с абсолютно доверие.“

Подобно на първата серия евробанкноти новата банкнота от 10 € ще може лесно да се проверява без специални пособия, посредством метода „пипни, разгледай и наклони“. Освен разположения в холограмата и водния знак портрет на Европа банкнотите съдържат смарагдовозелено число, което при накланяне променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин. Банкнотите от 5 € и 10 € от серия „Европа“ са по-трайни благодарение на предпазно покритие. Това означава, че ще намалее честотата, с която трябва да се подменят и съответно ще се понижат разходите и въздействието върху околната среда. Постепенно Евросистемата ще замести с нови всички купюри евробанкноти във възходящ ред.

Евросистемата взема мерки в подкрепа на адаптирането на банкнотообработващите машини и устройствата за проверка за истинност преди датата на въвеждането на новата банкнота през септември. Добре е притежателите на такова оборудване да се свържат със своите доставчици или производители възможно най-скоро, за да се подготвят за новата банкнота от 10 €. (вж. http://www.new-euro-banknotes.eu/Direct-Access/Partners).

Медиите могат да се обръщат за информация към Елоди Лафит Новодазки на телефон +49 69 1344 7390.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите