Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE

Uuden 10 euron setelin ulkoasu julkistettu

13.1.2014

EMBARGO

Julkaisuvapaa maanantaina 13.1.2014 klo 11.30 Keski-Euroopan aikaa
  • Toisen eurosetelisarjan 10 euron setelit otetaan käyttöön 23.9.2014. Näin kaikilla osapuolilla on aikaa valmistautua käyttöönottoon hyvin.
  • Uudet 10 euron setelit muistuttavat ensimmäisen sarjan seteleitä, joten ne on helppo tunnistaa 10 euron seteleiksi. Uuden seteliteknologian ansiosta niitä on entistä vaikeampi väärentää, ja ne ovat aiempaa kestävämpiä käytössä.
  • Toisen sarjan setelit otetaan käyttöön vähitellen usean vuoden kuluessa.
  • Eurosetelit ovat käsin kosketeltava Euroopan unionin symboli: euroa käyttää 334 miljoonaa ihmistä yhteensä 18 maassa.

EKP:n johtokunnan jäsen Yves Mersch julkisti tänään uuden 10 euron setelin ulkoasun. Uudet setelit tulevat käyttöön 23.9.2014. Mersch totesi puheessaan, että on helppo unohtaa, miten kunnianhimoinen ja rohkea hanke eurosetelien käyttöönotto kaksitoista vuotta sitten oli. Yhteinen raha yhdistää miljoonia eurooppalaisia eri kulttuureista – setelit ja kolikot kertovat määrätietoisesta työstämme Euroopan unionin eteen. Eurosta on todella tullut eurooppalaisten yhteinen raha.

Uusi 10 euron seteli muistuttaa vuonna 2002 liikkeeseen laskettuja seteleitä, mutta sen ulkoasua on uudistettu ja sen turvatekijät ovat entistä parempia. Hologrammissa ja vesileimassa on kreikkalaisesta mytologiasta – ja uusista 5 euron seteleistä – tutun Europa-neidon kasvokuva.

Julkistamistilaisuudessa Mersch muistutti, että on tärkeää ylläpitää luottamusta euroon. Setelisarjan uudistaminen on hyvä tapa varmistaa, että seteleitä voi jatkossakin käyttää luottavaisin mielin.

Kaikkien eurosetelien aitous on helppoa tarkastaa tunnustele–katso–kallistele-menetelmällä. Hologrammin ja vesileiman kasvokuvan lisäksi toisessa setelisarjassa on uutena turvatekijänä hohtavanvihreä numero, joka vaihtaa kallisteltaessa väriä smaragdinvihreästä tummansiniseen. Lisäksi uuden sarjan 5 ja 10 euron seteleissä on suojaava pinnoitus, joten ne kestävät käyttöä aiempaa paremmin. Kun setelien elinkaari on pidempi, niistä aiheutuu vähemmän kustannuksia ja ympäristö kuormittuu aiempaa vähemmän. Eurojärjestelmä uusii vähitellen kaikki eurosetelit suuruusjärjestyksessä.

Eurojärjestelmä pyrkii helpottamaan setelinkäsittelylaitteiden ja aitouden tarkastamisessa käytettävien laitteiden päivittämistä ennen uusien setelien syyskuista käyttöönottoa. Laitteiden omistajia kehotetaan olemaan yhteydessä laitevalmistajiin tai laitteiden toimittajiin mahdollisimman pian laitteidensa päivittämiseksi niin, että ne tunnistavat myös uudet 10 euron setelit (ks http://www.uudet-eurosetelit.eu/Kohdennettua-tietoa/Kumppanit).

Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa Elodie Lafitte Nowodazkij puhelinnumerossa +49 69 1344 7390.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle