Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Nieuw €10-bankbiljet vandaag onthuld in Frankfurt

13 januari 2014

EMBARGO

Persembargo tot 11.30 uur Midden-Europese tijd op maandag 13 januari 2014
  • Het nieuwe €10-bankbiljet uit de Europa-serie wordt op 23 september 2014 in omloop gebracht, waardoor aan alle partijen voldoende tijd wordt gegeven om zich voor te bereiden op een vlotte invoering.
  • Het nieuwe €10-biljet is gemakkelijk te herkennen aangezien het ontwerp ervan lijkt op dat van het €10-biljet uit de eerste serie. In het ontwerp zijn verdere ontwikkelingen in de bankbiljettentechnologie verwerkt en het bankbiljet is daardoor nóg beter bestand tegen vervalsing. Het is ook duurzamer.
  • De bankbiljetten van de Europa-serie worden over een periode van een aantal jaren geleidelijk ingevoerd.
  • De eurobankbiljetten zijn een tastbaar symbool van de Europese Unie. 334 miljoen mensen in 18 landen gebruiken thans de euro.

Yves Mersch, lid van de Directie van de ECB, onthulde vandaag het nieuwe €10-bankbiljet en maakte bekend dat het in omloop zal worden gebracht op 23 september 2014. Zoals Mersch zei: “Twaalf jaar na de invoering van de eurobankbiljetten en euromunten is het voor ons gemakkelijk ze als vanzelfsprekend te beschouwen en te vergeten wat een ambitieus en zelfs moedig project het is geweest om de euro in te voeren. De gemeenschappelijke munt heeft ertoe bijgedragen miljoenen Europeanen, in al onze verscheidenheid, te verenigen, en de bankbiljetten en munten zijn een tastbaar symbool van de vastberadenheid in onze steun aan de Europese Unie. Wanneer we zeggen, “De Euro. Ons Geld”, menen we dat echt!”

Hoewel het nieuwe €10-biljet lijkt op het eerste €10-biljet dat in 2002 is uitgegeven, heeft het een vernieuwd uiterlijk gekregen en heeft het verscheidene nieuwe en verbeterde echtheidskenmerken. Net als bij het nieuwe €5-biljet is bijvoorbeeld een portret van Europa – een figuur uit de Griekse mythologie naar wie ons werelddeel is vernoemd – verwerkt in het hologram en het watermerk.

Tijdens het onthullingsevenement merkte Yves Mersch tevens op: “Vandaag biedt ook de gelegenheid nog eens nadruk te leggen op het belang van het feit dat de mensen vertrouwen blijven houden in de euro. Een van de belangrijkste redenen voor de invoering van een nieuwe serie bankbiljetten is te waarborgen dat een ieder die ze gebruikt dat in het volste vertrouwen kan blijven doen.”

Net als bij de eerste serie eurobankbiljetten, kan het nieuwe €10-biljet gemakkelijk met de hand en het oog worden gecontroleerd met de “voel, kijk en kantel”-methode. Naast het portret van Europa in het hologram en het watermerk, bevatten de biljetten ook een smaragdgroen cijfer dat bij kantelen van kleur verandert, van smaragdgroen naar diepblauw. De €5- en €10-bankbiljetten van de Europa-serie zijn duurzamer dankzij een beschermende laag. Dit betekent dat de bankbiljetten minder vaak vervangen zullen hoeven te worden, wat de kosten vermindert en de effecten op het milieu reduceert. Mettertijd zal het Eurosysteem geleidelijk alle eurobankbiljetten in oplopende volgorde vernieuwen.

Het Eurosysteem onderneemt thans stappen om de aanpassing van bankbiljettensorteermachines en detectieapparaten tegen de invoeringsdatum in september te ondersteunen. Eigenaren van zulke apparatuur wordt aangeraden om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met hun leveranciers of fabrikanten, opdat zij tijdig gereed zijn voor het nieuwe €10-biljet (zie http://www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu/Directe-toegang/Partners).

Voor vragen uit de media gelieve contact op te nemen met Elodie Lafitte Nowodazkij op +49 69 1344 7390.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media