Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

Noua bancnotă de 10 EUR dezvăluită astăzi publicului la Frankfurt

13 ianuarie 2014

EMBARGO

Embargo până luni, 13 ianuarie 2014, ora 11.30 (ora Europei Centrale)
  • Noua bancnotă de 10 EUR din seria „Europa” va fi pusă în circulaţie la data de 23 septembrie 2014, oferind astfel tuturor părţilor timp suficient pentru a se pregăti în vederea introducerii fără sincope a acesteia.
  • Noua bancnotă de 10 EUR va fi uşor de recunoscut, întrucât concepţia sa grafică este similară celei a bancnotei de 10 EUR din prima serie. Concepţia grafică beneficiază de progresele înregistrate la nivelul tehnologiei de producere a bancnotelor, asigurând un nivel şi mai sporit de protecţie împotriva contrafacerii. De asemenea, noua bancnotă va fi mai durabilă.
  • Bancnotele din seria „Europa” sunt introduse treptat, pe parcursul mai multor ani.
  • Bancnotele euro reprezintă un simbol tangibil al Uniunii Europene. În prezent, 334 de milioane de persoane din 18 ţări utilizează euro.

Astăzi, Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE, a dezvăluit publicului noua bancnotă de 10 EUR şi a anunţat că aceasta va fi pusă în circulaţie la data de 23 septembrie 2014. Dl Mersch a declarat: „La 12 ani de la introducerea bancnotelor şi monedelor euro, este uşor să le considerăm un fapt împlinit şi să uităm că introducerea euro a constituit un proiect ambiţios, chiar îndrăzneţ. Moneda unică a contribuit la unificarea a milioane de europeni, în toată diversitatea noastră, iar bancnotele şi monedele euro reprezintă un simbol tangibil al hotărârii noastre de a susţine Uniunea Europeană. Deviza „Euro. Moneda noastră” reflectă întocmai realitatea!”

Deşi noua bancnotă de 10 EUR este similară celei emise pentru prima dată în anul 2002, acesteia i-a fost conferită o imagine nouă şi include o serie de elemente de siguranţă noi şi optimizate. De exemplu, la fel ca în cazul noii bancnote de 5 EUR, noua bancnotă de 10 EUR redă în hologramă şi în filigran un portret al Europei, personaj din mitologia greacă ce a dat numele continentului nostru.

Cu ocazia dezvăluirii noii bancnote, dl Mersch a declarat de asemenea: „Evenimentul de astăzi oferă şi ocazia de a sublinia importanţa menţinerii încrederii cetăţenilor în euro. Unul dintre motivele principale ale introducerii noii serii de bancnote este de a asigura că toate persoanele care le utilizează pot face în continuare acest lucru cu deplină încredere”.

La fel ca în cazul primei serii de bancnote euro, noua bancnotă de 10 EUR va fi foarte uşor de verificat manual şi vizual, utilizând metoda „atinge, priveşte, înclină”. Pe lângă portretul Europei în hologramă şi în filigran, bancnotele includ un număr verde-smarald, care îşi schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis atunci când sunt înclinate. Bancnotele de 5 EUR şi 10 EUR din seria „Europa” sunt mai durabile, deoarece sunt prevăzute cu un înveliş de protecţie. Acesta permite ca înlocuirea bancnotelor să se realizeze cu o frecvenţă mai redusă, diminuând astfel costurile şi reducând impactul asupra mediului. În timp, Eurosistemul va optimiza treptat toate bancnotele euro, în ordine crescătoare.

Eurosistemul depune eforturi în vederea sprijinirii adaptării aparatelor de procesare a bancnotelor şi a dispozitivelor de stabilire a autenticităţii până la data lansării bancnotelor, în luna septembrie. Deţinătorilor de astfel de echipamente li se recomandă să contacteze cât mai curând posibil furnizorii sau fabricanţii, în vederea pregătirii pentru introducerea noii bancnote de 10 EUR (a se vedea http://www.noile-bancnote-euro.eu/Acces-direct/Parteneri).

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Elodie Lafitte Nowodazkij, tel.: +49 69 1344 7390.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media