Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

A mai napon Frankfurtban a nyilvánosság elé tárták az új 10 €-s bankjegyet

2014. január 13.

EMBARGO

Nem továbbítható 2014. január 13., hétfő, közép-európai idő szerint 11.30 óráig
  • Az Európé-sorozat új 10 eurós bankjegye 2014. szeptember 23-án kerül forgalomba, így minden érintettnek elegendő ideje lesz a zökkenőmentes bevezetést előkészíteni.
  • Az új bankjegy könnyen felismerhető, hiszen rajzolata hasonlít az első sorozat 10 eurósáéhoz. A grafikai kivitelezés során a legfrissebb bankjegy-technológiai eredményeket alkalmazták, aminek köszönhetően a bankjegy még nehezebben hamisítható, és tartósabb is a réginél.
  • Az Európé-sorozat bankjegyeit fokozatosan, több éven keresztül vezetik be.
  • Az eurobankjegyek kézzelfogható jelképei az Európai Uniónak. Tizennyolc országban jelenleg 334 millióan fizetnek velük.

Az új 10 eurós bankjegyet Yves Mersch, az EKB Igazgatóságának tagja tárta a mai napon a nyilvánosság elé, bejelentve, hogy a forgalomba hozatal napja 2014. szeptember 23. Elmondta: „Tizenkét évvel azután, hogy bevezettük az eurobankjegyeket és -érméket, ma már természetesnek vesszük őket, és könnyen megfeledkezünk róla, hogy az eurobevezetés milyen ambiciózus, sőt merész vállalkozás volt. Az egységes fizetőeszköz sok millió, sokféle hátterű európait fog össze egy közösségbe; a bankjegyek és az érmék kézzel foghatóan szimbolizálják, hogy elkötelezetten támogatjuk az Európai Uniót. Amikor azt mondjuk, »Az euro. A mi pénzünk«, ezt komolyan is gondoljuk.”

Az új 10 eurós hasonlít ugyan a 2002-ben kibocsátott bankjegyhez, ám frissebb külsőt kapott, továbbá több új, továbbfejlesztett biztonsági elemet adtak hozzá. Így például, az új 5 euróshoz hasonlóan a tízesen látható hologramon és vízjelen kontinensünk névadójának, a görög mitológiából ismert Európénak az arcképe látható.

A bankjegyet bemutató rendezvényen Yves Mersch szintén hangsúlyozta: „A mai nap arra is jó alkalom, hogy hangsúlyozzuk, mennyire fontos megőrizni az emberek euróba vetett bizalmát. Az új bankjegysorozat bevezetésének éppen az az egyik fő oka, hogy minden készpénzhasználó továbbra is teljes bizalommal használhassa a bankjegyeket.”

Akárcsak az első sorozat bankjegyeit, az új 10 €-st is könnyen lehet majd manuálisan és vizuálisan ellenőrizni a „tapintás, szemügyre vétel, mozgatás” módszerrel. A hologramon és a vízjelen látható Európé-portrén kívül egy smaragdzöld szám is található a bankjegyen, amely színét mozgatáskor smaragdzöldről mélykékre váltja. Az Európé-sorozat 5 és 10 €-s bankjegyei a védőbevonatnak köszönhetően tovább forgalomképesek, tehát ritkábban kell lecserélni őket, ami csökkenti a költségeket, és a környezeti hatást. Az eurorendszer bankjegy-megújítási programjában fokozatosan az összes eurobankjegy sorra kerül, mégpedig emelkedő címletsorrendben.

Az eurorendszer emellett lépéseket tesz, hogy a szeptemberi bevezetést előkészítendő támogassa a készpénzkezelő és valódiságellenőrző gépek átalakítását. Az ilyen berendezések tulajdonosainak azt tanácsolják, hogy a 10 eurós bevezetésére való felkészülés érdekében a lehető legrövidebb időn belül lépjenek kapcsolatba a forgalmazókkal vagy a gyártókkal. (lásd http://www.new-euro-banknotes.eu/Direct-Access/Partners).

A média részéről kérdéseikkel szíveskedjenek a +49 69 1344 7390 telefonszámon Elodie Lafitte Nowodazkijt keresni.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok