Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Евросистемата въвежда в обращение банкнотата от 5 € от серия „Европа“

2 май 2013 г.

Новата банкнота от 5 € – първата от серия „Европа“ – днес влезе в обращение в държавите от еврозоната.

Поводът бе отбелязан с кратко събитие с домакин управителя на Národná banka Slovenska Йозеф Макух в столицата на Словакия Братислава, където се проведе заседанието на Управителния съвет. Група деца от „евро поколението“, израсли с еврото като парична единица, връчиха прозрачни звезди, в които е вградена новата банкнота от 5 €, на членовете на Управителния съвет. Освен това Председателят на ЕЦБ Марио Драги подари на всяко дете по една подписана нова банкнота от 5 €.

Новата банкнота от 5 € отразява напредъка в банкнотната технология след въвеждането на първата серия през 2002 г. Тя включва няколко нови усъвършенствани защитни елемента. На водния знак и холограмата се вижда портрет на Европа – персонаж от древногръцката митология, на чието име е наречена тази серия банкноти. Грабващото вниманието смарагдовозелено число променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин. На него се вижда ефектът на движещата се нагоре-надолу светлина. Късите релефни линии в левия и десния край на банкнотата улесняват разпознаването ѝ, особено от хора с увредено зрение. Всички тези защитни елементи са разположени на лицевата страна на новата банкнота и могат лесно да се проверят чрез метода „пипни, разгледай и наклони“. Предвижда се те да бъдат включени във всички банкноти от серия „Европа“. Останалите банкноти от серията ще бъдат въведени през следващите години, като следваща ще бъде купюрата от 10 €.

На уебсайта на ЕЦБ и на уебсайта „Новото лице на еврото“ са публикувани снимки и видеоматериал от събитието, както и допълнителна информация за новата банкнота, включително няколко видеоклипа, посветени на нейните защитни елементи.. Играта „Euro Cash Academy“ дава възможност за интерактивно опознаване на новата банкнота от 5 € и на останалите купюри. Тя е достъпна на тези два уебсайта, а също и като приложение за смартфон, на 22 езика на Европейския съюз.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите