Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Het Eurosysteem voert het €5-bankbiljet van de Europa-serie in

2 mei 2013

Een nieuw bankbiljet van €5, het eerste van de Europa-serie, wordt vanaf vandaag in omloop gebracht in de landen van het eurogebied.

Om de gelegenheid luister bij te zetten werd er in de Slowaakse hoofdstad Bratislava, waar de Raad van Bestuur samenkwam, een korte plechtigheid gehouden die werd gepresenteerd door Jozef Makúch, President van Národná banka Slovenska. Een groep kinderen van de "eurogeneratie", zij die zijn opgegroeid met alleen de euro als munteenheid, overhandigden transparante sterren met daarin het nieuwe bankbiljet van €5 aan de leden van de Raad van Bestuur. De President van de ECB, Mario Draghi, schonk ook aan elk kind een nieuw gesigneerd €5-bankbiljet.

Het nieuwe bankbiljet van €5 heeft baat gehad bij de ontwikkelingen in de bankbiljettentechnologie sinds de eerste serie in 2002 werd ingevoerd. Het heeft enkele nieuwe en verbeterde echtheidskenmerken. Het watermerk en het hologram tonen een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie, vandaar de naam van deze serie bankbiljetten. Een opvallend smaragdgroen cijfer verandert van kleur, van groen naar donkerblauw, en vertoont een lichteffect dat op en neer beweegt. Korte verhoogde lijntjes aan de linker- en rechterrand maken het gemakkelijker het bankbiljet te herkennen, met name voor mensen met een visuele beperking. Al deze echtheidskenmerken bevinden zich aan de voorkant van het nieuwe biljet en kunnen gemakkelijk worden gecontroleerd met de “voel, kijk en kantel”-methode. Naar verwachting zullen zij in alle bankbiljetten van de Europa-serie worden verwerkt. De overige bankbiljetten van de serie zullen de komende jaren worden ingevoerd, met het €10-biljet als volgende coupure.

Op de website van de ECB en de website nieuwgezichtvandeeuro staan foto's en televisiebeelden van het evenement naast aanvullende informatie over het nieuwe bankbiljet, waaronder diverse video's over de echtheidskenmerken van het bankbiljet. De "Euro Cash Academy", een interactieve methode om kennis te nemen van het nieuwe €5-biljet en de andere coupures, is ook op deze beide websites te vinden, en tevens als smartphone-app, in 22 talen van de Europese Unie.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media