Menu
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az eurorendszer bevezette az Európé-sorozat 5 eurós bankjegyét

2013. május 2.

Az euroövezet tagországaiban a mai napon forgalomba került az Európé-sorozat első bankjegye, az új 5 eurós bankjegy.

Az esemény alkalmából a szlovák fővárosban, Pozsonyban – ahol a Kormányzótanács aznapi ülését is tartották – rövid ünnepséget rendeztek, amelynek házigazdája Jozef Makúch, a Národná banka Slovenska elnöke volt. „Eurogenerációs” – vagyis az euro bevezetése óta született – gyerekek az új 5 euróst tartalmazó áttetsző csillagokat adtak át a Kormányzótanács tagjainak. Mario Draghi, az EKB elnöke egy-egy aláírt új bankjegyet ajándékozott a gyerekeknek.

Az új 5 euróson az első sorozat 2002-es bevezetése óta eltelt időszak bankjegy-technológiai vívmányait is kamatoztatták, így néhány új, továbbfejlesztett biztonsági elem is helyett kapott rajta. A vízjelen és a hologramon a görög mitológiából ismert királylánynak, Európének az arcképe látható, akiről az új bankjegysorozatot is elnevezték. A könnyen észrevehető „smaragdzöld szám” smaragdzöldről mélykékre változtatja színét, ezenkívül fel és lefelé mozgó fényeffektus figyelhető meg rajta. A bankjegy bal és jobb szélén a felületből kidomborodó rövid vonalakat helyeztek el, így a bankjegyet – különösen a látássérültek – még könnyebben felismerik. Ezek a biztonsági elemek az új bankjegy előoldalán találhatók, és a „tapintás–szemügyre vétel–mozgatás” módszerével egyszerűen ellenőrizhetők. A tervek szerint az Európé-sorozat valamennyi bankjegyére felkerülnek. A többi új bankjegyet az elkövetkező években vezetik be; a soron következő címlet a 10 eurós.

Az ünnepségről készült képek és rövidfilm az EKB weboldalán és a www.azeuroujarca.eu linken tekinthető meg. Ugyanitt az érdeklődők további részleteket találnak az új bankjegyről, így a biztonsági elemekről szóló videofilmeket, valamint az 5 euróst és a többi bankjegyet interaktív módon bemutató „Euro Cash Academy” játékot. Utóbbi akár az említett két weboldalon, akár okostelefonos app formájában is játszható az Európai Unió 22 hivatalos nyelvén.

Médiakapcsolatok