Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az eurorendszer bevezette az Európé-sorozat 5 eurós bankjegyét

2013. május 2.

Az euroövezet tagországaiban a mai napon forgalomba került az Európé-sorozat első bankjegye, az új 5 eurós bankjegy.

Az esemény alkalmából a szlovák fővárosban, Pozsonyban – ahol a Kormányzótanács aznapi ülését is tartották – rövid ünnepséget rendeztek, amelynek házigazdája Jozef Makúch, a Národná banka Slovenska elnöke volt. „Eurogenerációs” – vagyis az euro bevezetése óta született – gyerekek az új 5 euróst tartalmazó áttetsző csillagokat adtak át a Kormányzótanács tagjainak. Mario Draghi, az EKB elnöke egy-egy aláírt új bankjegyet ajándékozott a gyerekeknek.

Az új 5 euróson az első sorozat 2002-es bevezetése óta eltelt időszak bankjegy-technológiai vívmányait is kamatoztatták, így néhány új, továbbfejlesztett biztonsági elem is helyett kapott rajta. A vízjelen és a hologramon a görög mitológiából ismert királylánynak, Európének az arcképe látható, akiről az új bankjegysorozatot is elnevezték. A könnyen észrevehető „smaragdzöld szám” smaragdzöldről mélykékre változtatja színét, ezenkívül fel és lefelé mozgó fényeffektus figyelhető meg rajta. A bankjegy bal és jobb szélén a felületből kidomborodó rövid vonalakat helyeztek el, így a bankjegyet – különösen a látássérültek – még könnyebben felismerik. Ezek a biztonsági elemek az új bankjegy előoldalán találhatók, és a „tapintás–szemügyre vétel–mozgatás” módszerével egyszerűen ellenőrizhetők. A tervek szerint az Európé-sorozat valamennyi bankjegyére felkerülnek. A többi új bankjegyet az elkövetkező években vezetik be; a soron következő címlet a 10 eurós.

Az ünnepségről készült képek és rövidfilm az EKB weboldalán és a www.azeuroujarca.eu linken tekinthető meg. Ugyanitt az érdeklődők további részleteket találnak az új bankjegyről, így a biztonsági elemekről szóló videofilmeket, valamint az 5 euróst és a többi bankjegyet interaktív módon bemutató „Euro Cash Academy” játékot. Utóbbi akár az említett két weboldalon, akár okostelefonos app formájában is játszható az Európai Unió 22 hivatalos nyelvén.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok