Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE

Toisen sarjan 5 euron seteli käyttöön

2.5.2013

Uusi 5 euron seteli otettiin tänään käyttöön euroalueen maissa ensimmäisenä toisen eurosetelisarjan setelinä.

Käyttöönottoa juhlistettiin Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa EKP:n neuvoston kokouksen yhteydessä. Slovakian keskuspankin pääjohtajan Jozef Makúchin isännöimässä tapahtumassa EKP:n neuvoston jäsenet saivat euron käyttöönoton jälkeen varttuneen eurosukupolven lapsilta läpinäkyviin tähtiin upotetut uudet 5 euron setelit ja EKP:n pääjohtaja antoi kullekin lapselle allekirjoitetun uuden setelin.

Ensimmäinen sarjan eurosetelit otettiin käyttöön vuonna 2002. Uuden sarjan 5 euron setelissä on hyödynnetty tuoreinta setelinvalmistustekniikkaa, joten siinä on aiempaa edistyneempiä turvatekijöitä. Vesileimassa ja hologrammissa on uutena piirteenä Kreikan tarustosta tutun Europa-neidon kasvokuva, minkä vuoksi setelisarjaa kutsutaan myös Europa-sarjaksi. Uutta on myös hohtavanvihreä numero, jonka sävy vaihtuu smaragdinvihreästä tummansiniseen, kun seteliä kallistellaan. Vaikutelmaa tehostaa valojuova, joka liikkuu ylös ja alas värien rajakohdassa. Uuden sarjan setelien päädyissä on lyhyitä kohoviivoja, joiden avulla etenkin näkövammaisten on helpompi erottaa uudet setelit toisistaan. Kaikki nämä turvatekijät on helppo tarkastaa setelin etusivulta – riittää, kun seteliä tunnustelee, katsoo valoa vasten ja kallistelee. Samoja turvatekijöitä on tarkoitus käyttää kaikissa toisen sarjan euroseteleissä. Muut toisen sarjan setelit otetaan käyttöön vähitellen lähivuosien kuluessa. Seuraavaksi on vuorossa 10 euron seteli.

Kuvia ja videoita käyttöönottotilaisuudesta on EKP:n verkkosivuilla ja erityisillä eurosivuilla (www.euronuudetkasvot.eu). Molemmilla on myös tietoa uudesta setelistä – esimerkiksi videoita turvatekijöistä. Lisäksi sivuilla on Euro Cash Academy ‑sovellus, jonka avulla voi itsenäisesti tutustua uuteen 5 euron seteliin ja muihin euroseteleihin 22:lla Euroopan unionin kielellä. Euro Cash Academy on saatavilla myös älypuhelinsovelluksena.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle