Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Eurosistem uvaja bankovec za 5 € serije Evropa

2. maj 2013

V državah euroobmočja je danes v obtok prišel novi bankovec za 5 €, ki je prvi bankovec iz serije Evropa.

Ob tej priložnosti je v slovaški prestolnici Bratislavi, kjer je zasedal Svet ECB, potekala krajša slovesnost, katere gostitelj je bil guverner centralne banke Národná banka Slovenska Jozef Makúch. Skupina otrok »generacije euro« – otrok, ki so bili rojeni po uvedbi eura – je članom Sveta ECB predala prosojne zvezde z vdelanimi novimi bankovci za 5 €, predsednik ECB Mario Draghi pa je vsakemu otroku izročil podpisan bankovec.

Novi bankovec za 5 € upošteva napredek, ki ga je tehnologija bankovcev dosegla od uvedbe prve serije v letu 2002, zato vključuje nekatere nove in izboljšane zaščitne elemente. V vodnem znaku in na hologramu je portret Evrope – osebe iz grške mitologije, po kateri je nova serija bankovcev dobila ime. Izstopajoča »smaragdno zelena številka« spreminja barvo iz smaragdno zelene v temno modro, pojavi pa se tudi svetlobni val, ki potuje navzgor in navzdol. Vrsta kratkih reliefnih črtic ob levem in desnem robu bankovca zlasti slabovidnim ljudem olajša prepoznavanje bankovca. Vsi ti zaščitni elementi so na sprednji strani novega bankovca in jih je mogoče hitro preveriti z metodo »otip-pogled-nagib«. Predvideno je, da bodo vključeni tudi na vseh ostalih bankovcih serije Evropa, ki bodo postopno uvedeni v prihodnih letih. Naslednji bo na vrsti bankovec za 10 €.

Na spletni strani ECB in na strani noviobrazeura so objavljeni televizijski posnetki s slovesnosti ter dodatne informacije o novem bankovcu, med drugim več videov o njegovih zaščitnih elementih. Kot spletna igra in aplikacija za pametne telefone je v 22 jezikih Evropske unije na voljo tudi »Akademija za eurogotovino«, nova interaktivna oblika spoznavanja novih bankovcev za 5 € in ostalih apoenov.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije