European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:


Digitalni euro

Radimo na tome da građanima i poduzećima i u digitalnom dobu bude dostupan siguran novac, odnosno novac središnje banke.

predsjednica ESB‑a Christine Lagarde

Digitalni euro bio bi sličan euronovčanicama, jedino što bi bio digitalan. Bio bi elektronički novac koji bi izdavao Eurosustav, odnosno ESB i nacionalne središnje banke europodručja, i koji bi bio dostupan svim građanima i poduzećima.

Digitalni euro bio bi dopuna gotovini, a ne njezina zamjena. Eurosustav će i dalje građanima u cijelom europodručju omogućavati pristup gotovini.

Plaćanje digitalnim eurom bilo bi još jedan, jednostavan način plaćanja, koji bi pridonio dostupnosti i uključenosti.

Zašto nam treba digitalni euro?

Digitalni euro bio bi instrument za brza, jednostavna i sigurna svakodnevna plaćanja. Njegovo uvođenje pridonijelo bi digitalizaciji europskog gospodarstva i potaknulo inovacije u plaćanjima malih vrijednosti. Eurosustav razmatra prednosti i rizike povezane s uvođenjem digitalnog eura kako bi naša valuta i dalje zadovoljavala potrebe građana europodručja.

Izvješće o digitalnom euru

Hvala vam na mišljenju!

Predano uključujemo javnost u razvoj digitalnog eura. Stoga smo proveli savjetovanje s javnošću u razdoblju od listopada 2020. do siječnja 2021. i organizirali fokus‑skupine u svim državama europodručja u razdoblju od listopada do prosinca 2021. U tijeku je faza istraživanja u projektu digitalnog eura, u kojoj ćemo upotrijebiti rezultate.

Digitalni euro: slušamo predstavnike javnosti

U kojoj smo fazi?

Surađivat ćemo s europskim donositeljima odluka i redovito ih obavještavati o svojim spoznajama. Uključit ćemo i građane, trgovce i pružatelje platnih usluga.

član Izvršnog odbora ESB‑a Fabio Panetta

Trenutačno razgovaramo o mogućem izgledu digitalnog eura. Faza istraživanja započela je u listopadu 2021. i trajat će približno dvije godine, odnosno do listopada 2023.

Ispitujemo mogućnosti oblikovanja digitalnog eura i njegove distribucije trgovcima na malo i javnosti, učinak koji bi digitalni euro imao na tržište te promjene europskog zakonodavstva koje bi mogle biti potrebne.

Nakon završetka faze istraživanja odlučit ćemo hoćemo li započeti razvoj digitalnog eura.

JESTE LI STRUČNJAK ZA OVO PODRUČJE?
Doznajte više o skupinama za tržišta, pokusnim aktivnostima i tehničkoj dokumentaciji.

Analizirali smo prednosti i poteškoće povezane s digitalnim eurom.

Kako bi mogao izgledati?

Stručnjaci ESB‑a i nacionalnih središnjih banaka europodručja utvrdili su glavne kriterije koje digitalni euro treba zadovoljiti: velika dostupnost, pouzdanost, sigurnost, učinkovitost, privatnost i usklađenost sa zakonom. Ti će nam kriteriji pomoći u njegovu oblikovanju.

Digitalni euro bio bi kompatibilan s privatnim rješenjima za plaćanja, čime bi se omogućio rad paneuropskih rješenja i pružanje paneuropskih usluga.

Mogući funkcionalni oblici

Hoće li digitalnim eurom upravljati ESB?

ESB u ime građana Europe skrbi o euru, bez obzira na to je li riječ o novčanicama ili o digitalnom euru.

Želimo očuvati vrijednost našeg novca i želimo da o digitalnom euru, bez obzira na njegov oblik, skrbi i da ga regulira središnja banka.

Tehnički i organizacijski aspekti

Zašto digitalni euro ne bi bio kriptoimovina?

Kriptoimovina se bitno razlikuje od novca središnje banke. Njezine su cijene često volatilne, što otežava upotrebu kriptoimovine kao sredstva plaćanja ili obračunske jedinice. Za nju ne jamči nijedna javna institucija.

Korisnicima bi digitalni euro bio jednako pouzdan kao gotovina jer bi za oboje jamčila središnja banka.

Objašnjavamo: Što je bitcoin?

Ususret promjenama paneuropskih plaćanja

Na području plaćanja događaju se temeljite promjene, u kojima središnje banke imaju ključnu ulogu.

Plaćanja u Europi moraju se provoditi na konkurentnom i inovativnom tržištu koje je sposobno zadovoljiti potražnju, ali i očuvati europsku suverenost. Stoga smo osmislili sveobuhvatnu strategiju za plaćanja koja je primjerena digitalnom dobu.

Naša strategija plaćanja malih vrijednosti

Podcast

ESB-ov podcast: je li došlo vrijeme za digitalni euro?

Što je digitalni euro? Koje bi bile prednosti digitalnog eura i kako bi utjecao na naša plaćanja? Kada bi mogao biti dostupan? Voditelj Michael Steen razgovara o tim i drugim pitanjima s Ulrichom Bindseilom, koji je u ESB-u odgovoran za tržišne infrastrukture i plaćanja.

Više (na engleskom jeziku)
MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji o digitalnom euru

Pronađite odgovore na sva pitanja

Koje bi bile posljedice izdavanja digitalnog eura za bankarski sektor? Zašto predlažete uspostavu gornje granice za depozite prve kategorije? Podrobno odgovaramo na ta i mnoga druga pitanja.

Česta pitanja o digitalnom euru

Važnost privatnosti

U provjerama i ispitivanjima mogućnosti za digitalni euro razmatramo kako možemo zaštiti privatnost korisnika a da pritom ne narušimo standarde zaštite od nezakonitih aktivnosti.

Analiza tehnika za unaprjeđenje zaštite privatnosti
NISTE STRUČNJAK? PROČITAJTE OBJAŠNJENJE
MOGLO BI VAS ZANIMATI
Što je novac?

Sve stranice u ovom odjeljku