Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Digitalni euro

Cilj je našeg djelovanja osigurati da je građanima i poduzećima u digitalnom dobu i dalje dostupan siguran novac, odnosno novac središnje banke.

predsjednica ESB-a Christine Lagarde

Digitalizacija je sveprisutna u našim životima i promijenila je naša plaćanja.

U ovom bi novom dobu digitalni euro građanima europodručja omogućio da zadrže besplatan pristup jednostavnom, općeprihvaćenom, sigurnom i pouzdanom sredstvu plaćanja.

Digitalni euro bio bi euro, jednako kao novčanice, jedino što bi bio digitalan. Bio bi elektronički novac koji bi izdavao Eurosustav, odnosno ESB i nacionalne središnje banke, i koji bi bio dostupan svim građanima i poduzećima.

Digitalni euro bio bi dopuna gotovini, a ne njezina zamjena. Eurosustav će i dalje svima omogućivati pristup gotovini u cijelom europodručju.

Plaćanje digitalnim eurom bilo bi još jedan, jednostavan način plaćanja, koji bi pridonio dostupnosti i uključenosti.

Zašto nam treba digitalni euro?

Digitalni euro bio bi instrument za brza, jednostavna i sigurna svakodnevna plaćanja.

Njegovo uvođenje pridonijelo bi digitalizaciji europskog gospodarstva i potaći inovacije u plaćanjima malih vrijednosti.

ESB i nacionalne središnje banke europodručja ispituju prednosti i rizike kako bi novac i dalje uspješno zadovoljavao potrebe Europljana.

Izvješće o digitalnom euru

Koje su druge prednosti digitalnog eura?

»Surađivat ćemo s Europskim parlamentom i drugim europskim donositeljima odluka te ih redovito obavještavati o svojim saznanjima. Uključit ćemo i građane, trgovce i industriju plaćanja.«

član Izvršnog odbora ESB‑ a Fabio Panetta

Digitalni euro odlikovao bi se učinkovitošću digitalnog platnog instrumenta i pouzdanošću novca središnje banke.

Bio bi koristan u situacijama u kojima se ljudi radije ne služe gotovinom i njime bi se izbjeglo oslanjanje na digitalna sredstva plaćanja koja se izdaju i kontroliraju izvan europodručja, a takvo bi oslanjanje moglo narušiti financijsku stabilnost i monetarnu suverenost.

U oblikovanju digitalnog eura velika će se važnost dati zaštiti privatnosti kako bi se i digitalnim eurom pridonijelo održavanju povjerenja u plaćanja u digitalnom dobu.

Kada će biti dostupan?

U srpnju 2021. donijeli smo odluku o pokretanju projekta digitalnog eura. To ne znači da ćemo nužno izdati digitalni euro, već da ćemo se pripremiti za moguće izdavanje.

Priopćenje za javnost: Eurosustav pokreće projekt digitalnog eura

Što slijedi?

Pokrećemo fazu istraživanja o mogućem izgledu digitalnog eura, koja će započeti u listopadu 2021. i trajati približno dvije godine.

Ispitat ćemo moguće načine oblikovanja digitalnog eura i njegove distribucije trgovcima i građanima te učinak koji bi digitalni euro imao na tržište i promjene koje bi možda trebalo unijeti u europsko zakonodavstvo.

Nakon završetka faze istraživanja odlučit ćemo hoćemo li pokrenuti razvoj digitalnog eura ili ne. Potom bismo razvili i ispitali moguća rješenja u suradnji s bankama i poduzećima koji bi mogli osigurati tehnologiju i platne usluge.

Rezultati dosadašnjeg eksperimentalnog rada pokazuju da nema velikih tehnoloških ograničenja za izdavanje digitalnog eura te da postoje brojni načini za njegovo oblikovanje.

Izvješće: Opseg eksperimentalne faze digitalnog eura i ključni zaključci

Analizirali smo prednosti i poteškoće povezane s digitalnim eurom.

Kako bi mogao izgledati?

Stručnjaci ESB-a i nacionalnih središnjih banaka europodručja utvrdili su glavne kriterije koje digitalni euro treba zadovoljiti: velika dostupnost, pouzdanost, sigurnost, učinkovitost, privatnost i usklađenost sa zakonom. Ti će nam kriteriji pomoći u njegovu oblikovanju.

Digitalni euro bio bi kompatibilan s privatnim rješenjima za plaćanja, čime bi se omogućio rad paneuropskih rješenja i pružanje paneuropskih usluga.

Mogući funkcionalni oblici

Hoće li digitalnim eurom upravljati ESB?

ESB u ime građana Europe skrbi o euru, bez obzira na to je li riječ o novčanicama ili o digitalnom euru.

Želimo očuvati vrijednost našeg novca i želimo da o digitalnom euru, bez obzira na njegov oblik, skrbi i da ga regulira središnja banka.

Tehnički i organizacijski aspekti

Zašto digitalni euro ne bi bio kriptoimovina?

Kriptoimovina se suštinski razlikuje od novca središnje banke. Njezine su cijene često volatilne pa je otežana upotreba kriptoimovine kao sredstva plaćanja ili obračunske jedinice, dok za nju ne jamči nijedna javna institucija.

Digitalni euro mogao bi biti jednako pouzdan kao gotovina jer bi za oboje jamčila središnja banka.

Objašnjenje: Što je bitcoin?

Ususret promjenama paneuropskih plaćanja

Na području plaćanja događaju se temeljite promjene, u kojima središnje banke imaju ključnu ulogu.

Plaćanja u Europi moraju se provoditi na konkurentnom i inovativnom tržištu koje je sposobno zadovoljiti potražnju, ali i očuvati europsku suverenost. Stoga smo osmislili sveobuhvatnu strategiju za plaćanja koja je primjerena digitalnom dobu.

Naša strategija plaćanja malih vrijednosti

Digitalni euro za digitalno doba

Digitalni euro bio bi digitalni simbol napretka i integracije u Europi, rekao je član Izvršnog odbora Fabio Panetta prilikom predstavljanja izvješća o digitalnom euru.

ESB je od uvođenja eura odgovoran za očuvanje povjerenja građana u našu valutu. Osim gotovine, svima bi bio dostupan i digitalni euro. Njegovim bi se uvođenjem proširio izbor načina plaćanja za građane.

Saslušanje u Europskom parlamentu

Hvala vam na mišljenju!

Zahvaljujemo svim sudionicima javnog savjetovanja o digitalnom euru, koje je trajalo do 12. siječnja. Primili smo više od 8000 komentara.

U našem izvješću pročitajte detaljne rezultate javnog savjetovanja. Komentari će biti korisni Eurosustavu u ocjenjivanju i skorom odlučivanju povezanima s mogućim uvođenjem digitalnog eura.

Imate li pitanja? Obratite nam se e-porukom.

Izvješće o javnom savjetovanju o digitalnom euru

Podcast

ESB-ov podcast: je li došlo vrijeme za digitalni euro?

Što je digitalni euro? Koje će biti prednosti digitalnog eura i kako će utjecati na naša plaćanja? Kada bi mogao biti dostupan? Naš Michael Steen razgovara o tim i drugim pitanjima s Ulrichom Bindseilom, koji je u ESB-u odgovoran za tržišne infrastrukture i plaćanja.

Više (na engleskom jeziku)
MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji o digitalnom euru

Pronađite odgovore na sva pitanja

Koje bi bile posljedice izdavanja digitalnog eura za bankarski sektor? Zašto predlažete uspostavu gornje granice za depozite prve kategorije? Podrobno odgovaramo na ta i mnoga druga pitanja.

Česta pitanja o digitalnom euru

Važnost privatnosti

U provjerama i ispitivanjima mogućnosti za digitalni euro razmatramo kako možemo zaštiti privatnost korisnika a da pritom ne narušimo standarde zaštite od nezakonitih aktivnosti.

Analiza tehnika za unaprjeđenje zaštite privatnosti
NISTE STRUČNJAK? PROČITAJTE OBJAŠNJENJE
MOGLO BI VAS ZANIMATI
Što je novac?

Sve stranice u ovom odjeljku