European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Digitalni euro

Digitalni euro bio bi stabilno uporište naše valute u digitalnom dobu.

Surađujemo s nacionalnim središnjim bankama europodručja u razmatranju mogućnosti uvođenja digitalnog eura, koji bi bio centralnobankarski digitalni novac, odnosno elektronička inačica gotovine. Uvođenjem digitalnog eura, koji bi bio dopuna novčanicama i kovanicama, omogućio bi se još jedan način plaćanja.

Najvažnije

Kakav bi bio?

Digitalni euro bio bi elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u europodručju. Bio bi siguran i jednostavan za uporabu kao gotovina danas. Kao centralnobankarski novac koji bi izdavao ESB razlikovao bi se od »privatnog novca«, ali mogli biste njime plaćati služeći se karticom ili telefonskom aplikacijom.

Digitalni euro i važnost centralnobankarskog novca
Zašto bi nam digitalni euro mogao biti potreban?

Razmatramo uvođenje centralnobankarskog digitalnog novca u Europi kako bismo odgovorili na sve veću potražnju za sigurnim i pouzdanim elektroničkim plaćanjima. Digitalni novac koji izdaje središnja banka bio bi stabilno uporište monetarnog i platnih sustava. Njime bi se ujedno ojačala monetarna suverenost europodručja te potaknulo natjecanje i učinkovitost europskog sektora platnog prometa.

Glavni ciljevi i dizajn
Prednosti i izazovi

Još istražujemo i nemamo sve pojedinosti konačnog prijedloga. Razmišljali smo o konceptu digitalnog eura te njegovim prednostima i nedostatcima. Utvrdili smo da bi digitalni euro trebao biti dostupan, pouzdan, siguran, učinkovit i usklađen sa zakonom. Osim toga, bila bi zajamčena najviša razina zaštite privatnosti.

Izvješće o digitalnom euru
U kojoj smo fazi?

Faza istraživanja započela je u listopadu 2021. i očekuje se da će trajati približno dvije godine, odnosno do listopada 2023. Ispitujemo mogućnosti oblikovanja digitalnog eura i njegove distribucije te utjecaj koji bi mogao imati na tržište. Potom ćemo odlučiti hoćemo li početi postupak razvoja.

Vremenski raspored

Odgovori na česta pitanja

Kakve biste koristi imali od digitalnog eura? Kako bi se digitalni euro razlikovao od stabilnih kovanica (engl. stable coins) i kriptoimovine? Bi li digitalni euro zamijenio gotovinu? Pročitajte odgovore na uobičajena pitanja.

Jeste li stručnjak za ovo područje?

Suradnja s dionicima

Zahvaljujući intenzivnoj suradnji s tržišnim sudionicima, tvorcima politika i zakonodavcima, digitalni euro zadovoljio bi potrebe korisnika. Stoga pokrećemo niz inicijativa kako bismo došli u dodir sa što više dionika.

Organizacija i dionici
Dokumenti i eksperimentiranje

U eksperimentalnoj fazi projekta digitalnog eura nastali su opsežna dokumentacija i detaljne analize provedenih aktivnosti. Pripremili smo mrežnu stranicu na kojoj možete pronaći više o temama koje vas zanimaju.

Za stručnjake

Digitalni euro i...

... kriptoimovina

Digitalni euro ne bi bio kriptoimovina jer bi za njega jamčila središnja banka. Središnjim bankama povjerena je zadaća održavanja vrijednosti novca, bez obzira na to je li riječ o fizičkom ili digitalnom novcu. Za kriptoimovinu ne jamči i njome ne upravlja nijedna središnja institucija. Drugim riječima, nitko vam ne jamči da ćete je moći zamijeniti za gotovinu kada vam to bude potrebno.

Što je bitcoin?

... ulaganje

Digitalni euro trebao bi se uglavnom rabiti kao sredstvo plaćanja, a ne kao instrument za financijsko ulaganje. Temeljito proučavamo to pitanje kako bi se izbjegle negativne posljedice za financijski sektor. Digitalni euro trebao bi biti javno dobro te doprinos gospodarstvu i društvu u cjelini.

Digitalni euro i evolucija financijskog sustava

... paneuropska plaćanja

Na području plaćanja događaju se temeljite promjene, u kojima središnje banke imaju ključnu ulogu. Plaćanja u Europi moraju se provoditi na konkurentnom i inovativnom tržištu koje je sposobno zadovoljiti potražnju ali i očuvati europsku suverenost. Stoga smo osmislili sveobuhvatnu strategiju za plaćanja koja je primjerena digitalnom dobu.

Naša strategija plaćanja malih vrijednosti

Podcast

ESB-ov podcast – Digitalni euro: što, zašto, kad? (1. dio)

Treba li nam digitalni euro? Zašto nam treba? Kako bi mogao izgledati? Kako bi se razlikovao od drugih sredstava plaćanja? Naša voditeljica Katie Ranger postavila je ta pitanja stručnjakinji za digitalni euro Evelien Witlox.

Više

Sve stranice u ovom odjeljku