European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Digitalni euro

Radimo na tome da građanima i poduzećima i u digitalnom dobu bude dostupan siguran novac, odnosno novac središnje banke.

predsjednica ESB‑a Christine Lagarde

Digitalni euro bio bi sličan euronovčanicama, jedino što bi bio digitalan. Bio bi elektronički novac koji bi izdavao Eurosustav, odnosno ESB i nacionalne središnje banke europodručja, i bio bi dostupan svim građanima i poduzećima.

Digitalni euro bio bi dopuna gotovini, a ne njezina zamjena. Plaćanje digitalnim eurom bilo bi još jedan, jednostavan način plaćanja, koji bi pridonio dostupnosti i uključenosti.

Česta pitanja o digitalnom euru


Zašto nam treba digitalni euro?

Digitalni euro bio bi instrument za brza, jednostavna i sigurna svakodnevna plaćanja. Među ključnim ciljevima povezanima s digitalnim eurom koji bi izdavao Eurosustav jest stvaranje monetarnog sidra za digitalno doba kao javnog dobra. Njegovim uvođenjem mogle bi se potaknuti financijske inovacije i poboljšati cjelokupna učinkovitost platnog sustava. 

Izvješće o digitalnom euru

Kako bi mogao izgledati?

Digitalni euro bio bi uspješan samo ako bi se Europljani njime služili u svakodnevnom životu. Stoga je vrlo važno oblikovati digitalni euro kao vrijednu dopunu postojećih rješenja za plaćanja. Stručnjaci Eurosustava utvrdili su više glavnih kriterija koje digitalni euro treba zadovoljiti: dostupnost, pouzdanost, sigurnost, učinkovitost, privatnost i usklađenost sa zakonom. Ti će nam kriteriji pomoći u njegovu oblikovanju. 

Glavni ciljevi i čimbenici važni za oblikovanje digitalnog eura

Hoće li digitalnim eurom upravljati ESB?

Godinama središnje banke pružaju monetarnu bazu (npr. gotovinu) dok privatni sektor klijentima pruža rješenja za plaćanja (npr. kreditne kartice). Budući da bi za digitalni euro u konačnici jamčio ESB, takav bi se hibridni model mogao održati. Građani u svakom trenutku mogu pretvoriti privatni novac (poslovne banke) u javni novac (središnje banke) i upotrijebiti novac središnje banke za plaćanje.

Tehnički i organizacijski aspekti

Vaše potrebe i mišljenja nama su važni

Predano uključujemo javnost u razvoj digitalnog eura. Istraživanja pokazuju da su klijentima najvažniji velika prihvaćenost, lakoća uporabe, mali troškovi, velika brzina, sigurnost i zaštita potrošača. Trgovcima su važni mali troškovi, lakoća uporabe i integracija s postojećim sustavima.

Javno savjetovanje o digitalnom euru

U kojoj smo fazi?

Surađivat ćemo s europskim donositeljima odluka i redovito ih obavještavati o svojim spoznajama. Uključit ćemo i građane, trgovce i pružatelje platnih usluga.

član Izvršnog odbora ESB‑a Fabio Panetta

Trenutačno razgovaramo o mogućem izgledu digitalnog eura. Faza istraživanja započela je u listopadu 2021. i trajat će približno dvije godine, odnosno do listopada 2023.

Ispitujemo mogućnosti oblikovanja digitalnog eura i njegove distribucije trgovcima na malo i javnosti, učinak koji bi digitalni euro imao na tržište te promjene europskog zakonodavstva koje bi mogle biti potrebne.

Nakon završetka faze istraživanja odlučit ćemo hoćemo li započeti razvoj digitalnog eura.

JESTE LI STRUČNJAK ZA OVO PODRUČJE?
Doznajte više o skupinama za tržišta, pokusnim aktivnostima i tehničkoj dokumentaciji.

Analizirali smo prednosti i poteškoće povezane s digitalnim eurom.

Digitalni euro i kriptoimovina

Kriptoimovina se bitno razlikuje od novca središnje banke. Njezine su cijene često volatilne, što otežava uporabu kriptoimovine kao sredstva plaćanja ili obračunske jedinice. Za nju ne jamči nijedna javna institucija. Korisnicima bi digitalni euro bio jednako pouzdan kao gotovina jer bi za oboje jamčila središnja banka.

Objašnjavamo: Što je bitcoin?

Digitalni euro i ulaganje

Digitalni euro zamišljen je kao sredstvo plaćanja, a ne oblik ulaganja. Nastojimo izbjeći iznenadne, velike prelaske s bankovnih depozita na digitalni euro. U protivnome moglo bi biti narušeno učinkovito bankovno kreditiranje potrošača i poduzeća, što bi u teškim vremenima moglo ugroziti bankovni sustav. 

Digitalni euro i evolucija financijskog sustava

Ususret promjenama paneuropskih plaćanja

Na području plaćanja događaju se temeljite promjene, u kojima središnje banke imaju ključnu ulogu. Plaćanja u Europi moraju se provoditi na konkurentnom i inovativnom tržištu koje je sposobno zadovoljiti potražnju ali i očuvati europsku suverenost. Stoga smo osmislili sveobuhvatnu strategiju za plaćanja koja je primjerena digitalnom dobu.

Naša strategija plaćanja malih vrijednosti

Podcast

ESB-ov podcast: Je li došlo vrijeme za digitalni euro?

Što je digitalni euro? Koje bi bile prednosti digitalnog eura i kako bi utjecao na naša plaćanja? Kada bi mogao biti dostupan? Razgovaramo o tim i drugim pitanjima s Ulrichom Bindseilom, koji je u ESB‑u odgovoran za tržišne infrastrukture i plaćanja.

Više (na engleskom jeziku)
MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji o digitalnom euru

Pronađite odgovore na sva pitanja

Koje bi bile posljedice izdavanja digitalnog eura za bankarski sektor? Zašto ESB predlaže uspostavu gornje granice za depozite prve kategorije? Podrobno odgovaramo na ta i mnoga druga pitanja.

Česta pitanja o digitalnom euru

Važnost privatnosti

Razmatramo načine zaštite privatnosti korisnika kojima nećemo ugroziti standarde zaštite od nezakonitih aktivnosti.

Analiza tehnika za unaprjeđenje zaštite privatnosti
NOT AN EXPERT? CHECK OUT OUR EXPLAINER
LEARN MORE
Što je novac?

Sve stranice u ovom odjeljku