Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Digitalni euro

Cilj naših prizadevanj je zagotoviti, da imajo državljani in podjetja v digitalni dobi še naprej dostop do najvarnejše oblike denarja – to je centralnobančni denar.

Christine Lagarde, predsednica ECB

Digitalizacija je dosegla vsak kotiček našega življenja in spremenila način plačevanja.

V tej novi dobi bi digitalni euro omogočal državljanom v euroobmočju, da imajo brezplačen dostop do preprostega, splošno sprejetega, varnega in zaupanja vrednega plačilnega sredstva.

Digitalni euro bi bil še vedno euro: tako kot bankovci, samo v digitalni obliki. Bil bi elektronska oblika denarja, ki ga izdaja Eurosistem (ECB in nacionalne centralne banke) in je dostopen vsem državljanom in podjetjem.

Digitalni euro gotovine ne bi zamenjal, ampak bi jo dopolnjeval. Eurosistem bo še naprej zagotavljal, da imate dostop do gotovine povsod v euroobmočju.

Digitalni euro bi vam omogočal dodatno izbiro pri plačevanju in lažje opravljanje plačil, s čimer bi prispeval k dostopnosti in vključenosti.

Zakaj digitalni euro?

Digitalni euro bi bil hiter, enostaven in varen instrument za opravljanje vsakodnevnih plačil.

Digitalni euro bi podpiral digitalizacijo evropskega gospodarstva in aktivno spodbujal inovacije na področju plačil malih vrednosti.

ECB in nacionalne centralne banke v euroobmočju proučujejo prednosti in tveganja, tako da bo lahko denar še naprej dobro služil Evropejcem.

Poročilo o digitalnem euru

Kakšne so druge prednosti digitalnega eura?

»Sodelovali bomo z evropskimi nosilci odločanja ter jih redno obveščali o naših ugotovitvah. V naša prizadevanja bodo vključeni tudi državljani, trgovci in ponudniki plačilnih storitev.«

Fabio Panetta, član Izvršilnega odbora ECB

Digitalni euro bi združeval učinkovitost digitalnega plačilnega instrumenta in varnost centralnobančnega denarja.

Ljudem bi pomagal v primerih, ko ne želijo več uporabljati gotovine, ter preprečil odvisnost od digitalnih plačilnih sredstev, ki jih izdajajo in kontrolirajo subjekti zunaj euroobmočja, kar bi lahko spodkopalo finančno stabilnost in denarno suverenost.

Ena od ključnih prednostnih nalog bi bila varovanje zasebnosti, tako da bi digitalni euro pomagal ohranjati zaupanje pri plačevanju v digitalni dobi.

Kdaj bo na voljo?

Julija 2021 smo se odločili, da bomo začeli izvajati projekt digitalnega eura. To ne pomeni, da bomo zagotovo uvedli digitalni euro, ampak da se bomo pripravili na njegovo morebitno uvedbo.

Sporočilo za javnost: Eurosistem je začel izvajati projekt digitalnega eura

Kaj sledi?

Trenutno razpravljamo o tem, kakšen naj bi bil digitalni euro. Sedanja faza proučevanja se je začela oktobra 2021 in bo trajala dve leti.

Proučili bomo, kako bi bil digitalni euro lahko zasnovan in kako bi se lahko distribuiral trgovcem in javnosti, obenem pa tudi, kako bi vplival na trg in kako bi bilo treba spremeniti evropsko zakonodajo.

Odločitev o tem, ali bomo razvili digitalni euro, bo sprejeta na podlagi faze proučevanja.

STE STROKOVNJAK ALI STROKOVNJAKINJA S TEGA PODROČJA?
Več o tržnih skupinah, preizkušanju in tehničnih dokumentih

Analizirali smo prednosti in izzive digitalnega eura

Kakšen naj bi bil?

Strokovnjaki iz ECB in nacionalnih centralnih bank v euroobmočju so določili več temeljnih pogojev, ki bi jih moral izpolnjevati digitalni euro, med katerimi so enostavna dostopnost, zanesljivost, varnost, ekonomičnost, zasebnost in skladnost z zakonodajo. Na podlagi teh značilnosti bomo opredelili, kakšen naj bi bil.

Digitalni euro bi bil zasnovan tako, da bi bil povezljiv z zasebnimi plačilnimi rešitvami, s čimer bi potrošnikom lahko zagotavljali vseevropske rešitve in dodatne storitve.

Možni funkcionalni modeli

Bo digitalni euro upravljala ECB?

ECB je v imenu evropskih državljanov varuhinja eura, naj bo ta v obliki bankovcev ali v digitalni obliki.

Želimo ohraniti vrednost našega denarja in zagotoviti, da digitalni euro – ne glede na njegovo obliko – v končni fazi varuje in regulira centralna banka.

Tehnični in organizacijski pristopi

Zakaj digitalni euro ne bi bil kriptosredstvo?

Kriptosredstva se bistveno razlikujejo od centralnobančnega denarja: njihove cene so pogosto volatilne, zato jih je težko uporabljati kot plačilno sredstvo ali obračunsko enoto, poleg tega pa za njimi ne stoji nobena javna institucija.

Ljudje, ki bi uporabljali digitalni euro, bi mu lahko zaupali enako kot gotovini, saj bi centralna banka obojemu zagotavljala kritje.

Pojasnjujemo: Kaj je bitcoin?

Vseevropska plačila pred novimi obzorji

Načini plačevanja se temeljito spreminjajo in centralne banke imajo pri tem ključno vlogo.

Evropska plačila mora podpirati konkurenčen in inovativen trg, ki izpolnjuje potrebe potrošnikov, hkrati pa ohranja evropsko suverenost. Zaradi tega smo oblikovali celovito strategijo plačil v digitalni dobi.

Naša strategija za plačila malih vrednosti

Digitalni euro za digitalno dobo

Digitalni euro bi bil digitalni simbol napredka in integracije v Evropi, je ob predstavitvi poročila o digitalnem euru dejal član Izvršilnega odbora ECB Fabio Panetta.

ECB je od uvedbe eura odgovorna za ohranjanje zaupanja državljanov v našo valuto. Digitalni euro bi bil tako kot gotovina dostopen vsem ter bi ljudem omogočal večjo izbiro pri plačevanju.

Zaslišanje v Evropskem parlamentu

Zahvaljujemo se vam za vaše mnenje!

Hvala vsem, ki ste sodelovali v javnem posvetovanju o digitalnem euru, ki se je končalo 12. januarja, prejeli pa smo več kot 8.000 odzivov.

Rezultate javnega posvetovanja si lahko podrobneje ogledate v poročilu. Odzivi predstavljajo dragocen vir informacij za tekoče delo Eurosistema na tem področju in za prihodnje odločitve o morebitni uvedbi digitalnega eura.

Poročilo o javnem posvetovanju o digitalnem euru

Podkast

Podkast ECB: je napočil čas za digitalni euro?

Kaj je digitalni euro? Kakšne prednosti bi prinesel in kako bi vplival na to, kako plačujemo? Kdaj naj bi bil na voljo? Naš gostitelj Michael Steen o teh in drugih vprašanjih razpravlja z Ulrichom Bindseilom, ki je v ECB odgovoren za tržno infrastrukturo in plačila.

Več (na voljo samo v angleščini)
GLEJTE TUDI

Več o digitalnem euru

Odgovori na vaša vprašanja

Kakšne posledice bi imela uvedba digitalnega eura za bančni sektor? Zakaj predlagate zgornjo mejo depozitov »prve stopnje«? Pripravili smo podrobne odgovore na ta in mnoga druga vprašanja.

Pogosta vprašanja o digitalnem euru

Pomen zasebnosti

V okviru testiranja in analiz pred morebitno uvedbo digitalnega eura proučujemo različne načine, kako bi lahko zavarovali zasebnost uporabnikov, ne da bi znižali standarde, ki varujejo pred nezakonitimi dejavnostmi.

Analiza tehnik za krepitev zasebnosti
IŠČETE PREPROSTO RAZLAGO? PREBERITE POJASNJEVALNI ČLANEK
VEČ
Kaj je denar?

Vse strani v tem razdelku