European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Digitalni euro

Cilj naših prizadevanj je zagotoviti, da imajo državljani in podjetja v digitalni dobi še naprej dostop do najvarnejše oblike denarja – to je centralnobančni denar.

Christine Lagarde, predsednica ECB

Digitalni euro bi bil enak kot eurski bankovci, le v digitalni obliki. Bil bi elektronska oblika denarja, ki ga izdaja Eurosistem (ECB in nacionalne centralne banke v euroobmočju) ter bi bil dostopen vsem državljanom in podjetjem.

Digitalni euro ne bi zamenjal gotovine, ampak bi jo dopolnjeval. Eurosistem bo še naprej zagotavljal, da imajo vsi državljani povsod v euroobmočju dostop do gotovine.

Digitalni euro bi ljudem omogočal dodatno izbiro pri plačevanju in lažje opravljanje plačil, s čimer bi prispeval k dostopnosti in vključenosti.

Zakaj digitalni euro?

Digitalni euro bi bil hiter, enostaven in varen instrument za opravljanje vsakodnevnih plačil. Podpiral bi digitalizacijo evropskega gospodarstva in aktivno spodbujal inovacije na področju plačil malih vrednosti. Eurosistem proučuje prednosti in tveganja v zvezi z digitalnim eurom, tako da bo valuta še naprej izpolnjevala potrebe državljanov v euroobmočju.

Poročilo o digitalnem euru

Zahvaljujemo se vam za vaše mnenje!

Želimo si, da pri razvoju digitalnega eura sodeluje tudi javnost. Zato smo med oktobrom 2020 in januarjem 2021 organizirali javno posvetovanje, med oktobrom in decembrom 2021 pa je v vseh državah v euroobmočju delo potekalo v obliki fokusnih skupin. Rezultati se bodo upoštevali v fazi proučevanja, ki trenutno poteka.

Digitalni euro: prisluhnili smo javnosti

V kateri fazi se nahajamo?

Sodelovali bomo z evropskimi nosilci odločanja ter jih redno obveščali o naših ugotovitvah. V naša prizadevanja bodo vključeni tudi državljani, trgovci in ponudniki plačilnih storitev.

Fabio Panetta, član Izvršilnega odbora ECB

Trenutno razpravljamo o tem, kakšen naj bi bil digitalni euro. Faza proučevanja se je začela oktobra 2021 in bo trajala približno dve leti, zaključena pa bo oktobra 2023.

Proučujemo, kako bi bil digitalni euro lahko zasnovan in kako bi se lahko distribuiral trgovcem in javnosti, obenem pa tudi, kako bi vplival na trg in kako bi bilo treba spremeniti evropsko zakonodajo.

Ko bo faza proučevanja zaključena, se bomo odločili, ali bomo začeli razvijati digitalni euro.

STE STROKOVNJAK ALI STROKOVNJAKINJA S TEGA PODROČJA?
Več o tržnih skupinah, preizkušanju in tehničnih dokumentih

Analizirali smo prednosti in izzive digitalnega eura

Kakšen naj bi bil?

Strokovnjaki iz ECB in nacionalnih centralnih bank v euroobmočju so določili več temeljnih pogojev, ki bi jih moral izpolnjevati digitalni euro, med katerimi so enostavna dostopnost, zanesljivost, varnost, ekonomičnost, zasebnost in skladnost z zakonodajo. Na podlagi teh značilnosti bomo opredelili, kakšen naj bi bil.

Digitalni euro bi bil zasnovan tako, da bi bil povezljiv z zasebnimi plačilnimi rešitvami, s čimer bi potrošnikom lahko zagotavljali vseevropske rešitve in dodatne storitve.

Možni funkcionalni modeli

Bo digitalni euro upravljala ECB?

ECB je v imenu evropskih državljanov varuhinja eura, naj bo ta v obliki bankovcev ali v digitalni obliki.

Želimo ohraniti vrednost našega denarja in zagotoviti, da digitalni euro – ne glede na njegovo obliko – v končni fazi varuje in regulira centralna banka.

Tehnični in organizacijski pristopi

Zakaj digitalni euro ne bi bil kriptosredstvo?

Kriptosredstva se bistveno razlikujejo od centralnobančnega denarja: njihove cene so pogosto volatilne, zato jih je težko uporabljati kot plačilno sredstvo ali obračunsko enoto, poleg tega pa za njimi ne stoji nobena javna institucija.

Ljudje, ki bi uporabljali digitalni euro, bi mu lahko zaupali enako kot gotovini, saj bi centralna banka kritje zagotavljala obema oblikama valute.

Pojasnjujemo: Kaj je bitcoin?

Vseevropska plačila pred novimi obzorji

Načini plačevanja se temeljito spreminjajo in centralne banke imajo pri tem ključno vlogo.

Evropska plačila mora podpirati konkurenčen in inovativen trg, ki izpolnjuje potrebe potrošnikov, hkrati pa ohranja evropsko suverenost. Zaradi tega smo oblikovali celovito strategijo plačil v digitalni dobi.

Naša strategija za plačila malih vrednosti

Podkast

Podkast ECB: je napočil čas za digitalni euro?

Kaj je digitalni euro? Kakšne prednosti bi prinesel in kako bi vplival na to, kako plačujemo? Kdaj naj bi bil na voljo? Naš gostitelj Michael Steen o teh in drugih vprašanjih razpravlja z Ulrichom Bindseilom, ki je v ECB odgovoren za tržno infrastrukturo in plačila.

Več (na voljo samo v angleščini)
GLEJTE TUDI

Več o digitalnem euru

Odgovori na vaša vprašanja

Kakšne posledice bi imela uvedba digitalnega eura za bančni sektor? Zakaj predlagate zgornjo mejo depozitov »prve stopnje«? Pripravili smo podrobne odgovore na ta in mnoga druga vprašanja.

Pogosta vprašanja o digitalnem euru

Pomen zasebnosti

V okviru testiranja in analiz pred morebitno uvedbo digitalnega eura proučujemo različne načine, kako bi lahko zavarovali zasebnost uporabnikov, ne da bi znižali standarde, ki varujejo pred nezakonitimi dejavnostmi.

Analiza tehnik za krepitev zasebnosti
IŠČETE PREPROSTO RAZLAGO? PREBERITE POJASNJEVALNI ČLANEK
VEČ
Kaj je denar?

Vse strani v tem razdelku