European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Digitalni euro

Digitalni euro bi zagotavljal stabilnost našega denarja v digitalni dobi.

Skupaj z nacionalnimi centralnimi bankami euroobmočja ugotavljamo, ali naj uvedemo digitalni euro. Bil bi centralnobančna digitalna valuta in kot tak elektronski ekvivalent gotovini. Obstajal bi skupaj z bankovci in kovanci in ljudem nudil dodatno izbiro med različnimi načini plačevanja.

Kaj morate vedeti

Kakšen bi bil?

Digitalni euro bi bil elektronsko plačilno sredstvo, ki ga lahko uporablja vsakdo v euroobmočju. Bil bi enako varen in uporabniku prijazen, kot so danes bankovci in kovanci. Kot centralnobančni denar, ki ga izdaja ECB, bi bil drugačen od »zasebnega denarja«, vseeno pa bi tudi pri plačevanju z digitalnim eurom lahko uporabljali kartice in telefonske aplikacije.

Digitalni euro in pomen centralnobančnega denarja
Zakaj morda potrebujemo digitalni euro?

V Evropi razmišljamo o uvedbi centralnobančne digitalne valute, ker ljudje vse bolj povprašujejo po varnih in zaupanja vrednih elektronskih oblikah plačevanja. Digitalni denar, ki ga izdaja centralna banka, bi predstavljal trden temelj, ki zagotavlja stabilnost plačilnega in denarnega sistema. Poleg tega bi digitalni euro okrepil denarno suverenost euroobmočja ter spodbujal konkurenco in učinkovitost v evropskem plačilnem sektorju.

Glavni cilji in zasnova
Kakšne bi bile koristi in težave?

Še vedno preučujemo različne možnosti, zato končnega predloga z vsemi podrobnostmi še nimamo. Smo pa kar precej razmišljali o konceptu digitalnega eura ter temeljito pretehtali njegove prednosti in slabosti. Vsekakor je že zdaj jasno, da bi moral biti digitalni euro dostopen vsakomur, zanesljiv, varen, učinkovit in skladen z zakonodajo. Zagotavljati bi moral tudi najvišjo raven zasebnosti.

Poročilo o digitalnem euru
Kje stojimo?

Faza proučevanja se je začela oktobra 2021 in bo predvidoma trajala približno dve leti, tako da bi se končala oktobra 2023. Preučujemo, kakšen naj bi bil digitalni euro, kako bi potekala njegova distribucija in kakšen vpliv bi imel na trg. Zatem se bomo odločili, ali ga bomo začeli dejansko razvijati.

Časovnica projekta

Pogosta vprašanja

Kakšne koristi bi mi prinesel digitalni euro? Kako bi se razlikoval od stabilnih kovancev in kriptosredstev? Ali bi nadomestil gotovino? Odgovore najdete tukaj.

SE POKLICNO UKVARJATE S TEM PODROČJEM?

Sodelovanje z deležniki

Intenzivno sodelujemo s tržnimi akterji, oblikovalci politik in zakonodajalci, da bi digitalni euro zares izpolnjeval potrebe uporabnikov. V ta namen izvajamo vrsto pobud, da bi k sodelovanju pritegnili čim več različnih ustanov in organizacij.

Organizacija in deležniki
Dokumenti in eksperimentiranje

V fazi eksperimentiranja z digitalnim eurom je nastala obsežna dokumentacija in opravljeno delo smo podrobno analizirali. Pripravili smo posebno spletno stran, kjer lahko preberete več o temah, ki vas zanimajo.

Strokovni članki

Digitalni euro in ...

... kriptosredstva

Digitalni euro ne bi bil kriptosredstvo, saj bi za njim stala centralna banka. Centralne banke imajo nalogo, da ohranjajo vrednost denarja, pa naj bo ta v fizični ali digitalni obliki. Nasprotno za kriptosredstva ne jamči nobena centralna institucija in nimajo centralnega upravitelja. Zato nimate nikakršnega jamstva, da jih boste lahko zamenjali za gotovino, ko jo boste potrebovali.

Kaj je bitcoin?

... naložbe

Digitalni euro naj bi se uporabljal predvsem kot plačilno sredstvo in ne kot instrument za finančne naložbe. To vprašanje skrbno preučujemo, da bi preprečili negativne posledice za finančni sektor. Digitalni euro bi moral biti javno dobro, ki prinaša koristi tako gospodarstvu kot tudi celotni družbi.

Digitalni euro in razvoj finančnega sistema

... vseevropska plačila

Načini plačevanja se radikalno spreminjajo in centralne banke morajo pri tem igrati osrednjo vlogo. Evropska plačila mora podpirati konkurenčen in inovativen trg, ki je sposoben izpolnjevati potrebe potrošnikov, hkrati pa ohranjati evropsko suverenost. Da bi omogočili razvoj takšnega trga, smo oblikovali celovito strategijo za plačila v digitalni dobi.

Naša strategija za plačila malih vrednosti

Podkast

Podkast ECB – digitalni euro: kaj, zakaj, kdaj? (1. del)

Ali potrebujemo digitalni euro in zakaj? Kakšen bi lahko bil? In kako bi se razlikoval od drugih plačilnih sredstev? Naša gostiteljica Katie Ranger o teh vprašanjih razpravlja s strokovnjakinjo za digitalni euro Evelien Witlox.

Več

Vse strani v tem razdelku