European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Digitalni euro

Cilj naših prizadevanj je zagotoviti, da imajo državljani in podjetja v digitalni dobi še naprej dostop do najvarnejše oblike denarja – to je centralnobančni denar.

Christine Lagarde, predsednica ECB

Digitalni euro bi bil enak kot eurski bankovci, le v digitalni obliki. Bil bi elektronska oblika denarja, ki ga izdaja Eurosistem (ECB in nacionalne centralne banke v euroobmočju) ter bi bil dostopen vsem državljanom in podjetjem.

Digitalni euro ne bi zamenjal gotovine, ampak bi jo dopolnjeval. Digitalni euro bi ljudem omogočal dodatno izbiro pri plačevanju in lažje opravljanje plačil, s čimer bi prispeval k dostopnosti in vključenosti.

Pogosta vprašanja o digitalnem euru


Zakaj digitalni euro?

Digitalni euro bi bil hiter, enostaven in varen instrument za opravljanje vsakodnevnih plačil. Eden glavnih ciljev digitalnega eura, ki bi ga izdajal Eurosistem, je, da bi predstavljal denarno sidro v digitalni dobi in bi deloval kot javno dobro. Spodbujal bi finančne inovacije in izboljšal splošno učinkovitost plačilnega sistema. 

Poročilo o digitalnem euru

Kakšen naj bi bil?

Digitalni euro je lahko uspešen samo, če ga bodo Evropejci uporabljali v vsakdanjem življenju. Zato je zasnova digitalnega eura zelo pomembna in mora ponujati določene prednosti glede na obstoječe plačilne rešitve. Strokovnjaki Eurosistema so opredelili več temeljnih pogojev, ki jih mora digitalni euro izpolnjevati, kot so dostopnost, robustnost, varnost, učinkovitost, zasebnost in skladnost z zakonodajo. Na podlagi teh pogojev bomo določili, kakšen bi lahko bil digitalni euro. 

Glavni cilji in zasnova

Bo digitalni euro upravljala ECB?

Centralne banke že vrsto let zagotavljajo primarni denar (npr. gotovino), zasebni sektor pa strankam zagotavlja plačilne rešitve (npr. kreditne kartice). Ker bi digitalni euro v končni fazi varovala ECB, bi se takšen hibridni model lahko nadaljeval. Posamezniki lahko zasebni (bančni) denar kadarkoli pretvorijo v javni (centralnobančni) denar, tako da za plačevanje uporabijo centralnobančni denar.

Tehnični in organizacijski pristopi

Vaše potrebe in mnenja so nam pomembni

Želimo si, da pri razvoju digitalnega eura sodeluje tudi javnost. Raziskave kažejo, da so strankam najbolj pomembni splošna sprejemljivost, preprosta uporaba, nizki stroški, hitrost, varnost in varstvo potrošnikov. Trgovcem pa so pomembni nizki stroški, preprosta uporaba in integracija z obstoječimi sistemi.

Javno posvetovanje o digitalnem euru

V kateri fazi se nahajamo?

Sodelovali bomo z evropskimi nosilci odločanja ter jih redno obveščali o naših ugotovitvah. V naša prizadevanja bodo vključeni tudi državljani, trgovci in ponudniki plačilnih storitev.

Fabio Panetta, član Izvršilnega odbora ECB

Trenutno razpravljamo o tem, kakšen naj bi bil digitalni euro. Faza proučevanja se je začela oktobra 2021 in bo trajala približno dve leti, zaključena pa bo oktobra 2023.

Proučujemo, kako bi bil digitalni euro lahko zasnovan in kako bi se lahko distribuiral trgovcem in javnosti, obenem pa tudi, kako bi vplival na trg in kako bi bilo treba spremeniti evropsko zakonodajo.

Ko bo faza proučevanja zaključena, se bomo odločili, ali bomo začeli razvijati digitalni euro.

STE STROKOVNJAK ALI STROKOVNJAKINJA S TEGA PODROČJA?
Več o tržnih skupinah, preizkušanju in tehničnih dokumentih

Analizirali smo prednosti in izzive digitalnega eura

Digitalni euro in kriptosredstva

Kriptosredstva se bistveno razlikujejo od centralnobančnega denarja: njihove cene so pogosto volatilne, zato jih je težko uporabljati kot plačilno sredstvo ali obračunsko enoto, poleg tega pa za njimi ne stoji nobena javna institucija. Ljudje, ki bi uporabljali digitalni euro, bi mu lahko zaupali enako kot gotovini, saj bi centralna banka kritje zagotavljala obema oblikama valute.

Pojasnjujemo: Kaj je bitcoin?

Digitalni euro in naložbe

Digitalni euro naj bi bil plačilno sredstvo in ne ena od naložbenih oblik. Skušamo se izogniti nenadnim velikim odlivom iz bančnih vlog v digitalni euro. To bi namreč lahko spodkopalo učinkovito posojanje bank potrošnikom in podjetjem, kar bi lahko v težkih časih ogrozilo bančni sistem. 

Digitalni euro in razvoj finančnega sistema

Vseevropska plačila pred novimi obzorji

Načini plačevanja se temeljito spreminjajo in centralne banke imajo pri tem ključno vlogo. Evropska plačila mora podpirati konkurenčen in inovativen trg, ki izpolnjuje potrebe potrošnikov, hkrati pa ohranja evropsko suverenost. Zaradi tega smo oblikovali celovito strategijo plačil v digitalni dobi.

Naša strategija za plačila malih vrednosti

Podkast

Podkast ECB: je napočil čas za digitalni euro?

Kaj je digitalni euro? Kakšne prednosti bi prinesel in kako bi vplival na to, kako plačujemo? Kdaj naj bi bil na voljo? O teh in drugih vprašanjih razpravljamo z Ulrichom Bindseilom, ki je v ECB odgovoren za tržno infrastrukturo in plačila.

Več (na voljo samo v angleščini)
GLEJTE TUDI

Več o digitalnem euru

Odgovori na vaša vprašanja

Kakšne posledice bi imela uvedba digitalnega eura za bančni sektor? Zakaj ECB predlaga zgornjo mejo depozitov »prve stopnje«? Pripravili smo podrobne odgovore na ta in mnoga druga vprašanja.

Pogosta vprašanja o digitalnem euru

Pomen zasebnosti

Iščemo načine, kako zagotoviti zasebnost, ne da bi pri tem ogrozili standarde, ki ščitijo pred nezakonitimi dejavnostmi.

Analiza tehnik za krepitev zasebnosti
NOT AN EXPERT? CHECK OUT OUR EXPLAINER
LEARN MORE
Kaj je denar?

Vse strani v tem razdelku