European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Digitaalinen euro

Digitaalinen euro olisi vakaa digitaalinen raha.

Selvitämme yhdessä euroalueen kansallisten keskuspankkien kanssa, voisimmeko laskea eurosta liikkeeseen myös digitaalisen version. Digitaalinen euro olisi käteisrahaa sähköisessä muodossa. Se tulisi käyttöön setelien ja kolikoiden rinnalle.

Tärkeimmät tiedot

Turvallinen sähköinen raha

Digitaalinen euro olisi kaikkien käytössä euroalueella perinteisen käteisrahan rinnalla. Se olisi samalla tavalla keskuspankin eli julkisen sektorin liikkeeseen laskemaa rahaa, mutta maksamiseen voisi käyttää esimerkiksi puhelinta tai korttia.

Digitaalinen euro olisi keskuspankkirahaa – miksi se on tärkeää?
Tarveharkinta

Sähköisen maksamisen pitää olla turvallista. Luotettava digitaalinen keskuspankkiraha vakauttaisi raha- ja maksujärjestelmiä Euroopassa. Kun käytössä olisi digitaalinen euro, kilpailu maksualalla lisääntyisi, maksaminen olisi tehokkaampaa eikä euroalueella oltaisi riippuvaisia ulkopuolisista palveluntarjoajista.

Suunnittelu ja tärkeimmät tavoitteet
Perusteellinen pohjatyö

Taustatyötä tehdään edelleen, mutta perusvaatimukset alkavat hahmottua. Digitaalisen euron tulisi olla kaikkien käytettävissä, lain vaatimusten mukainen, vakaa, turvallinen ja toimiva, ja yksityisyydensuoja olisi pystyttävä takaamaan.

Digitaalista euroa käsittelevä raportti
Hankkeen eteneminen

Lokakuussa 2021 käynnistettyyn tutkimusvaiheeseen on varattu alustavasti kaksi vuotta. Tutkimusvaiheessa hahmotellaan digitaalista euroa ja selvitetään, miten se saataisiin parhaiten markkinoille ja millainen vaikutus sillä olisi markkinoiden toimintaan. Syksyllä 2023 on tarkoitus päättää, ryhdytäänkö digitaalista euroa kehittämään käytännössä.

Aikataulu

Kysyttyä

Mikä muuttuisi digitaalisen euron myötä? Mikä tekee digitaalisesta eurosta paremman vaihtoehdon kuin kryptovarat tai ns. stablecoin-valuutat? Korvaisiko digitaalinen euro käteisrahan? Asiantuntijamme vastaavat kysymyksiin.

Alan ammattilaisille

Monipuolista yhteistyötä

Jotta digitaalinen euro saadaan vastaamaan käyttäjien tarpeita, markkinoiden toimijat, päätöksentekijät ja lainsäätäjät on otettava mukaan suunnitteluun. Keräämme tietoa monista eri lähteistä.

Sidosryhmät ja organisaatio
Taustamateriaalia

Hankkeen aikana on julkaistu monenlaisia selvityksiä ja analyyseja eri puolilla verkkosivustoa. Koostesivun linkkien avulla ne löytyvät helposti.

Tietoa asiantuntijoille

Merkitys markkinoilla

Euro ei ole kryptovaluutta

Euro ei olisi digitaalisenakaan kryptovaluutta, sillä sen taustalla on keskuspankki. Keskuspankkien tehtävänä on huolehtia siitä, että raha säilyttää arvonsa. Kryptovarojen taustalla ei ole viranomaista, joka takaisi, että ne voi halutessaan vaihtaa käteisrahaksi.

Mikä on bitcoin?

Maksu- eikä sijoitusväline

Digitaalista euroa on tarkoitus käyttää maksamiseen. Sen käyttö sijoitusvälineenä voisi aiheuttaa ongelmia rahoitussektorilla. Pyrimme suunnittelemaan digitaalisen euron niin, että siitä on hyötyä koko taloudelle ja yhteiskunnalle.

Digitaalinen euro ja kehittyvä rahoitusjärjestelmä

Eurooppalainen maksuratkaisu

Kun uudenlaiset maksutavat yleistyvät, keskuspankkien on seurattava kehitystä. Tavoitteena on, että Euroopassa on kilpailukykyiset ja innovatiiviset maksumarkkinat ja että kuluttajien tarpeisiin pystytään vastaamaan eurooppalaisilla ratkaisuilla. Eurojärjestelmä pyrkii edistämään turvallisia maksuratkaisuja Euroopassa.

Vähittäismaksustrategia

Podcast

EKP:n podcast: Tietoa digitaalisesta eurosta (1. osa)

Tarvitsemmeko todella digitaalisen euron? Millainen siitä voisi tulla? Olisiko maksaminen sillä erilaista kuin nykyisin? Asiantuntijamme Evelien Witlox vastaa lähetyksen juontaja Katie Rangerin kysymyksiin.

Kuuntele lähetys

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut