European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Digitaalisesta eurosta

Digitaalistenkin eurojen taustalla olisi keskuspankki. Niillä voisi maksaa turvallisesti kaikkialla euroalueella.

EKP ja euroalueen maiden keskuspankit harkitsevat mahdollisuutta laskea liikkeeseen digitaalinen euro. Se olisi digitaalista keskuspankkirahaa ja toimisi käteisrahan sähköisenä vastineena. Se tarjoaisi maksamiseen uuden vaihtoehdon seteleiden ja kolikoiden rinnalle.

Digitaalinen euro

Digitaalinen euro tarkoittaa digitaalista keskuspankkirahaa, jota voisi käyttää sähköiseen maksamiseen verkossa ja liikkeissä tai yksityishenkilöiden välillä.

Tärkeimmät tiedot

Sähköinen versio eurosta

Kun eurosta olisi käytössä sähköinen versio, yhteinen raha säilyttäisi merkityksensä myös maksutapojen muuttuessa. Digitaalisilla euroilla voisi maksaa kuten seteleilläkin kaikkialla euroalueella turvallisesti ja ilman ylimääräisiä kustannuksia.

Tavoitteet
Tausta-ajatus

Euroalueen viranomaisten liikkeeseen laskema raha helpottaisi päivittäistä elämäämme. Sitä voisi käyttää ilmaiseksi missä ja milloin tahansa. Digitaalisen euron myötä alalle syntyvästä kilpailusta olisi hyötyä Euroopalle ja eurooppalaisille.

Perustelut
Digitaaliset eurot käytännössä

Pankit ja esimerkiksi postit tarjoaisivat mahdollisuuden siirtää rahaa digitaalisiksi euroiksi. Niitä voisi sitten käyttää maksamiseen verkossa, lähikaupassa tai yksityishenkilöiden välillä. Maksaminen hoituisi puhelinsovelluksella tai kortilla myös ilman verkkoyhteyttä.

Toteutus
Pohjaa päätöksenteolle

Vuoden 2023 marraskuussa alkaa digitaalisen euron valmisteluvaihe, jossa sen kehitystyötä viedään eteenpäin tutkimusvaiheen tulosten perusteella.

Valmistelut

Kysyttyä

Mikä muuttuisi digitaalisen euron myötä? Miten digitaalinen euro eroaisi kryptovaroista tai ns. stablecoin-valuutoista? Tarvitaanko seteleitä ja kolikoita enää ollenkaan? Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin.

Tarkempaa tietoa

Yhteistyötä sidosryhmien kanssa

On tärkeää selvittää digitaalisen euron käyttäjien tarpeet, ja siksi teemme laajalti yhteistyötä markkinoiden toimijoiden, päätöksentekijöiden ja lainsäätäjien kanssa. Käynnissä on useita hankkeita mahdollisimman monien toimijoiden kanssa.

Sidosryhmät ja organisaatio
Tähänastinen selvitystyö

Hankkeen aikana on julkaistu monenlaisia selvityksiä ja analyyseja eri puolilla verkkosivustoa. Koostesivun linkkien avulla ne löytyvät helposti.

Taustatietoa

Merkitys markkinoilla

Digitaalinen euro ei ole kryptovaluutta

Euro ei olisi digitaalisenakaan kryptovaluutta, sillä sen taustalla on keskuspankki. Keskuspankkien tehtävänä on huolehtia siitä, että raha säilyttää arvonsa. Kryptovarojen taustalla ei ole viranomaista, joka takaisi, että ne voi halutessaan vaihtaa käteisrahaksi.

Mikä on bitcoin?

Maksu- eikä sijoitusväline

Digitaalista euroa olisi tarkoitus käyttää maksamiseen eikä niinkään rahoitusinvestointeihin. Digitaalisen euron käyttöä tutkitaan tarkasti, jotta se ei vaikuttaisi negatiivisesti rahoitussektoriin. Digitaalisen euron tulisi hyödyttää koko taloutta ja yhteiskuntaa.

Digitaalinen euro ja kehittyvä rahoitusjärjestelmä

Eurooppalainen maksuratkaisu

Maksamisen tavat ovat muuttumassa, ja keskuspankeilla on tärkeä osa tässä prosessissa. Tavoitteena on, että Euroopassa on kilpailukykyiset ja innovatiiviset maksamisen markkinat ja että kuluttajien tarpeisiin on tarjolla eurooppalaisia ratkaisuja. Olemmekin laatineet laajan digitaalisen maksamisen strategian.

Vähittäismaksustrategia

EKP:n podcast

Digitaalinen euro: mitä, miksi, milloin?

Tarvitsemmeko digitaalisen euron ja miksi? Millainen siitä voisi tulla? Olisiko maksaminen sillä erilaista kuin nykyisin? Alan asiantuntija Evelien Witlox vastaa lähetyksen juontajan Katie Rangerin kysymyksiin.

Kuuntele jakso

Digitaalinen euro – tätä se tarkoittaa

Olemme harkitsemassa mahdollisuutta laskea liikkeeseen digitaalinen euro. Se herättää paljon kiinnostusta ja myös väärinkäsityksiä, vaikka mitään päätöstä ei ole vielä tehty. Stefania Secolan haastateltavana on hankkeen vetäjä Evelien Witlox, joka oikaisee joitakin yleisiä väärinkäsityksiä.

Kuuntele jakso

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut