European Central Bank - eurosystem
Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά
Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες διατίθενται στην αγγλική έκδοση αυτής της σελίδας.

Ψηφιακό ευρώ

Το έργο μας είναι να διασφαλίσουμε ότι στην ψηφιακή εποχή οι πολίτες και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στην ασφαλέστερη μορφή χρήματος, το χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ

Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί όπως και τα τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ψηφιακή μορφή. Θα είναι μια ηλεκτρονική μορφή χρήματος εκδιδόμενου από το Ευρωσύστημα (την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαθιστά τα μετρητά, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς αυτά. Το ψηφιακό ευρώ θα αποτελεί μια πρόσθετη και ευκολότερη επιλογή πληρωμής, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιο προσβάσιμη και συμπεριληπτική κοινωνία.

Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις για το ψηφιακό ευρώ


Γιατί ψηφιακό ευρώ;

Το ψηφιακό ευρώ θα αποτελεί ένα γρήγορο, εύκολο και ασφαλές μέσο για τις καθημερινές πληρωμές σας. Ένας από τους βασικούς στόχους του ψηφιακού ευρώ, εφόσον εκδοθεί από το Ευρωσύστημα, θα είναι να αποτελεί νομισματικό σημείο αναφοράς στην ψηφιακή εποχή, λειτουργώντας ως δημόσιο αγαθό. Το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να προωθήσει τη χρηματοπιστωτική καινοτομία και να βελτιώσει τη συνολική αποδοτικότητα του συστήματος πληρωμών. 

Έκθεση για το ψηφιακό ευρώ

Ποια θα μπορούσε να είναι η μορφή του;

Το ψηφιακό ευρώ θα είναι επιτυχημένο μόνο αν οι Ευρωπαίοι πολίτες το χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους. Ο σχεδιασμός του, επομένως, έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να προσθέτει αξία στις υπάρχουσες λύσεις πληρωμής. Εμπειρογνώμονες του Ευρωσυστήματος έχουν καθορίσει ορισμένες βασικές απαιτήσεις για το ψηφιακό ευρώ, όπως η προσβασιμότητα, η ευρωστία, η ασφάλεια, η αποδοτικότητα, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Αυτές οι απαιτήσεις θα μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε και το ποια θα είναι η μορφή του ψηφιακού ευρώ. 

Βασικοί στόχοι και ζητήματα σχεδιασμού

Η ΕΚΤ θα διαχειρίζεται το ψηφιακό ευρώ;

Εδώ και πολλά χρόνια οι κεντρικές τράπεζες παρέχουν τη νομισματική βάση (π.χ. μετρητά) και ο ιδιωτικός τομέας παρέχει στους πελάτες λύσεις πληρωμών (π.χ. πιστωτικές κάρτες). Εφόσον το ψηφιακό ευρώ θα προστατεύεται, εν τέλει, από την ΕΚΤ, αυτό το υβριδικό μοντέλο θα μπορεί να συνεχιστεί. Οι πολίτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το ιδιωτικό χρήμα (εμπορικής τράπεζας) σε δημόσιο χρήμα (κεντρικής τράπεζας), χρησιμοποιώντας το χρήμα κεντρικής τράπεζας για πληρωμές.

Τεχνικές και οργανωτικές προσεγγίσεις

Οι ανάγκες και οι απόψεις σας έχουν σημασία για εμάς

Έχουμε δεσμευθεί ότι το κοινό θα συμμετέχει στην ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ. Σύμφωνα με έρευνες, οι βασικοί προβληματισμοί των πελατών αφορούν την ευρεία αποδοχή, την ευκολία στη χρήση, το χαμηλό κόστος, την υψηλή ταχύτητα, την ασφάλεια και την προστασία των καταναλωτών. Οι έμποροι επιζητούν χαμηλό κόστος, ευκολία στη χρήση και ενσωμάτωση στα υφιστάμενα συστήματα.

Δημόσια διαβούλευση για το ψηφιακό ευρώ

Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

Θα είμαστε σε επαφή με τους φορείς λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα τους παρέχουμε τακτική ενημέρωση σχετικά με τα ευρήματά μας. Οι πολίτες, οι έμποροι και ο κλάδος των πληρωμών θα συμμετέχουν και αυτοί.

Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ

Συζητούμε επί του παρόντος τι μορφή θα μπορούσε να έχει το ψηφιακό ευρώ. Αυτή η φάση διερεύνησης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και θα διαρκέσει δύο έτη περίπου, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023.

Εξετάζουμε πώς το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να διανεμηθεί στους εμπόρους και το κοινό, καθώς και την επίδραση που θα είχε στην αγορά και τις αλλαγές που θα έπρεπε ενδεχομένως να γίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όταν ολοκληρωθεί η φάση διερεύνησης, θα αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ψηφιακού ευρώ.

ΕΙΣΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ;
Μάθετε περισσότερα για τις ομάδες επαφών με την αγορά, τις δοκιμές και τα τεχνικά έγγραφα

Έχουμε αναλύσει τα οφέλη και τις προκλήσεις του ψηφιακού ευρώ

Ψηφιακό ευρώ και κρυπτοστοιχεία ενεργητικού

Τα κρυπτοστοιχεία ενεργητικού διαφέρουν ουσιαστικά από το χρήμα κεντρικής τράπεζας: οι τιμές τους είναι συχνά ευμετάβλητες, πράγμα που καθιστά δύσκολη τη χρήση τους ως μέσου πληρωμής ή ως μονάδας μέτρησης αξίας, και δεν υποστηρίζονται από κανέναν δημόσιο οργανισμό. Όσοι θα χρησιμοποιούν το ψηφιακό ευρώ θα μπορούν να το εμπιστεύονται όσο και τα μετρητά, εφόσον και οι δύο μορφές χρήματος υποστηρίζονται από μια κεντρική τράπεζα.

Επεξήγηση: Τι είναι το bitcoin;

Ψηφιακό ευρώ και επενδύσεις

Το ψηφιακό ευρώ προορίζεται να αποτελέσει ένα μέσο πληρωμής και όχι μια μορφή επένδυσης. Προσπαθούμε να αποφύγουμε μεγάλες μεταστροφές από τις τραπεζικές καταθέσεις στο ψηφιακό ευρώ. Διαφορετικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διαταράξει την αποδοτική χορήγηση δανείων από τις τράπεζες στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ή να υπονομεύσει, δυνητικά, το τραπεζικό σύστημα σε δύσκολες εποχές. 

Το ψηφιακό ευρώ και η εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Ένας νέος ορίζοντας για τις πληρωμές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Στον τομέα των πληρωμών σημειώνονται ριζικές αλλαγές και οι κεντρικές τράπεζες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Οι πληρωμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να υποστηρίζονται από μια ανταγωνιστική και καινοτόμο αγορά ικανή να αντιμετωπίσει την καταναλωτική ζήτηση, διατηρώντας παράλληλα την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Σε αυτό το περιβάλλον καταρτίσαμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική πληρωμών για την ψηφιακή εποχή.

Η στρατηγική μας για τις πληρωμές λιανικής

Podcast

Το Podcast της ΕΚΤ: Έχει φθάσει η στιγμή για ένα ψηφιακό ευρώ;

Τι είναι το ψηφιακό ευρώ; Ποια είναι τα οφέλη του και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε πληρωμές; Πότε θα μπορούσε να είναι έτοιμο; Συζητάμε αυτά και άλλα ερωτήματα με τον Ulrich Bindseil, αρμόδιο για τις υποδομές της αγοράς και τις πληρωμές στην ΕΚΤ.

Περισσότερα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάθετε περισσότερα για το ψηφιακό ευρώ

Βρείτε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σας

Τι συνέπειες θα είχε η έκδοση ψηφιακού ευρώ για τον τραπεζικό τομέα; Γιατί η ΕΚΤ προτείνει ανώτατο όριο για καταθέσεις της «πρώτης βαθμίδας»; Σας δίνουμε λεπτομερείς απαντήσεις σε αυτές και σε πολλές άλλες ερωτήσεις.

Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις για το ψηφιακό ευρώ

Η σπουδαιότητα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων

Εξετάζουμε τρόπους να διασφαλίσουμε την προστασία των προσωπικών δεδομένων χωρίς να χαλαρώνουμε τους κανόνες για την καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων.

Ανάλυση τεχνικών για ενισχυμένη προστασία των προσωπικών δεδομένων
NOT AN EXPERT? CHECK OUT OUR EXPLAINER
LEARN MORE
Τι είναι το χρήμα;

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα