European Central Bank - eurosystem
Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Ψηφιακό ευρώ

Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργούσε ως σταθερό σημείο αναφοράς για το χρήμα μας στην ψηφιακή εποχή.

Συνεργαζόμαστε με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εισαγωγής ψηφιακού ευρώ. Αυτό θα ήταν ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας που θα αντιστοιχούσε στα μετρητά και θα είχε ηλεκτρονική μορφή. Επιπλέον, θα λειτουργούσε συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα, αποτελώντας μια πρόσθετη επιλογή πληρωμής.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ποια θα ήταν η μορφή του;

Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν ένα ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε στη ζώνη του ευρώ. Θα ήταν ασφαλές και εύχρηστο, όπως είναι σήμερα τα μετρητά. Καθώς θα ήταν χρήμα κεντρικής τράπεζας που εκδίδεται από την ΕΚΤ, θα ήταν διαφορετικό από το «ιδιωτικό χρήμα». Ωστόσο, θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε μια κάρτα ή μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο για να πραγματοποιείτε τις πληρωμές σας με ψηφιακά ευρώ.

Το ψηφιακό ευρώ και η σημασία του χρήματος κεντρικής τράπεζας
Γιατί μπορεί να χρειαστούμε ένα ψηφιακό ευρώ;

Σκεφτόμαστε να εισαγάγουμε ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας στην Ευρώπη για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλείς και αξιόπιστες ηλεκτρονικές πληρωμές. Η έκδοση ψηφιακού χρήματος από την κεντρική τράπεζα θα λειτουργούσε ως σταθερό σημείο αναφοράς για το νομισματικό σύστημα και το σύστημα πληρωμών. Το ψηφιακό ευρώ θα ενίσχυε επίσης τη νομισματική κυριαρχία της ζώνης του ευρώ και θα ευνοούσε τον ανταγωνισμό και την αποτελεσματικότητα στον ευρωπαϊκό τομέα πληρωμών.

Βασικοί στόχοι και ζητήματα σχεδιασμού
Ποια θα ήταν τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις;

Καθώς εξακολουθούμε να διερευνούμε το θέμα, δεν έχουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες της τελικής πρότασης. Έχουμε όμως εξετάσει σε μεγάλο βαθμό την έννοια του ψηφιακού ευρώ, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Αυτό που είναι ήδη σαφές είναι ότι το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να είναι προσβάσιμο, ισχυρό, ασφαλές, αποδοτικό και σύμφωνο με τον νόμο. Θα διασφαλίζαμε επίσης τον υψηλότερο βαθμό προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Έκθεση για το ψηφιακό ευρώ
Σε ποια φάση βρισκόμαστε;

Αυτή η φάση διερεύνησης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και αναμένεται να διαρκέσει δύο έτη περίπου, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023. Εξετάζουμε πώς το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να διανεμηθεί, καθώς και ποια θα μπορούσε να είναι η επίδρασή του στην αγορά. Στη συνέχεια, θα αποφασίσουμε αν θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία υλοποίησής του.

Χρονοδιάγραμμα του έργου

Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις

Πώς θα με βοηθούσε το ψηφιακό ευρώ; Πώς το ψηφιακό ευρώ θα ήταν διαφορετικό από τα σταθερά κρυπτονομίσματα (stablecoins) και τα κρυπτοστοιχεία ενεργητικού; Θα αντικαθιστούσε το ψηφιακό ευρώ τα μετρητά; Δείτε εδώ τις απαντήσεις στις συνήθεις ερωτήσεις.

Είστε επαγγελματίας του τομέα;

Συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς

Η εκτεταμένη συνεργασία με τους παράγοντες της αγοράς, τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους νομοθέτες θα διασφαλίσει ότι το ψηφιακό ευρώ θα καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δρομολογούμε μια σειρά πρωτοβουλιών για τη συνεργασία με όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους φορείς.

Συνεργασία και ενδιαφερόμενοι φορείς
Έγγραφα και δοκιμές

Στο πλαίσιο της φάσης δοκιμών για το ψηφιακό ευρώ εκπονήθηκαν εκτενή έγγραφα και λεπτομερείς αναλύσεις του έργου που πραγματοποιήθηκε. Ρίξτε μια ματιά στη σχετική σελίδα μας και διαβάστε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.

Για επαγγελματική χρήση

Το ψηφιακό ευρώ σε σχέση με...

... τα κρυπτοστοιχεία ενεργητικού

Το ψηφιακό ευρώ δεν θα ήταν κρυπτονόμισμα, καθώς θα υποστηριζόταν από μια κεντρική τράπεζα. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν εντολή να διατηρούν την αξία του χρήματος, είτε αυτό διατίθεται σε φυσική είτε σε ψηφιακή μορφή. Κανένα κεντρικό ίδρυμα δεν εγγυάται ούτε διαχειρίζεται τα κρυπτοστοιχεία ενεργητικού. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μπορείτε να τα ανταλλάξετε με μετρητά όταν θα χρειαστεί.

Τι είναι το bitcoin;

... τις επενδύσεις

Το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως ως μέσο πληρωμής και όχι ως μέσο χρηματοοικονομικών επενδύσεων. Εξετάζουμε προσεκτικά αυτό το ζήτημα για να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να αποτελεί δημόσιο αγαθό που θα ωφελούσε την οικονομία και την κοινωνία συνολικά.

Το ψηφιακό ευρώ και η εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος

... τις πληρωμές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Στον τομέα των πληρωμών σημειώνονται ριζικές αλλαγές και οι κεντρικές τράπεζες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Οι πληρωμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να υποστηρίζονται από μια ανταγωνιστική και καινοτόμο αγορά ικανή να ικανοποιήσει την καταναλωτική ζήτηση, διατηρώντας παράλληλα την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Για τον σκοπό αυτό, καταρτίσαμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική πληρωμών για την ψηφιακή εποχή.

Η στρατηγική μας για τις πληρωμές λιανικής

Podcast

Το Podcast της ΕΚΤ - Ένα ψηφιακό ευρώ: τι, γιατί, πότε; (μέρος 1)

Χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ; Γιατί; Ποια θα μπορούσε να είναι η μορφή του; Και πώς θα διέφερε από άλλα μέσα πληρωμής; Η παρουσιάστριά μας, Katie Ranger, θέτει αυτές τις ερωτήσεις στην ειδική για το ψηφιακό ευρώ, Evelien Witlox.

Περισσότερα

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα