European Central Bank - eurosystem
Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά


Ψηφιακό ευρώ

Το έργο μας είναι να διασφαλίσουμε ότι στην ψηφιακή εποχή οι πολίτες και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στην ασφαλέστερη μορφή χρήματος, το χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ

Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργούσε όπως και τα τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ψηφιακή μορφή. Θα ήταν μια ηλεκτρονική μορφή χρήματος εκδιδόμενου από το Ευρωσύστημα (την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ) στο οποίο θα είχαν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαθιστούσε τα μετρητά, αλλά θα λειτουργούσε συμπληρωματικά προς αυτά. Το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες της ζώνης του ευρώ έχουν πρόσβαση σε μετρητά.

Το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε μια πρόσθετη και ευκολότερη επιλογή πληρωμής, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιο προσβάσιμη και συμπεριληπτική κοινωνία.

Γιατί ψηφιακό ευρώ;

Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν ένα γρήγορο, εύκολο και ασφαλές μέσο για τις καθημερινές πληρωμές σας. Θα στήριζε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα ενθάρρυνε ενεργά την καινοτομία στις πληρωμές λιανικής. Το Ευρωσύστημα διερευνά τα οφέλη και τους κινδύνους του ψηφιακού ευρώ, ούτως ώστε το νόμισμα να συνεχίσει να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις ανάγκες όλων των πολιτών της ζώνης του ευρώ.

Έκθεση για το ψηφιακό ευρώ

Σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε την άποψή σας μαζί μας!

Έχουμε δεσμευτεί να συμπεριλάβουμε το κοινό στην ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ. Γι’ αυτόν τον λόγο πραγματοποιήσαμε δημόσια διαβούλευση από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, καθώς και έρευνες από ομάδες εστίασης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Τα αποτελέσματα θα ενσωματωθούν στην τρέχουσα φάση διερεύνησης για το ψηφιακό ευρώ.

Ψηφιακό ευρώ: οι απόψεις του κοινού

Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

Θα είμαστε σε επαφή με τους φορείς λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα τους παρέχουμε τακτική ενημέρωση σχετικά με τα ευρήματά μας. Οι πολίτες, οι έμποροι και ο κλάδος των πληρωμών θα συμμετέχουν και αυτοί.

Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ

Συζητούμε προς το παρόν τι μορφή θα μπορούσε να έχει το ψηφιακό ευρώ. Η φάση διερεύνησης, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, θα διαρκέσει δύο χρόνια περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023.

Εξετάζουμε πώς το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να διανεμηθεί στους εμπόρους και το κοινό, καθώς και την επίδραση που θα είχε στην αγορά και τις αλλαγές που θα έπρεπε ενδεχομένως να γίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η απόφαση για το αν θα αναπτυχθεί ψηφιακό ευρώ θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της φάσης διερεύνησης.

ΕΙΣΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ;
Μάθετε περισσότερα για τις ομάδες επαφών με την αγορά, τις δοκιμές και τα τεχνικά έγγραφα

Έχουμε αναλύσει τα οφέλη και τις προκλήσεις του ψηφιακού ευρώ

Ποια θα μπορούσε να είναι η μορφή του;

Εμπειρογνώμονες από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ έχουν καθορίσει ορισμένες βασικές απαιτήσεις για το ψηφιακό ευρώ, όπως εύκολη πρόσβαση, σταθερότητα, ασφάλεια, αποδοτικότητα, προστασία προσωπικών δεδομένων και συμμόρφωση με τον νόμο. Αυτές οι απαιτήσεις θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε και το ποια θα είναι η μορφή του ψηφιακού ευρώ.

Το ψηφιακό ευρώ θα σχεδιαζόταν κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ότι θα είναι συμβατό με ιδιωτικές λύσεις πληρωμής, διευκολύνοντας την παροχή πανευρωπαϊκών λύσεων και πρόσθετων υπηρεσιών στους καταναλωτές.

Δυνατότητες λειτουργικής σχεδίασης

Η ΕΚΤ θα διαχειρίζεται το ψηφιακό ευρώ;

Η ΕΚΤ είναι ο θεματοφύλακας του ευρώ, είτε σε μορφή τραπεζογραμματίων είτε σε ψηφιακή μορφή, για λογαριασμό των Ευρωπαίων.

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η αξία του νομίσματός μας διατηρείται και ότι κάθε μορφή ψηφιακού ευρώ διαφυλάσσεται και ρυθμίζεται τελικά από την κεντρική τράπεζα.

Τεχνικές και οργανωτικές προσεγγίσεις

Γιατί το ψηφιακό ευρώ δεν θα ισοδυναμούσε με κρυπτοστοιχείο;

Τα κρυπτοστοιχεία ενεργητικού διαφέρουν ουσιαστικά από το χρήμα κεντρικής τράπεζας: οι τιμές τους είναι συχνά ευμετάβλητες, πράγμα που καθιστά δύσκολη τη χρήση τους ως μέσων πληρωμής ή ως μονάδων μέτρησης αξίας, και δεν υποστηρίζονται από κανέναν δημόσιο οργανισμό.

Όσοι θα επέλεγαν το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσαν να το εμπιστεύονται όσο και τα μετρητά, δεδομένου ότι και οι δύο αυτές μορφές νομίσματος θα υποστηρίζονταν από μια κεντρική τράπεζα.

Επεξήγηση: Τι είναι το bitcoin;

Ένας νέος ορίζοντας για τις πληρωμές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Στον τομέα των πληρωμών σημειώνονται ριζικές αλλαγές και οι κεντρικές τράπεζες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.

Οι πληρωμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να υποστηρίζονται από μια ανταγωνιστική και καινοτόμο αγορά ικανή να καλύψει τη ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών, διατηρώντας παράλληλα την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Σε αυτό το περιβάλλον καταρτίσαμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική πληρωμών για την ψηφιακή εποχή.

Η στρατηγική μας για τις πληρωμές λιανικής

Podcast

Το Podcast της ΕΚΤ: Έχει φθάσει η στιγμή για ένα ψηφιακό ευρώ;

Τι είναι το ψηφιακό ευρώ; Ποια είναι τα οφέλη του και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε πληρωμές; Πότε θα μπορούσε να είναι έτοιμο; Ο παρουσιαστής μας, Michael Steen, συζητά αυτά και άλλα ερωτήματα με τον Ulrich Bindseil, αρμόδιο για τις υποδομές της αγοράς και τις πληρωμές στην ΕΚΤ.

Περισσότερα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάθετε περισσότερα για το ψηφιακό ευρώ

Βρείτε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σας

Τι συνέπειες θα είχε η έκδοση ψηφιακού ευρώ για τον τραπεζικό τομέα; Γιατί προτείνετε ανώτατο όριο για καταθέσεις της «πρώτης βαθμίδας»; Σας δίνουμε λεπτομερείς απαντήσεις σε αυτές και σε πολλές άλλες ερωτήσεις.

Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις για το ψηφιακό ευρώ

Η σπουδαιότητα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων

Στο πλαίσιο των δοκιμών και της αξιολόγησης όσον αφορά την πιθανότητα έκδοσης ψηφιακού ευρώ, εξετάζουμε τρόπους προστασίας των προσωπικών δεδομένων χωρίς να χαλαρώσουμε τους κανόνες για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων.

Ανάλυση τεχνικών για ενισχυμένη προστασία των προσωπικών δεδομένων
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι είναι το χρήμα;

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα