European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Digitale euro

Een digitale euro zou ons geld in het digitale tijdperk een stabiel anker bieden.

Samen met de nationale centrale banken van het eurogebied onderzoeken we de mogelijkheden voor de introductie van een digitale euro. Dit zou digitaal centralebankgeld zijn, een elektronische vorm van contant geld. Het zou een aanvulling vormen op bankbiljetten en munten en Europeanen een extra betaalmiddel geven.

Wat u moet weten

Maar wat is nou een digitale euro?

Een digitale euro zou een elektronisch betaalmiddel zijn voor iedereen in het eurogebied. Veilig en gebruiksvriendelijk, net als contant geld nu. Als centralebankgeld dat door de ECB wordt uitgegeven is een digitale euro dus anders dan geld dat door commerciële partijen in omloop wordt gebracht. Maar u zou wel in digitale euro’s kunnen betalen met een kaart of app.

De digitale euro en het belang van centralebankgeld
Waarom zouden we een digitale euro nodig hebben?

We denken aan de invoering van een digitale centralebankmunt in Europa om in te spelen op de toenemende vraag naar veilig en betrouwbaar elektronisch betalen. Door de centrale bank uitgegeven digitaal geld zou een stabiel anker bieden aan het betalingsverkeer en het monetaire stelsel. Een digitale euro zou ook de monetaire soevereiniteit van het eurogebied versterken en de concurrentie en efficiëntie in de Europese betaalsector bevorderen.

Belangrijkste doelen en ontwerpcriteria
Wat zijn de voordelen en uitdagingen?

Aangezien we nog onderzoek doen, hebben we nog niet alle details van het definitieve voorstel. Maar we hebben al wel goed nagedacht over het concept van een digitale euro en de voor- en nadelen. Daarom weten we dat een digitale euro toegankelijk, robuust, veilig en efficiënt moet zijn en in overeenstemming met de wet. En uiteraard zorgen we ervoor dat de privacy maximaal gegarandeerd is.

Verslag over een digitale euro
Wat is de stand van zaken?

De huidige onderzoeksfase is in oktober 2021 gestart en duurt ongeveer twee jaar, tot oktober 2023. We kijken naar het ontwerp van een digitale euro en hoe die kan worden verspreid, en naar de impact ervan op de markt. Daarna beslissen we of we de daadwerkelijke ontwikkeling ervan in gang zetten.

Tijdschema van het project

Veelgestelde vragen

Wat kan ik met een digitale euro? Waarin verschilt een digitale euro van een stablecoin of crypto? Komt een digitale euro in de plaats van contant geld? Bekijk hier de antwoorden op veelgestelde vragen.

Bent u werkzaam op dit terrein?

Samenwerking met belanghebbenden

Uitgebreide samenwerking met marktdeelnemers, beleidsmakers en wetgevers zal ervoor zorgen dat een digitale euro tegemoetkomt aan de behoeften van de gebruikers. Daarom starten we een reeks initiatieven om zo veel mogelijk belanghebbenden erbij te betrekken.

Governance en belanghebbenden
Documenten en experimenten

De experimentele fase van de digitale euro leverde uitgebreide documentatie en gedetailleerde analyses op van het verrichte werk. Bekijk onze speciale pagina om meer te weten te komen over onderwerpen die u interesseren.

Voor professionals

De digitale euro en...

... crypto's

Een digitale euro zou geen crypto zijn, omdat een digitale euro door de centrale bank wordt gegarandeerd. Centrale banken hebben de taak om de waarde van geld te handhaven, ongeacht of het fysiek of digitaal is. Crypto’s daarentegen worden niet gedekt of beheerd door een centrale instelling. U hebt geen garantie dat u ze kan omwisselen voor geld op het moment dat u dat wil.

Wat is de bitcoin?

... beleggingen

Een digitale euro zou in de eerste plaats moeten worden gebruikt als betaalmiddel en niet als belegging. We onderzoeken dit aspect zorgvuldig om negatieve gevolgen voor de financiële sector te voorkomen. De digitale euro moet een publiek goed zijn dat de economie en de samenleving als geheel ten goede komt.

De digitale euro en de ontwikkeling van het financiële stelsel

... Europese betalingen

Onze manier van betalen ondergaat een fundamentele verandering en daarbij is een sleutelrol weggelegd voor de centrale banken. Het Europese betalingsverkeer moet ondersteund worden door een concurrerende, innovatieve markt, waar aan de vraag van de consument kan worden voldaan terwijl de Europese soevereiniteit behouden blijft. Hiervoor hebben we een uitgebreide strategie voor het betalingsverkeer in het digitale tijdperk geformuleerd.

Onze strategie voor retailbetalingen

Podcast

De podcast van de ECB - Een digitale euro: wat, waarom en wanneer? (deel 1)

Hebben we een digitale euro nodig? Zo ja, waarom? Hoe zou een digitale euro eruit kunnen zien? En hoe verschilt deze van andere betaalmiddelen? Gastvrouw Katie Ranger legt deze vragen voor aan onze deskundige voor de digitale euro, Evelien Witlox.

Meer

Alle pagina's in dit deel