European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Een digitale euro

Ons doel is ervoor zorgen dat burgers en bedrijven in het digitale tijdperk toegang houden tot de veiligste vorm van geld, namelijk centralebankgeld.

Christine Lagarde, president van de ECB

De digitale euro zou vergelijkbaar zijn met eurobankbiljetten, maar dan digitaal. Een elektronische vorm van geld die door het Eurosysteem (de ECB en de nationale centrale banken van het eurogebied) wordt uitgegeven en waar alle burgers en bedrijven toegang toe hebben.

Een digitale euro zou contant geld niet vervangen, maar aanvullen. Een digitale euro geeft mensen een extra mogelijkheid om te betalen, maakt betalen gemakkelijker en draagt zo bij aan toegankelijkheid en inclusie.

Veelgestelde vragen over de digitale euro


Waarom een digitale euro?

Een digitale euro zou een snel, gemakkelijk en veilig instrument zijn om dagelijks mee te betalen. Een belangrijke functie van een door het Eurosysteem uitgegeven digitale euro is dat van monetair anker voor het digitale tijdperk, een publiek goed. Een digitale euro zou verder financiële innovatie bevorderen en het betalingssysteem over de gehele linie efficiënter maken. 

Verslag over een digitale euro

Hoe zou een digitale euro eruit kunnen zien?

Een digitale euro kan alleen een succes worden als de Europeanen hem in hun dagelijks leven gebruiken. Het ontwerp van de digitale munt is dan ook van groot belang en moet voordelen bieden die bestaande betaalmiddelen niet hebben. Deskundigen van het Eurosysteem hebben een aantal basisvereisten vastgesteld. Zo moet een digitale euro toegankelijk, robuust, veilig en efficiënt zijn. Ook moet de privacy zijn gewaarborgd en moet aan alle juridische vereisten worden voldaan. Op basis daarvan kunnen we bepalen hoe een digitale munt eruit zou kunnen zien. 

Belangrijkste doelen en ontwerpcriteria

Gaat de ECB een digitale euro beheren?

Al jarenlang zorgen de centrale banken voor het basisgeld (contanten) en biedt de private sector betaaloplossingen (bijv. creditcards) aan. Omdat de ECB uiteindelijk garant staat voor de digitale euro, zou dit hybride model kunnen worden voortgezet. Burgers kunnen op elk moment privaat geld (van commerciële banken) omwisselen voor publiek geld (van de centrale bank) en met centralebankgeld betalen.

Technische en organisatorische aanpak

Uw wensen en mening tellen!

We willen het publiek betrekken bij de ontwikkeling van een digitale euro. Uit onderzoek blijkt dat consumenten vooral hechten aan brede acceptatie, gebruiksgemak, lage kosten, snelheid, veiligheid en consumentenbescherming, terwijl handelaren lage kosten, gebruiksgemak en integratie in bestaande systemen belangrijk vinden.

Openbare raadpleging over een digitale euro

Hoe ver zijn we nu?

We onderhouden contact met Europese besluitvormers en houden hen regelmatig op de hoogte van onze bevindingen. Ook burgers, (detail)handelaren en de betalingssector worden erbij betrokken.

Fabio Panetta, directielid van de ECB

We bespreken nu hoe een digitale euro eruit zou kunnen zien. Deze onderzoeksfase is in oktober 2021 gestart en duurt ongeveer twee jaar, tot oktober 2023.

We bekijken hoe een digitale euro kan worden ontworpen en aan winkeliers en burgers kan worden verstrekt. Ook onderzoeken we de invloed op de betaalmarkt en welke wijzigingen eventueel nodig zijn in de Europese wetgeving.

Zodra de onderzoeksfase afgelopen is, beslissen we of we van start gaan met de ontwikkeling van een digitale euro.

BENT U WERKZAAM OP DIT TERREIN?
Hier vindt u meer informatie over de marktgroepen, experimenten en technische documenten

We hebben de voordelen en uitdagingen van een digitale euro geanalyseerd

De digitale euro en crypto’s

Crypto's zijn fundamenteel verschillend van centralebankgeld: met hun vaak volatiele prijzen zijn ze niet erg geschikt als betaalmiddel of als rekeneenheid, en er staat geen publieke instelling achter. Een digitale euro kan even betrouwbaar zijn als bankbiljetten, aangezien ze beide door een centrale bank zouden worden uitgegeven.

Explainer: Wat is de bitcoin?

De digitale euro en beleggingen

De digitale euro is bedoeld als betaalmiddel, niet als belegging. We proberen te voorkomen dat er plotseling op grote schaal bankdeposito’s in digitale euro’s worden omgewisseld. Dat zou de efficiënte kredietverlening van de banken aan consumenten en bedrijven verstoren en in moeilijke tijden ondermijnend kunnen werken op het bankenstelsel. 

De digitale euro en de ontwikkeling van het financiële stelsel

Een nieuwe horizon voor het pan-Europese betalingsverkeer

Onze manier van betalen ondergaat een fundamentele verandering en daarbij is een sleutelrol weggelegd voor de centrale banken. Het Europese betalingsverkeer moet berusten op een concurrerende, innovatieve markt, waar aan de vraag van de consument kan worden voldaan terwijl de Europese soevereiniteit behouden blijft. Tegen die achtergrond hebben we een uitgebreide strategie voor het betalingsverkeer in het digitale tijdperk geformuleerd.

Onze strategie voor retailbetalingen

Podcast

De ECB-podcast: is het tijd voor een digitale euro?

Wat is een digitale euro? Wat zijn de voordelen ervan en hoe zou de digitale euro onze betaalgewoonten veranderen? Wanneer kan het zover zijn? We bespreken deze en andere vragen met Ulrich Bindseil, die bij de ECB verantwoordelijk is voor marktinfrastructuur en betalingsverkeer.

Meer informatie
ZIE OOK

Meer informatie over de digitale euro

Uw vragen beantwoord

Wat zijn de gevolgen van een digitale euro voor de banksector? Waarom stelt de ECB een bovengrens voor deposito’s ‘in de eerste categorie’ voor? Op deze en vele andere vragen geven we uitgebreid antwoord.

Veelgestelde vragen over de digitale euro

Het belang van privacy

We onderzoeken hoe we de privacy kunnen waarborgen zonder afbreuk te doen aan de bescherming tegen illegale activiteiten.

Analyse van privacybevorderende technieken
NOT AN EXPERT? CHECK OUT OUR EXPLAINER
LEARN MORE
Wat is geld?

Alle pagina's in dit deel