European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op


Een digitale euro

Ons doel is ervoor zorgen dat burgers en bedrijven in het digitale tijdperk toegang houden tot de veiligste vorm van geld, namelijk centralebankgeld.

Christine Lagarde, president van de ECB

De digitale euro zou net zoals eurobankbiljetten zijn, maar dan digitaal. Het zou een elektronische vorm van geld zijn die door het Eurosysteem (de ECB en de nationale centrale banken van het eurogebied) wordt uitgegeven en toegankelijk is voor alle burgers en bedrijven.

Een digitale euro zal contant geld niet vervangen, maar wel aanvullen. Het Eurosysteem blijft ervoor zorgen dat alle inwoners van het eurogebied toegang tot contant geld hebben.

Een digitale euro geeft mensen een extra mogelijkheid om te betalen, maakt het gemakkelijker om dat te doen en draagt zo bij aan toegankelijkheid en inclusie.

Waarom een digitale euro?

Een digitale euro zou een snel, gemakkelijk en veilig instrument zijn om dagelijks mee te betalen. Hij kan de digitalisering van de Europese economie ondersteunen en innovatie op het gebied van retailbetalingen actief aanmoedigen. Het Eurosysteem onderzoekt de voordelen en risico’s van een digitale euro, zodat de euro aan de behoeften van alle burgers van het eurogebied blijft voldoen.

Verslag over een digitale euro

Bedankt voor het delen van uw mening!

We willen het publiek betrekken bij de ontwikkeling van een digitale euro. Daarom hebben we tussen oktober 2020 en januari 2021 een openbare raadpleging gehouden en tussen oktober en december 2021 focusgroepen in alle landen van het eurogebied om input gevraagd. De resultaten worden meegenomen in het lopende onderzoek naar een digitale euro.

Digitale euro: luisteren naar het publiek

Hoe ver zijn we nu?

We onderhouden contact met Europese besluitvormers en houden hen regelmatig op de hoogte van onze bevindingen. Ook burgers, (detail)handelaren en de betalingssector worden erbij betrokken.

Fabio Panetta, directielid van de ECB

We praten nu over hoe een digitale euro eruit zou kunnen zien. Deze onderzoeksfase is in oktober 2021 gestart en duurt ongeveer twee jaar, tot oktober 2023.

We bekijken hoe een digitale euro kan worden ontworpen en aan winkeliers en burgers kan worden verstrekt. Ook onderzoeken we de invloed op de betaalmarkt en welke wijzigingen eventueel nodig zijn in de Europese wetgeving.

Zodra de onderzoeksfase afgelopen is, beslissen we of we van start gaan met de ontwikkeling van een digitale euro.

BENT U WERKZAAM OP DIT TERREIN?
Hier vindt u meer informatie over de marktgroepen, experimenten en technische documenten

We hebben de voordelen en uitdagingen van een digitale euro geanalyseerd

Hoe zou een digitale euro eruit kunnen zien?

Deskundigen van de ECB en de nationale centrale banken van het eurogebied hebben een aantal basisvereisten voor een digitale euro vastgesteld, onder meer op het vlak van toegankelijkheid, robuustheid, veiligheid, efficiëntie, privacy en overeenstemming met het recht. Op basis daarvan kunnen we bepalen hoe een digitale munt eruit kan zien.

Een digitale euro moet aansluiten bij private betaaloplossingen en zo pan-Europese oplossingen en aanvullende diensten voor consumenten bevorderen.

Functioneel ontwerp

Gaat de ECB een digitale euro beheren?

De ECB is – namens de burgers van Europa – de hoedster van de euro, zowel van de bankbiljetten als van de euro in digitale vorm.

We willen ervoor zorgen dat de waarde van ons geld behouden blijft en dat een digitale euro, in welke vorm ook, uiteindelijk door de centrale bank wordt gewaarborgd en gereguleerd.

Technische en organisatorische aanpak

Waarom zou een digitale euro geen crypto zijn?

Crypto's zijn fundamenteel verschillend van centralebankgeld: met hun vaak volatiele prijzen zijn ze niet erg geschikt als betaalmiddel of als rekeneenheid, en er staat geen publieke instelling achter.

Een digitale euro kan even betrouwbaar zijn als bankbiljetten, aangezien ze beide door een centrale bank zouden worden uitgegeven.

Explainer: Wat is de bitcoin?

Een nieuwe horizon voor het pan-Europese betalingsverkeer

Onze manier van betalen ondergaat een fundamentele verandering en daarbij is een sleutelrol weggelegd voor de centrale banken.

Het Europese betalingsverkeer moet berusten op een concurrerende, innovatieve markt, waar aan de vraag van de consument kan worden voldaan terwijl de Europese soevereiniteit behouden blijft. Tegen die achtergrond hebben we een uitgebreide strategie voor het betalingsverkeer in het digitale tijdperk geformuleerd.

Onze strategie voor retailbetalingen

Podcast

De ECB-podcast: is het tijd voor een digitale euro?

Wat is een digitale euro? Wat zijn de voordelen ervan en hoe zou de digitale euro onze betaalgewoonten veranderen? Wanneer kan het zover zijn? Gastheer Michael Steen bespreekt deze en andere vragen met Ulrich Bindseil, die bij de ECB verantwoordelijk is voor marktinfrastructuur en betalingsverkeer.

Meer informatie
ZIE OOK

Meer informatie over de digitale euro

Uw vragen beantwoord

Wat zijn de gevolgen van een digitale euro voor de banksector? Waarom een bovengrens voor deposito’s in de eerste categorie? Op deze en vele andere vragen geven we uitgebreid antwoord.

Veelgestelde vragen over de digitale euro

Het belang van privacy

Bij onze tests en analyses van een mogelijke digitale euro bekijken we hoe we de privacy kunnen beschermen zonder afbreuk te doen aan de bestrijding van illegale activiteiten.

Analyse van privacybevorderende technieken
GEEN EXPERT? DE EXPLAINER BEKIJKEN
MEER INFO
Wat is geld?

Alle pagina's in dit deel