European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

O monedă euro digitală

Prin activitatea noastră, ne propunem să le oferim cetățenilor și firmelor asigurarea că, în era digitală, vor avea în continuare acces la cea mai sigură formă de bani: moneda băncii centrale.

Christine Lagarde, președinta BCE

Euro digital ar fi echivalentul bancnotelor euro, dar în format digital. Ar fi o formă electronică de monedă, emisă de Eurosistem (BCE și băncile centrale naționale din zona euro), și ar fi accesibilă tuturor cetățenilor și firmelor.

O monedă euro digitală nu ar înlocui numerarul, ci mai degrabă l-ar completa. O monedă euro digitală ar oferi cetățenilor o opțiune suplimentară în ceea ce privește modalitățile de plată, facilitând plățile și contribuind la accesibilitate și incluziune.

Întrebări frecvente privind moneda euro digitală


De ce o monedă euro digitală?

O monedă euro digitală ar fi un instrument rapid, ușor și sigur pentru efectuarea plăților tale zilnice. Unul dintre obiectivele principale ale unei monede euro digitale emise de Eurosistem ar fi asigurarea unei ancore monetare în era digitală, o formă de bun public. Aceasta ar putea încuraja inovația financiară și ar îmbunătăți eficiența generală a sistemului de plăți. 

Raportul privind euro digital

Cum ar putea arăta?

Euro digital poate constitui o reușită numai dacă este utilizat de cetățenii europeni în viața lor de zi cu zi. Modul de concepere a euro digital este, prin urmare, foarte important și trebuie să aducă valoare adăugată soluțiilor de plată existente. Experții din Eurosistem au stabilit o serie de cerințe de bază pentru euro digital, precum accesibilitatea, robustețea, siguranța, eficiența, protecția vieții private și respectarea legii. Acestea ne vor ajuta să definim cum ar putea arăta euro digital. 

Obiective principale și considerații legate de concepere

Va gestiona BCE o monedă euro digitală?

Ani de-a rândul, băncile centrale au furnizat baza monetară (de exemplu, numerar), iar sectorul privat a oferit clienților soluții de plată (de exemplu, carduri de credit). Întrucât o monedă euro digitală ar fi, în ultimă instanță, protejată de BCE, aceasta ar permite continuarea acestui model hibrid. Cetățenii pot converti, în orice moment, banii privați (bancă comercială) în bani publici (bancă centrală), utilizând banii băncii centrale pentru a efectua plăți.

Abordări de natură tehnică și organizatorică

Nevoile și opiniile tale sunt importante pentru noi

Ne angajăm să implicăm publicul în elaborarea unei monede euro digitale. Studiile arată că principalele preocupări ale publicului sunt acceptarea pe scară largă, ușurința utilizării, costurile scăzute, rapiditatea, securitatea și protecția consumatorilor. Comercianții, la rândul lor, sunt interesați de costuri scăzute, de ușurința utilizării și de integrarea în sistemele existente.

Consultarea publică referitoare la o monedă euro digitală

În ce etapă ne aflăm acum?

Vom colabora cu factorii de decizie la nivel european și îi vom informa periodic cu privire la constatările noastre. Vom implica și cetățenii, comercianții și sectorul plăților.

Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE

La momentul actual, discutăm despre cum ar putea arăta o monedă euro digitală. Această etapă de investigare a început în luna octombrie 2021 și va dura circa doi ani, urmând să se încheie în octombrie 2023.

Analizăm modul în care o monedă euro digitală ar putea fi concepută și distribuită comercianților cu amănuntul și populației, precum și impactul pe care l-ar avea asupra pieței și modificările legislației europene care ar putea fi necesare.

La încheierea etapei de investigare, vom decide dacă vom începe să elaborăm o monedă euro digitală.

EȘTI EXPERT ÎN DOMENIU?
Află mai multe despre rolul grupurilor de piață, activitatea experimentală și documentele tehnice

Am analizat avantajele și dificultățile unei monede euro digitale

Moneda euro digitală și criptoactivele

Criptoactivele sunt fundamental diferite de banii băncii centrale: prețurile lor sunt adesea volatile, ceea ce face dificilă utilizarea lor ca mijloc de plată sau unitate de cont, și nu sunt susținute de o instituție publică. Cetățenii care ar utiliza o monedă euro digitală ar putea beneficia de un nivel de încredere similar utilizării numerarului, deoarece ambele forme de monedă ar fi garantate de o bancă centrală.

Material explicativ: Ce reprezintă Bitcoin?

Moneda euro digitală și investițiile

Moneda euro digitală este destinată să fie utilizată ca mijloc de plată, și nu ca o formă de investiție. Obiectivul nostru este de a evita trecerea masivă și subită de la depozitele bancare la moneda euro digitală. În caz contrar, creditarea eficientă de către bănci a consumatorilor și a companiilor ar putea fi perturbată, ceea ce ar putea submina sistemul bancar în perioadele dificile. 

Moneda euro digitală și evoluția sistemului financiar

Un nou orizont pentru plățile paneuropene

Plățile fac obiectul unor transformări fundamentale, iar băncile centrale dețin un rol esențial în acest proces. Plățile la nivel european trebuie să fie susținute de o piață concurențială și inovatoare, capabilă să răspundă cererii consumatorilor și să mențină, totodată, suveranitatea europeană. În acest context, am definit o strategie cuprinzătoare privind plățile, adaptată epocii digitale.

Strategia noastră privind plățile de mică valoare

Podcast

Podcastul BCE: A sosit momentul pentru o monedă euro digitală?

Ce este o monedă euro digitală? Care ar fi avantajele acesteia și cum ar afecta modul în care efectuăm plățile? Când ar putea fi gata? Dezbatem aceste chestiuni și multe altele cu Ulrich Bindseil, responsabil de infrastructura pieței și plăți în cadrul BCE.

Mai mult
INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Află mai multe despre moneda euro digitală

Găsește răspunsuri la toate întrebările tale

Ce consecințe ar avea emisiunea unei monede euro digitale pentru sectorul bancar? De ce sugerează BCE o limitare a depozitelor „de nivelul unu”? Îți răspundem în detaliu la aceste întrebări și la multe altele.

Întrebări frecvente privind moneda euro digitală

Importanța protejării vieții private

Analizăm modalități de protejare a vieții private fără a compromite standardele care protejează împotriva activităților ilicite.

Analiza tehnicilor de îmbunătățire a protejării vieții private
NOT AN EXPERT? CHECK OUT OUR EXPLAINER
LEARN MORE
Ce reprezintă banii?

Toate paginile din această secțiune