Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Moneda euro digitală

O monedă euro digitală ar reprezenta o formă digitală de numerar, emisă de banca centrală și aflată la dispoziția tuturor persoanelor din zona euro.

Colaborăm cu băncile centrale naționale din zona euro pentru a analiza posibilitatea emiterii unei monede euro digitale. Aceasta ar fi o monedă digitală a băncii centrale, un echivalent electronic al numerarului, care ar completa bancnotele și monedele, oferind populației o opțiune suplimentară în ceea ce privește modalitățile de plată.

Moneda euro digitală

Bani ai băncii centrale în format digital, disponibili pentru orice plăți electronice efectuate la magazine, online sau între persoane.

Ce trebuie să știi

Ce ar fi o monedă euro digitală?

O monedă euro digitală ar reprezenta un mijloc de plată electronic disponibil gratuit tuturor. Similar numerarului actual, ai putea să îl folosești oriunde în zona euro, fiind sigur și privat. În societatea noastră din ce în ce mai digitalizată, o monedă euro digitală ar constitui următorul pas pentru moneda noastră unică.

Ce ar fi aceasta?
De ce avem nevoie de o monedă euro digitală?

Punând la dispoziție bani publici pentru plăți digitale, o monedă euro digitală ne-ar ușura viața. Am putea să o utilizăm oricând și oriunde este nevoie, în mod gratuit. Aceasta ar contribui la consolidarea suveranității monetare a zonei euro și ar favoriza concurența în sectorul european al plăților.

De ce avem nevoie de aceasta?
Cum ar funcționa o monedă euro digitală?

O monedă euro digitală ar fi păstrată într-un portofel electronic configurat la banca ta sau la un intermediar public. Aceasta ar permite efectuarea tuturor plăților electronice obișnuite – la magazinul tău local, online, către un prieten – folosind telefonul sau cardul tău, online și offline.

Cum ar funcționa?
În ce stadiu ne aflăm în prezent?

Etapa pregătitoare, care începe în luna noiembrie 2023, se va axa pe pregătirea în continuare a elaborării unei monede euro digitale și se bazează pe constatările din etapa de investigare.

Etapele următoare

Întrebări frecvente

Cum m-ar ajuta o monedă euro digitală? Prin ce s-ar distinge o monedă euro digitală de monedele digitale stabile (stablecoins) și criptoactivele? O monedă euro digitală ar înlocui numerarul? Consultă aici răspunsurile la întrebările frecvente.

Un bilanț al monedei euro digitale

Acest raport prezintă constatările activității desfășurate de Eurosistem în etapa de investigare a unei monede euro digitale, care a avut loc între octombrie 2021 și octombrie 2023.

Mai multe detalii

Cooperarea cu părțile interesate

Cooperarea extinsă cu actorii de pe piață și legiuitorii va asigura că o monedă euro digitală răspunde nevoilor utilizatorilor. Acesta este motivul pentru care lansăm un set de inițiative pentru a interacționa cu cât mai multe părți interesate.

Guvernanță și părți interesate
Documente și investigare

Etapa de investigare privind o monedă euro digitală a produs un volum amplu de documentație și analize detaliate ale activității desfășurate. Consultă pagina noastră dedicată acestei teme pentru a afla mai multe despre subiectele care prezintă interes pentru tine.

Mai multe detalii

Moneda euro digitală în raport cu...

... criptoactivele

Întrucât o monedă euro digitală ar fi susținută de o bancă centrală, aceasta nu ar fi un criptoactiv. Băncile centrale au mandatul de a menține valoarea banilor, în format fizic sau digital. Criptoactivele nu sunt susținute sau gestionate de nicio instituție centrală și nu există nicio garanție că le poți preschimba în numerar, la nevoie.

Care este diferența?

... investițiile

O monedă euro digitală ar trebui utilizată, în principal, ca mijloc de plată, și nu ca instrument pentru investiții financiare. Analizăm cu atenție acest aspect pentru a evita consecințele nefaste asupra sectorului financiar. Euro digital ar trebui să fie un bun public de care ar beneficia economia și societatea în ansamblu.

Moneda euro digitală și evoluția sistemului financiar

... plățile paneuropene

Modul în care efectuăm plăți face obiectul unor transformări fundamentale, iar băncile centrale dețin un rol esențial în acest proces. Plățile la nivel european trebuie să fie susținute de o piață concurențială și inovatoare, capabilă să răspundă solicitărilor consumatorilor și să mențină, totodată, suveranitatea europeană. În acest scop, am definit o strategie cuprinzătoare privind plățile, adaptată erei digitale.

Strategia noastră privind plățile de mică valoare

Podcastul BCE

O monedă euro digitală: ce fel, de ce, când? (partea 1 și partea a 2-a)

Avem nevoie de o monedă euro digitală și de ce? Cum ar putea arăta? Și prin ce s-ar distinge de alte mijloace de plată? Gazda noastră, Katie Ranger, adresează aceste întrebări expertei noastre în moneda euro digitală, Evelien Witlox.

Ascultă episoadele podcastului

Moneda euro digitală demistificată

Ne pregătim pentru posibilitatea emiterii unei monede euro digitale. Aceasta stârnește un viu interes, dar duce și la interpretări greșite, în pofida faptului că nu s-a luat încă nicio decizie. Gazda noastră, Stefania Secola, împreună cu șefa proiectului privind o monedă euro digitală, Evelien Witlox, demontează unele dintre aceste mituri.

Ascultă episodul podcastului

Toate paginile din această secțiune