O monedă euro digitală
Prin activitatea noastră, ne propunem să le oferim cetățenilor și firmelor asigurarea că, în era digitală, vor avea în continuare acces la cea mai sigură formă de bani: moneda băncii centrale.
Euro digital ar fi echivalentul bancnotelor euro, dar în format digital. Ar fi o formă electronică de monedă, emisă de Eurosistem (BCE și băncile centrale naționale din zona euro), și ar fi accesibilă tuturor cetățenilor și firmelor.
O monedă euro digitală nu ar înlocui numerarul, ci mai degrabă l-ar completa. Eurosistemul va continua să asigure tuturor cetățenilor din întreaga zonă euro accesul la numerar.
O monedă euro digitală ar oferi cetățenilor o opțiune suplimentară în ceea ce privește modalitățile de plată, facilitând plățile și contribuind la accesibilitate și incluziune.
CAUȚI CELE MAI RECENTE INFORMAȚII DESPRE O MONEDĂ EURO DIGITALĂ?
CONSULTĂ MATERIALELE DE MAI JOS
De ce o monedă euro digitală?
O monedă euro digitală ar fi un instrument rapid, ușor și sigur pentru efectuarea plăților zilnice. Aceasta ar sprijini digitalizarea economiei europene și ar încuraja în mod activ inovarea în domeniul plăților de mică valoare. Eurosistemul explorează avantajele și riscurile unei monede euro digitale, astfel încât moneda să vină în continuare în întâmpinarea nevoilor tuturor cetățenilor din zona euro.
Raportul privind euro digitalÎți mulțumim pentru opinia exprimată!
Ne angajăm să implicăm publicul în elaborarea unei monede euro digitale. Din acest motiv, am organizat o consultare publică în perioada octombrie 2020-ianuarie 2021, precum și grupuri de reflecție în toate țările din zona euro în perioada octombrie-decembrie 2021. Rezultatele vor fi incluse în etapa de investigare în curs privind euro digital.
Euro digital: ascultarea opiniilor publiculuiÎn ce etapă ne aflăm acum?
Vom colabora cu factorii de decizie la nivel european și îi vom informa periodic cu privire la constatările noastre. Vom implica și cetățenii, comercianții și sectorul plăților.
La momentul actual, discutăm despre cum ar putea arăta o monedă euro digitală. Această etapă de investigare a început în luna octombrie 2021 și va dura circa doi ani, urmând să se încheie în octombrie 2023.
Analizăm modul în care o monedă euro digitală ar putea fi concepută și distribuită comercianților cu amănuntul și populației, precum și impactul pe care l-ar avea asupra pieței și modificările legislației europene care ar putea fi necesare.
La încheierea etapei de investigare, vom decide dacă vom începe să elaborăm o monedă euro digitală.
Am analizat avantajele și dificultățile unei monede euro digitale
Cum ar putea arăta?
Experții din cadrul BCE și al băncilor centrale naționale din zona euro au stabilit o serie de cerințe de bază pentru o monedă euro digitală, cum ar fi accesibilitatea, soliditatea, siguranța, eficiența, protecția vieții private și respectarea legii. Acestea ne vor ajuta să definim cum ar putea arăta euro digital.
O monedă euro digitală ar fi concepută astfel încât să funcționeze împreună cu soluții de plată private, facilitând furnizarea de soluții paneuropene și de servicii suplimentare consumatorilor.
Posibilități de concepere de natură funcționalăVa gestiona BCE o monedă euro digitală?
BCE este custodele euro, fie sub formă de bancnote, fie în format digital, în numele cetățenilor europeni.
Dorim să ne asigurăm că valoarea banilor noștri este menținută și că orice formă de euro digital este, în ultimă instanță, protejată și reglementată de banca centrală.
Abordări de natură tehnică și organizatoricăDe ce o monedă euro digitală nu ar constitui un criptoactiv?
Criptoactivele sunt fundamental diferite de banii băncii centrale: prețurile lor sunt adesea volatile, ceea ce face dificilă utilizarea lor ca mijloc de plată sau unitate de cont, și nu sunt susținute de o instituție publică.
Cetățenii care ar utiliza o monedă euro digitală ar putea beneficia de un nivel de încredere similar utilizării numerarului, deoarece ambele forme de monedă ar fi garantate de o bancă centrală.
Material explicativ: Ce reprezintă Bitcoin?Un nou orizont pentru plățile paneuropene
Plățile fac obiectul unor transformări fundamentale, iar băncile centrale dețin un rol esențial în acest proces.
Plățile la nivel european trebuie să fie susținute de o piață concurențială și inovatoare, capabilă să răspundă cererii consumatorilor și să mențină, totodată, suveranitatea europeană. În acest context, am definit o strategie cuprinzătoare privind plățile, adaptată epocii digitale.
Strategia noastră privind plățile de mică valoarePodcast
Podcastul BCE: a sosit momentul pentru o monedă euro digitală?
Ce este o monedă euro digitală? Care ar fi avantajele acesteia și cum ar afecta modul în care efectuăm plățile? Când ar putea fi gata? Gazda noastră, Michael Steen, dezbate aceste chestiuni și multe altele cu Ulrich Bindseil, responsabil de infrastructura pieței și plăți în cadrul BCE.
Mai multAflă mai multe despre moneda euro digitală
Găsește răspunsuri la toate întrebările tale
Ce consecințe ar avea emisiunea unei monede euro digitale pentru sectorul bancar? De ce sugerați o limitare a depozitelor „de nivelul unu”? Îți răspundem în detaliu la aceste întrebări și la multe altele.
Întrebări frecvente privind moneda euro digitalăImportanța protejării vieții private
În procesele noastre de testare și examinare a unei posibile monede euro digitale, analizăm modalitățile de protejare a vieții private fără a relaxa standardele care protejează împotriva activităților ilicite.
Analiza tehnicilor de îmbunătățire a protejării vieții private