European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Moneda euro digitală

O monedă euro digitală ar reprezenta o ancoră a stabilității pentru moneda noastră în era digitală.

Colaborăm cu băncile centrale naționale din zona euro pentru a investiga oportunitatea introducerii unei monede euro digitale. Aceasta ar fi o monedă digitală a băncii centrale, un echivalent electronic al numerarului, care ar completa bancnotele și monedele, oferind populației o opțiune suplimentară în ceea ce privește modalitățile de plată.

Ce trebuie să știi

Cum ar fi?

O monedă euro digitală ar oferi un mijloc electronic de plată pe care l-ar putea utiliza oricine în zona euro. Aceasta ar fi sigură și ușor de utilizat, similar numerarului în prezent. Reprezentând o monedă a băncii centrale emisă de BCE, aceasta ar fi diferită de o „monedă privată”, dar ai putea utiliza și un card sau o aplicație pe telefon pentru a efectua plăți cu moneda euro digitală.

Moneda euro digitală și importanța banilor băncii centrale
De ce am putea avea nevoie de o monedă euro digitală?

Ne gândim să lansăm o monedă digitală a băncii centrale în Europa pentru a răspunde cererii tot mai mari de plăți electronice sigure și de încredere. Emiterea unei monede digitale de către banca centrală ar oferi o ancoră a stabilității pentru sistemele monetare și cele de plăți. O monedă euro digitală ar consolida, de asemenea, suveranitatea monetară a zonei euro și ar favoriza concurența și eficiența în sectorul european al plăților.

Obiective principale și considerații legate de concepere
Care ar fi avantajele și dificultățile?

Întrucât ne aflăm încă în etapa de investigare, încă nu dispunem de toate detaliile propunerii finale. Am reflectat însă mult asupra conceptului de monedă euro digitală, precum și asupra avantajelor și dezavantajelor acesteia. Este deja clar că o monedă euro digitală ar trebui să fie accesibilă, robustă, sigură, eficientă și conformă cu legislația. Am asigura, de asemenea, cel mai înalt nivel de protecție a vieții private.

Raportul privind euro digital
În ce stadiu ne aflăm?

Etapa de investigare actuală a început în luna octombrie 2021 și este estimată să dureze circa doi ani, urmând să se încheie în octombrie 2023. Analizăm modul în care ar putea fi concepută și distribuită o monedă euro digitală, precum și impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra pieței. Apoi, vom decide dacă să începem sau nu procesul de elaborare efectivă a acesteia.

Calendarul proiectului

Întrebări frecvente

Cum m-ar ajuta o monedă euro digitală? Prin ce s-ar distinge o monedă euro digitală de monedele digitale stabile (stablecoins) și criptoactivele? O monedă euro digitală ar înlocui numerarul? Consultă aici răspunsurile la întrebările frecvente.

Lucrezi în domeniu?

Cooperarea cu părțile interesate

Cooperarea extinsă cu actorii de pe piață, factorii de decizie și legiuitorii va asigura că o monedă euro digitală răspunde nevoilor utilizatorilor. Acesta este motivul pentru care lansăm un set de inițiative pentru a interacționa cu cât mai multe părți interesate.

Guvernanță și părți interesate
Documente și experimentare

Etapa de experimentare privind o monedă euro digitală a produs un volum amplu de documentație și analize detaliate ale activității desfășurate. Consultă pagina noastră dedicată acestei teme pentru a afla mai multe despre subiectele care prezintă interes pentru tine.

Pentru uz profesional

Moneda euro digitală în legătură cu...

... criptoactivele

O monedă euro digitală nu ar fi o criptomonedă, întrucât ar fi susținută de o bancă centrală. Băncile centrale au mandatul de a menține valoarea banilor, în format fizic sau digital. Criptoactivele nu sunt garantate sau gestionate de o instituție centrală. Nu ai nicio garanție că le vei putea preschimba în numerar, la nevoie.

Ce reprezintă Bitcoin?

... investițiile

O monedă euro digitală ar trebui utilizată, în principal, ca mijloc de plată, și nu ca instrument pentru investiții financiare. Analizăm cu atenție acest aspect pentru a evita consecințele nefaste asupra sectorului financiar. Euro digital ar trebui să fie un bun public de care ar beneficia economia și societatea în ansamblu.

Moneda euro digitală și evoluția sistemului financiar

... plățile paneuropene

Modul în care efectuăm plăți face obiectul unor transformări fundamentale, iar băncile centrale dețin un rol esențial în acest proces. Plățile la nivel european trebuie să fie susținute de o piață concurențială și inovatoare, capabilă să răspundă solicitărilor consumatorilor și să mențină, totodată, suveranitatea europeană. În acest scop, am definit o strategie cuprinzătoare privind plățile, adaptată erei digitale.

Strategia noastră privind plățile de mică valoare

Podcast

Podcastul BCE – O monedă euro digitală: ce fel, de ce, când? (Partea 1)

Avem nevoie de o monedă euro digitală și de ce? Cum ar putea arăta? Și prin ce s-ar distinge de alte mijloace de plată? Gazda noastră, Katie Ranger, adresează aceste întrebări expertei noastre în moneda euro digitală, Evelien Witlox.

Mai mult

Toate paginile din această secțiune