Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

O monedă euro digitală

Prin activitatea noastră, ne propunem să le oferim cetățenilor și firmelor asigurarea că, în era digitală, vor avea în continuare acces la cea mai sigură formă de bani: moneda băncii centrale.

Christine Lagarde, președinta BCE

Digitalizarea a pătruns în toate aspectele vieții noastre și a transformat modul în care plătim.

În această nouă eră, o monedă euro digitală ar garanta menținerea accesului gratuit al cetățenilor din zona euro la un mijloc de plată simplu, unanim acceptat, sigur și de încredere.

Euro digital ar fi echivalentul bancnotelor euro, dar în format digital. Ar fi o formă electronică de monedă emisă de Eurosistem (BCE și băncile centrale naționale) și accesibilă tuturor cetățenilor și firmelor.

O monedă euro digitală nu ar înlocui numerarul, ci mai degrabă l-ar completa. Eurosistemul va continua să îți asigure accesul la numerar în întreaga zonă euro.

O monedă euro digitală îți va oferi o opțiune suplimentară în ceea ce privește modalitățile de plată, facilitând plățile și contribuind la accesibilitate și incluziune.

De ce o monedă euro digitală?

O monedă euro digitală ar fi un instrument rapid, ușor și sigur pentru efectuarea plăților zilnice.

Aceasta ar sprijini digitalizarea economiei europene și ar încuraja în mod activ inovarea în domeniul plăților de mică valoare.

BCE și băncile centrale naționale din zona euro explorează avantajele și riscurile, astfel încât moneda să deservească în continuare europenii în mod corespunzător.

Raportul privind euro digital

Ce alte avantaje ar avea o monedă euro digitală?

„Vom colabora cu Parlamentul European și cu alți factori de decizie la nivel european și îi vom informa periodic cu privire la constatările noastre. Vom implica și cetățenii, comercianții și sectorul plăților.”

Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE

O monedă euro digitală ar combina eficiența unui instrument de plată digital cu siguranța banilor băncii centrale.

Aceasta ar ajuta la soluționarea situațiilor în care cetățenii nu mai preferă numerarul și ar evita dependența de mijloace de plată digitale emise și controlate din afara zonei euro, care ar putea submina stabilitatea financiară și suveranitatea monetară.

Protecția vieții private ar reprezenta o prioritate esențială, astfel încât moneda euro digitală să poată contribui la menținerea încrederii în plăți în era digitală.

Când va fi gata?

În iulie 2021, am decis să lansăm un proiect privind o monedă euro digitală, ceea ce nu înseamnă neapărat că vom emite o monedă euro digitală, ci, mai degrabă, că ne vom pregăti în vederea unei posibile emiteri a acesteia.

Comunicat de presă: Eurosistemul lansează un proiect privind o monedă euro digitală

Ce urmează?

La momentul actual, începem să investigăm cum ar putea arăta o monedă euro digitală. Această etapă de investigare va începe în luna octombrie 2021 și va dura circa doi ani.

Vom analiza modul în care o monedă euro digitală ar putea fi concepută și distribuită comercianților și cetățenilor, precum și impactul pe care l-ar avea asupra pieței și modificările legislației europene care ar putea fi necesare.

La încheierea etapei de investigare, vom decide dacă vom începe sau nu să elaborăm o monedă euro digitală. Am crea și am testa apoi soluțiile posibile, în colaborare cu băncile și companiile care ar putea pune la dispoziție tehnologia și serviciile de plată.

Activitatea experimentală desfășurată până acum a evidențiat faptul că nu există limitări tehnologice semnificative în privința emiterii unei monede euro digitale și că există numeroase moduri în care aceasta ar putea fi concepută.

Raport: Domeniul de aplicare și principalele concluzii ale utilizării experimentale a unei monede euro digitale

Am analizat avantajele și dificultățile unei monede euro digitale

Cum ar putea arăta?

Experții din cadrul BCE și al băncilor centrale naționale din zona euro au stabilit o serie de cerințe de bază pentru o monedă euro digitală, cum ar fi accesibilitatea, soliditatea, siguranța, eficiența, protecția vieții private și respectarea legii. Acestea ne vor ajuta să definim cum ar putea arăta euro digital.

O monedă euro digitală ar fi concepută astfel încât să funcționeze împreună cu soluții de plată private, facilitând furnizarea de soluții paneuropene și de servicii suplimentare consumatorilor.

Posibilități de concepere de natură funcțională

Va gestiona BCE o monedă euro digitală?

BCE este custodele euro, fie sub formă de bancnote, fie în format digital, în numele cetățenilor europeni.

Dorim să ne asigurăm că valoarea banilor noștri este menținută și că orice formă de euro digital este, în ultimă instanță, protejată și reglementată de banca centrală.

Abordări de natură tehnică și organizatorică

De ce o monedă euro digitală nu ar constitui un criptoactiv?

Criptoactivele sunt fundamental diferite de banii băncii centrale: prețurile lor sunt adesea volatile, ceea ce face dificilă utilizarea lor ca mijloc de plată sau unitate de cont, și nu sunt susținute de o instituție publică.

Cetățenii care ar utiliza o monedă euro digitală ar putea beneficia de un nivel de încredere similar numerarului, deoarece ambele forme de monedă ar fi garantate de o bancă centrală.

Material explicativ: Ce reprezintă Bitcoin?

Un nou orizont pentru plățile paneuropene

Plățile fac obiectul unor transformări fundamentale, iar băncile centrale dețin un rol esențial în acest proces.

Plățile la nivel european trebuie să fie susținute de o piață concurențială și inovatoare, capabilă să răspundă cererii consumatorilor și să mențină, totodată, suveranitatea europeană. În acest context, am definit o strategie cuprinzătoare privind plățile, adaptată epocii digitale.

Strategia noastră privind plățile de mică valoare

O monedă euro digitală pentru era digitală

O monedă euro digitală ar reprezenta un simbol digital al progresului și al integrării în Europa, a afirmat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv, cu ocazia prezentării raportului privind euro digital.

De la introducerea euro, BCE a fost responsabilă de menținerea încrederii cetățenilor în moneda noastră. Alături de numerar, o monedă euro digitală ar fi accesibilă tuturor și ar oferi cetățenilor o gamă mai largă de opțiuni în ceea ce privește modalitățile de efectuare a plăților.

Urmărește audierea de la Parlamentul European

Îți mulțumim pentru opinia exprimată!

Mulțumim tuturor participanților la consultarea publică privind o monedă euro digitală, care s-a încheiat la 12 ianuarie și pentru care s-au primit peste 8 000 de răspunsuri.

Explorează în detaliu rezultatele consultării publice în raportul nostru. Răspunsurile reprezintă o contribuție prețioasă la evaluările în curs și deciziile viitoare ale Eurosistemului privind o posibilă monedă euro digitală.

Ai întrebări? Trimite-ne un e-mail.

Raportul privind consultarea publică referitoare la o monedă euro digitală

Podcast

Podcastul BCE: a sosit momentul pentru o monedă euro digitală?

Ce este o monedă euro digitală? Care ar fi avantajele acesteia și cum ar afecta modul în care efectuăm plățile? Când ar putea fi gata? Gazda noastră, Michael Steen, dezbate aceste chestiuni și multe altele cu Ulrich Bindseil, responsabil de infrastructura pieței și plăți în cadrul BCE.

Mai mult
INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Află mai multe despre moneda euro digitală

Găsește răspunsuri la toate întrebările tale

Ce consecințe ar avea emisiunea unei monede euro digitale pentru sectorul bancar? De ce sugerați o limitare a depozitelor „de nivelul unu”? Îți răspundem în detaliu la aceste întrebări și la multe altele.

Întrebări frecvente privind moneda euro digitală

Importanța protejării vieții private

În procesele noastre de testare și examinare a unei posibile monede euro digitale, analizăm modalitățile de protejare a vieții private fără a relaxa standardele care protejează împotriva activităților ilicite.

Analiza tehnicilor de îmbunătățire a protejării vieții private
NU EȘTI EXPERT? CONSULTĂ MATERIALUL EXPLICATIV
AFLĂ MAI MULTE
Ce reprezintă banii?

Toate paginile din această secțiune