European Central Bank - eurosystem
SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter


En digital euro

Formålet med vores arbejde er at sikre, at borgere og virksomheder i den digitale tidsalder fortsat har adgang til den sikreste form for penge, dvs. centralbankpenge

Christine Lagarde, formand for ECB

Den digitale euro vil være ligesom eurosedler, men i digital form. Den vil være en elektronisk form for centralbankpenge, dvs. penge, som udstedes af Eurosystemet (ECB og de nationale centralbanker), og alle borgere og virksomheder vil have adgang til den.

En digital euro vil ikke erstatte kontanter, men være et supplement til dem. Eurosystemet vil fortsat sikre, at alle borgere i euroområdet har adgang til kontanter.

En digital euro vil give mulighed for at vælge mellem forskellige betalingsmåder og gøre det lettere at betale. Det giver større tilgængelighed og fremmer inklusion.

Hvorfor skal vi have en digital euro?

En digital euro vil være et hurtigt, nemt og sikkert instrument til dine daglige betalinger. Den vil understøtte digitaliseringen af den europæiske økonomi og aktivt tilskynde til innovation inden for detailbetalinger. Eurosystemet er ved at undersøge, hvilke fordele og risici der er ved en digital euro, for at sikre, at euroen også fremover imødekommer alle borgere i euroområdets behov.

Rapport om en digital euro

Tak for jeres input!

Vi har besluttet at inddrage offentligheden i udviklingen af en digital euro. Derfor gennemførte vi en offentlig høring fra oktober 2020 til januar 2021. Fra oktober til december 2021 organiserede vi desuden fokusgrupper i alle eurolandene. Resultaterne vil blive inddraget i den igangværende undersøgelsesfase vedrørende en digital euro.

Digital euro: Vi lytter til offentligheden

Hvor langt er vi kommet?

Vi vil kommunikere med beslutningstagerne på EU-niveau og løbende informere dem om vores resultater. Borgere, erhvervsdrivende og betalingsbranchen vil også blive inddraget

Fabio Panetta, medlem af ECB's direktion

Vi drøfter nu, hvordan en digital euro kunne se ud. Denne undersøgelsesfase startede i oktober 2021 og vil vare ca. to år, dvs. indtil oktober 2023.

Vi ser på, hvordan en digital euro kunne udformes og distribueres til detailhandlende og offentligheden. Vi undersøger også, hvilken effekt den vil have på markedet, og hvilke ændringer der eventuelt skal foretages i EU-lovgivningen.

Når undersøgelsesfasen er afsluttet, beslutter vi, om vi skal begynde at udvikle en digital euro.

ER DU PROFESSIONEL PÅ OMRÅDET?
Mere om markedsgrupperne, testarbejdet og tekniske dokumenter

Vi har analyseret de fordele og udfordringer, der er forbundet med en digital euro

Hvordan kunne den se ud?

Eksperter fra ECB og de nationale centralbanker i euroområdet har opstillet en række grundlæggende krav til en digital euro. Den skal fx være let tilgængelig, robust, sikker og effektiv. Den skal også overholde krav om privatlivets fred og lovkrav. Kravene vil hjælpe os med at definere, hvordan en digital euro kan se ud.

En digital euro vil blive udformet, så den kan fungere sammen med private betalingsløsninger. Det vil gøre det lettere at tilbyde forbrugerne fælleseuropæiske løsninger og yderligere tjenester.

Den funktionelle udformning

Vil en digital euro blive forvaltet af ECB?

ECB er euroens vogter – på vegne af Europas befolkning – uanset om det drejer sig om eurosedler eller euro i digital form.

Vi vil gerne sikre, at vores penge bevarer deres værdi, og at enhver form for digital euro i sidste instans beskyttes og reguleres af centralbanken.

Tekniske og organisatoriske tilgange

Hvorfor vil en digital euro ikke være et kryptoaktiv?

Kryptoaktiver er grundlæggende forskellige fra centralbankpenge. Deres pris svinger meget, hvilket gør det svært at bruge dem som betalingsmiddel eller regningsenhed, og der er ikke nogen offentlig institution, som står bag dem.

Når man bruger en digital euro, kan man have den samme tillid til den som til kontanter, fordi det er en centralbank, der står bag dem begge.

Explainer: Hvad er bitcoin?

Nye horisonter for europæiske betalinger

Der er grundlæggende ændringer på vej på betalingsområdet, og centralbankerne spiller en central rolle i denne proces.

Grundlaget for europæiske betalinger skal være et konkurrencedygtigt og innovativt marked, som både kan imødekomme forbrugerefterspørgslen og bevare den europæiske suverænitet. Det er baggrunden for, at vi har opstillet en omfattende betalingsstrategi for den digitale tidsalder.

Vores detailbetalingsstrategi

Podcast

ECB's podcast: Er tiden inde til en digital euro?

Hvad er en digital euro? Hvilke fordele ville den have, og hvordan ville den påvirke den måde, vi betaler på? Hvornår kan den være klar? Vores vært Michael Steen drøfter disse og andre spørgsmål med Ulrich Bindseil, som er ansvarlig for markedsinfrastrukturer og betalinger i ECB.

Mere (kun på engelsk)
SE OGSÅ

Mere om den digitale euro

Find svar på alle dine spørgsmål

Hvilke konsekvenser ville det have for banksektoren, at der udstedes en digital euro? Hvorfor foreslår ECB et loft over "gruppe 1"-indskud? Vi giver et udførligt svar på disse og mange andre spørgsmål.

Ofte stillede spørgsmål om den digitale euro

Vigtigheden af privatlivets fred

I forbindelse med vores test og undersøgelse af en eventuel digital euro undersøger vi, hvordan privatlivets fred kan beskyttes, uden at der slækkes på de standarder, som beskytter mod ulovlige aktiviteter.

Analyse af teknikker, der fremmer privatlivets fred
ER DU IKKE EKSPERT? LÆS VORES EXPLAINER
FÅ MERE AT VIDE
Hvad er penge?

Alle sider i dette afsnit