European Central Bank - eurosystem
SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

En digital euro

En digital euro ville være et stabilt anker for vores penge i den digitale tidsalder.

Sammen med de nationale centralbanker i euroområdet er vi i gang med at undersøge, om der skal indføres en digital euro. Det ville i så fald blive en digital centralbankvaluta, der ville svare til kontanter. Og den ville supplere sedler og mønter og give folk flere betalingsmuligheder at vælge mellem.

Hvad du har brug for at vide

Hvad ville det være?

En digital euro ville være et elektronisk betalingsmiddel, som alle kan anvende i euroområdet. Den ville være sikker og brugervenlig, ligesom kontanter er i dag. Som centralbankpenge udstedt af ECB ville den adskille sig fra "private penge", men der ville også være mulighed for at bruge et kort eller en telefonapp til at betale med digitale euro.

Den digitale euro og centralbankpenges betydning
Hvorfor kunne vi have brug for en digital euro?

Vi overvejer at lancere en digital centralbankvaluta i Europa for at imødekomme den stigende efterspørgsel efter sikre og pålidelige elektroniske betalinger. Digitale penge udstedt af centralbanken ville udgøre et stabilt anker for betalingssystemet og det monetære system. En digital euro ville også styrke euroområdets monetære uafhængighed og fremme konkurrencen og effektiviteten i den europæiske betalingssektor.

Hovedmål og overvejelser vedrørende udformningen
Hvilke fordele og udfordringer ville den give?

Vi er stadig i undersøgelsesfasen, så alle detaljerne i det endelige forslag er ikke på plads endnu. Men vi har tænkt meget over den digitale euro som begreb og dens fordele og ulemper. Det står allerede klart, at en digital euro bør være tilgængelig, robust, sikker, effektiv og i overensstemmelse med lovgivningen. Vi vil også sikre det højeste niveau af privatlivets fred.

Rapport om en digital euro
Hvor langt er vi nået?

Undersøgelsesfasen startede i oktober 2021 og forventes at vare ca. to år, dvs. frem til oktober 2023. Vi ser på, hvordan en digital euro kunne udformes og distribueres, og hvordan den ville påvirke markedet. Derefter vil vi beslutte, om vi skal gå i gang med at udvikle den i praksis.

Projekttidslinje

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan ville en digital euro hjælpe mig? Hvad er forskellen mellem en digital euro og stablecoins og kryptoaktiver? Er det tanken, at en digital euro skal erstatte kontanter? Find svarene på almindelige spørgsmål her.

Er du fagperson på området?

Samarbejde med interessenter

Et omfattende samarbejde med markedsaktører, politiske beslutningstagere og lovgivere vil sikre, at en digital euro opfylder brugernes behov. Derfor lancerer vi en række initiativer for at inddrage så mange interessenter som muligt.

Ledelse og interessenter
Dokumenter og forsøg

Forsøgsfasen med den digitale euro resulterede i omfattende dokumentation og detaljerede analyser af det arbejde, der blev udført. Gå til vores særlige side for at læse om emner, der interesserer dig.

For fagfolk

Den digitale euro i forhold til...

... kryptoaktiver

En digital euro ville ikke være en kryptovaluta, da den ville blive understøttet af en centralbank. Centralbanker har mandat til at fastholde både fysiske og digitale penges værdi. Ingen central institution står bag kryptoaktiver eller forvalter dem. Der er ingen garanti for, at du kan veksle dem til kontanter.

Hvad er bitcoin?

… investeringer

En digital euro bør være et betalingsmiddel frem for et instrument til finansielle investeringer. Vi undersøger dette spørgsmål nøje for at undgå negative konsekvenser for den finansielle sektor. Den digitale euro bør være et offentligt gode, der gavner økonomien og samfundet som helhed.

Den digitale euro og udviklingen af det finansielle system

... fælleseuropæiske betalinger

Betalingsområdet står overfor grundlæggende ændringer, og centralbankerne har en nøglerolle. Grundlaget for europæiske betalinger skal være et konkurrencedygtigt og innovativt marked, som kan imødekomme forbrugernes krav og bevare den europæiske suverænitet. Med det for øje har vi udarbejdet en omfattende betalingsstrategi for den digitale tidsalder.

Vores detailbetalingsstrategi

Podcast

ECB Podcast – En digital euro: hvad, hvorfor, hvornår? (del 1)

Har vi brug for en digital euro, og hvorfor? Hvordan ville en digital euro se ud? Og hvordan ville den adskille sig fra andre betalingsmidler? Vores vært Katie Ranger stiller disse spørgsmål til den digitale euroekspert Evelien Witlox.

Mere

Alle sider i dette afsnit