European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A digitális euro

Azért dolgozunk, hogy az emberek és a vállalatok a digitális korban is hozzáférjenek a legbiztonságosabb pénzformához, a jegybankpénzhez.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke

A digitális euro is olyan volna, mint az eurobankjegy, csak digitális formában létezne. Olyan elektronikus pénzről beszélünk, amelyet az eurorendszer (az euroövezeti nemzeti központi bankok és az EKB) bocsátana ki, és minden egyén és vállalat számára elérhető volna.

A digitális euro nem helyettesítené, hanem kiegészítené a készpénzt. Újabb fizetési lehetőséget nyújtana, amely megkönnyítené a fizetést, ami elősegítené az elérhetőséget és a befogadást is.

Gyakori kérdések a digitális euróról


Miért éppen digitális euro?

A digitális euro gyors, könnyű és biztonságos eszköz lehet a nap mint napi fizetéshez. Az eurorendszer által kibocsátott digitális euro egyik fő célja az lenne, hogy a digitális korban monetáris „horgonyként” szolgálja a köz javát. Segíthetné a pénzügyi innovációt, és javíthatná a fizetési rendszer általános hatékonyságát. 

Jelentés a digitális euróról

Mik lehetnek a jellemzői?

A digitális euro csak úgy lehet sikeres, ha az európaiak a mindennapokban használják. Ezért igen fontos a kialakítása, mégpedig, hogy valami pluszt nyújtson a meglévő fizetési módokhoz. Az eurorendszer szakértői számos alapvető követelményt megfogalmaztak, ilyen például a hozzáférhetőség, a teherbírás, a biztonság, a hatékonyság, a magánélet védelme és a jogkövetés. Ezek segítenek a digitális euro jellemzőinek meghatározásában. 

Fő célok, kialakítási szempontok

Az EKB igazgatná majd a digitális eurót?

Hosszú évek óta a központi bankok biztosítják a monetáris bázist (pl. a készpénzt), a magánszektor pedig fizetési megoldásokat (pl. hitelkártyát) kínál az ügyfeleknek. Mivel végső soron az EKB garantálná a digitális eurót, fennmaradhatna a hibrid modell. A lakosság a (kereskedelmi banki) pénzt bármikor átválthatja (központi banki) közpénzre, és jegybankpénzzel fizethet.

Technikai és szervezeti megközelítések

Fontosnak tartjuk az emberek igényeit és véleményét

Fontosnak tartjuk a nyilvánosság bevonását a digitális euro kidolgozásába. A kutatások szerint a felhasználók fő igényei a széles körű elfogadottság, a könnyű használhatóság, az alacsony költség, a gyorsaság, a biztonság és a fogyasztóvédelem. A kereskedők elvárják az alacsony költséget, az egyszerű használatot és a meglévő rendszerekkel való integrálhatóságot.

Nyilvános konzultáció a digitális euróról

Hol tartunk most?

Együttműködünk az európai döntéshozókkal, rendszeresen tájékoztatjuk őket a megállapításainkról. Bevonjuk az embereket, a kereskedőket és a pénzforgalmi ágazatot is.

Fabio Panetta, az EKB Igazgatóságának tagja

Jelenleg tárgyalunk a digitális euro lehetséges jellemzőiről. A vizsgálati szakasz 2021 októberében indult el, és körülbelül két év múlva, 2023 októberében zárul le.

Vizsgáljuk a lehetséges kialakítást, hogy milyen módon forgalmazható a kereskedők és a nyilvánosság körében, milyen hatással lehet a piacra, és milyen európai jogszabály-módosításokat kívánhat meg.

A vizsgálati szakasz lezárultával döntjük el, hogy belefogunk-e a digitális euro kidolgozásába.


EZEN A SZAKTERÜLETEN DOLGOZIK?

További információk a piaci csoportokról, a kísérleti munkáról és a műszaki dokumentációról

Elemeztük a digitális euro előnyeit és nehézségeit

A digitális euro és a kriptoeszközök

A kriptoeszközök alapvetően különböznek a jegybankpénztől: áraik sokszor ingadoznak, ezért nehezen használhatók fizetőeszközként vagy elszámolási egységként, továbbá nem áll mögöttük közintézmény. A digitális euróban ugyanúgy megbízhatnának a felhasználók, mint a készpénzben, mivel mindkét pénzeszköz mögött központi bank állna.

Kisokos: Mi a bitcoin?

A digitális euro és a befektetés

A digitális eurót fizetőeszköznek, nem pedig befektetési formának szánnánk. Szeretnénk elkerülni, hogy a bankbetéteket hirtelen, nagy arányban digitális euróra váltsák, mert az megzavarhatná a hatékony lakossági és vállalati hitelnyújtást, ami nehéz időkben alááshatja a bankrendszert. 

A digitális euro és a pénzügyi rendszer fejlődése

A páneurópai fizetések új horizontja

A fizetésforgalom alapvetően átalakul, és a folyamatban kulcsszerepet játszanak a központi bankok. Az európai fizetésforgalomnak versenyképes, innovatív piacra kell támaszkodnia, amely az európai szuverenitás megőrzésével párhuzamosan ki tudja elégíteni a fogyasztói keresletet. Ezzel összefüggésben a digitális korhoz illő, átfogó fizetésforgalmi stratégiát határoztunk meg.

Lakossági pénzforgalmi stratégiánk

Podcast

Az EKB podcastja: Eljött az ideje a digitális eurónak?

Mi a digitális euro? Mik lennének az előnyei, és hogyan befolyásolná a fizetési ügyleteink lebonyolítását? Mikorra lehetne létrehozni? Ezeken a kérdéseken kívül egyéb témákról is beszélgettünk Ulrich Bindseillal, az EKB piaci infrastruktúra és fizetésforgalmi területének vezetőjével.

Bővebben
LÁSD MÉG

További információk a digitális euróról

Itt választ kaphat a kérdéseire

A bankszektorra nézve milyen következményekkel járhat a digitális euro kibocsátása? Miért javasolnak maximum határértéket az „első szintű” (tier one) betétekre? Részletesen válaszolunk ezekre és sok egyéb kérdésre.

Gyakori kérdések a digitális euróról

Az adatvédelem jelentősége

Vizsgáljuk azokat a lehetőségeket, amelyekkel anélkül biztosítható az adatvédelem, hogy lazítanunk kellene a törvényellenes tevékenység ellen védő előírásokon.

A jobb adatvédelmet biztosító technikák elemzése
NOT AN EXPERT? CHECK OUT OUR EXPLAINER
LEARN MORE
Mi a pénz?

Ebben a szekcióban található oldalak