Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A digitális euro

Munkánk célja, hogy az emberek és a vállalatok a digitális korban is hozzáférjenek a legbiztonságosabb pénzformához, a jegybankpénzhez.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke

A digitális átalakulás életünk minden szegletére kihat, és átalakította fizetési szokásainkat.

Ebben az új korszakban az euro digitális formájával garantálható volna, hogy az euroövezetben élők folyamatosan és ingyenesen hozzáférjenek egy egyszerű, egyetemesen elfogadott, biztonságos és megbízható fizetőeszközhöz.

A digitális euro is euro volna, akárcsak a bankjegyek, csak digitális formát öltene. Olyan elektronikus pénzről beszélünk, amelyet az eurorendszer (az EKB és a nemzeti központi bankok) bocsátana ki, és amely minden embernek és cégnek a rendelkezésére állna.

A digitális euro nem helyettesítené a készpénzt, hanem kiegészítené. Az eurorendszer folyamatosan biztosítja, hogy euroövezet-szerte hozzáférjünk a készpénzhez.

A digitális euróval újabb fizetési lehetőséget kapnánk, amely megkönnyítené a fizetést, és elősegítené az elérhetőséget és a befogadást.

Miért éppen digitális euro?

A digitális euro a mindennapos fizetés gyors, könnyű és biztonságos eszköze volna.

Támogatná az európai gazdaság digitális átalakítását, és aktívan ösztönözné a lakossági fizetésforgalom megújulását.

Az EKB és az euroövezet nemzeti központi bankjai jelenleg az előnyöket és a kockázatokat vizsgálják azért, hogy a pénz továbbra is megfelelően szolgálja az európaiak érdekeit.

Jelentés a digitális euróról

Milyen egyéb előnyökkel jár a digitális euro?

„Kapcsolatba fogunk lépni az Európai Parlamenttel és más európai döntéshozókkal, és rendszeresen tájékoztatjuk őket a megállapításainkról. A polgárokat, a kereskedőket és a pénzforgalmi ágazat szereplőit is bevonjuk.”

Fabio Panetta, az EKB Igazgatóságának tagja

A digitális euro a digitális fizetőeszköz hatékonyságát a jegybankpénz biztonságával ötvözné.

Segítene az olyan helyzetek kezelésében, amikor az emberek már nem részesítik előnyben a készpénzt, ugyanakkor el lehetne vele kerülni, hogy az euroövezeten kívül kibocsátott és ellenőrzött fizetőeszközöktől függjünk, ami alááshatja a pénzügyi stabilitást és a monetáris szuverenitást.

Az adatvédelmet prioritásként kezelnénk azért, hogy a digitális euro elmélyítse a fizetésforgalomba vetett bizalmat a digitális korban.

Mikor lesz kész?

2021 júliusában határoztunk a digitális euróra irányuló projekt elindításáról. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy kibocsátunk digitális eurót, hanem azt, hogy felkészülünk a lehetséges kibocsátására.

Sajtóközlemény: az eurorendszer elindította a digitális euróra irányuló projektet

Mi a következő lépés?

Vizsgálatunkban áttekintjük, hogy milyen jellemzői lehetnek a digitális eurónak. A vizsgálati szakasz 2021 októberében indul és mintegy két évig tart.

Megvizsgáljuk a digitális euro lehetséges kialakítási formáit, és hogy milyen módon juttatható el a kereskedőkhöz és az emberekhez, valamint hogy milyen hatással lenne a piacokra és az esetleg szükségessé váló európai jogszabály-módosításokra.

Amint lezárul a vizsgálati szakasz, döntünk arról, hogy belefogjunk-e a digitális euro kifejlesztésébe. Ezután a technológiát és pénzforgalmi szolgáltatásokat biztosító bankokkal és vállalatokkal együttműködve kidolgoznánk és tesztelnénk a lehetséges megoldásokat.

Az eddig lefolytatott kísérleti munka mutatja, hogy a digitális euro kibocsátásának nincs nagyobb technológiai korlátja, és hogy sokféleképpen kialakítható.

Jelentés: A digitális euróhoz kapcsolódó kísérletek hatóköre és a legfontosabb tanulságok

Elemeztük a digitális euro előnyeit és nehézségeit

Mik lehetnek a jellemzői?

Az EKB és az euroövezet nemzeti központi banki szakértői a digitális euróval szemben számos alapvető követelményt támasztanak, ilyen többek között a könnyű hozzáférhetőség, a teherbírás, a biztonság, a hatékonyság, a magánélet védelme és a jogkövetés. Az említett szempontok mentén könnyebben meg tudjuk határozni a digitális euro jellemzőit.

A digitális euro kialakításában fontos szempont a magánszektorbeli fizetési megoldásokkal való átjárhatóság, ami elősegíti a páneurópai megoldásokat és a fogyasztóknak nyújtott további szolgáltatásokat.

Funkcionális tervezési lehetőségek

Az EKB igazgatná majd a digitális eurót?

Az EKB az euro letéteményese annak mind bankjegy, mind digitális formájában az európaiak nevében.

Biztosítani akarjuk a pénzünk értékének megőrzését, és hogy a digitális eurót minden megjelenési formájában végső soron a központi bank garantálja és szabályozza.

Technikai és szervezeti megközelítések

Miért nem számítana a digitális euro kriptoeszköznek?

A kriptoeszközök alapvetően különböznek a jegybankpénztől: áraik sokszor ingadoznak, ezért nehezen használhatók fizetőeszközként vagy elszámolási egységként, továbbá nem támogatja őket közintézmény.

A digitális euróban az emberek ugyanúgy megbízhatnának, mint a készpénzben, mivel mindkettő mögött ott állna a központi bank.

Kisokos: Mi a bitcoin?

A páneurópai fizetések új horizontja

A fizetésforgalom alapvető átalakuláson megy keresztül, és ebben a folyamatban a központi bankok kulcsszerepet játszanak.

Az európai fizetésforgalomnak versenyképes, innovatív piacra kell támaszkodnia, amely az európai szuverenitás megőrzése mellett ki tudja elégíteni a fogyasztói keresletet. Ezzel összefüggésben a digitális korhoz illő átfogó fizetésforgalmi stratégiát határoztunk meg.

Lakossági pénzforgalmi stratégiánk

Digitális euro a digitális korban

Fabio Panetta igazgatósági tag a digitális euróról szóló jelentés bemutatásakor elmondta, hogy a digitális euro az európai haladás és integráció digitális szimbóluma lenne.

Az euro bevezetése óta az EKB felelőssége megőrizni a polgároknak a valutába vetett bizalmát. A digitális euro a készpénzzel együtt mindenki számára elérhető lenne, és lehetővé tenné, hogy az emberek többféle fizetési mód közül válasszanak.

Az európai parlamenti meghallgatás megtekintése

Köszönjük, hogy megosztotta velünk a véleményét

Mindenkinek megköszönjük, aki részt vett a digitális euróról szóló, január 12-én lezárult nyilvános konzultációban, amelyre több mint 8000 észrevétel érkezett.

Olvasson részletesebben a nyilvános konzultáció eredményeiről a jelentésünkben! A válaszok fontos adalékot nyújtanak az eurorendszernek a digitális euro bevezetésének lehetőségéről folyamatban levő értékeléséhez és a majdani döntésekhez.

További kérdés esetén küldjön e-mailt.

Jelentés a digitális euróról szóló nyilvános konzultációról

Podcast

Az EKB podcastja: Eljött az ideje a digitális eurónak?

Mi a digitális euro? Mik lennének az előnyei, és hogyan befolyásolná a fizetési ügyleteink lebonyolítását? Mikorra lehetne kész? Házigazdánk Michael Steen ezeken a kérdéseken kívül egyéb témákról is beszélget Ulrich Bindseillal, az EKB piaci infrastruktúra és fizetésforgalmi területének vezetőjével.

Bővebben
LÁSD MÉG

További információk a digitális euróról

Itt megkapja kérdéseire a válaszokat

A bankszektorra nézve milyen következményekkel járna a digitális euro kibocsátása? Miért javasolnak maximális határértéket az „első szintű” (tier one) betétekre? Részletesen válaszolunk ezekre és sok egyéb kérdésre.

GYIK a digitális euróról

Az adatvédelem fontossága

Amikor a digitális euro bevezetésének lehetőségét teszteljük és vizsgáljuk, figyelembe vesszük azokat a lehetőségeket is, amelyekkel biztosítható az adatvédelem anélkül, hogy lazítanánk a törvényellenes tevékenység ellen védő előírásokon.

A jobb adatvédelmet biztosító technikák elemzése
NEM SZAKÉRTŐ? KISOKOS MEGTEKINTÉSE
BŐVEBBEN
Mi a pénz?

Ebben a szekcióban található oldalak