European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A digitális euro

A digitális euro stabilitást biztosítana pénzünk számára a digitális korban.

Az euroövezet nemzeti központi bankjaival együttműködve vizsgáljuk a digitális euro bevezetésének lehetőségét. Olyan digitális jegybankpénzt tervezünk, amely a készpénz elektronikus megfelelője lenne. A bankjegyek és érmék mellett újabb fizetési lehetőséget biztosítana az embereknek.

Mit érdemes tudnia?

Mire szolgálna?

A digitális euro olyan elektronikus fizetőeszköz lenne, amelyet bárki használhat az euroövezetben biztonságos és felhasználóbarát módon, akárcsak a készpénzt ma. Az EKB által kibocsátott jegybankpénzként eltérne a „magánjellegű pénztől”, és kártyás, valamint telefonos fizetésre is alkalmas lenne.

A digitális euro és a jegybankpénz jelentősége
Miért jöhet jól a digitális euro?

Azért vesszük fontolóra a digitális jegybankpénz bevezetését Európában, hogy reagáljunk a biztonságos és megbízható elektronikus fizetés iránti növekvő igényre. A központi banki kibocsátású digitális pénz a fizetési és a monetáris rendszerek stabilitásához nyújtana szilárd alapot. A digitális euro emellett megerősítené az euroövezet monetáris szuverenitását, és fokozná a versenyt és a hatékonyságot az európai fizetési ágazatban.

Alapvető célok, dizájn szempontok
Melyek az előnyök és a kihívások?

Mivel még tart a vizsgálati szakasz, nem áll rendelkezésünkre minden részletében a végleges javaslat. Sokat elmélkedtünk azonban a digitális euro koncepciójáról, az előnyeiről és a hátrányairól. Az már most világos, hogy a digitális eurónak hozzáférhetőnek, stabilnak, biztonságosnak és hatékonynak kell lennie, és meg kell felelnie a jogszabályoknak. Emellett messzemenően tiszteletben tartaná a magánéletet.

Jelentés a digitális euróról
Hol tartunk?

A vizsgálati szakasz 2021 októberében indult el, és körülbelül két év elteltével, 2023 októberében zárul le. A digitális euro kialakításának és terjesztésének a lehetőségeit mérjük fel, valamint hogy milyen hatással lehet a piacra. Ezt követően eldöntjük, hogy belefogunk-e a tényleges fejlesztésbe.

A projekt lefutása

Gyakori kérdések

Miben segítene a digitális euro? Miben különbözne a digitális euro a stablecointól és a kriptoeszközöktől? Átvenné-e a digitális euro a készpénz helyét? Itt olvashatók a leggyakoribb kérdésekre adott válaszok.

Ezzel a szakterülettel foglalkozik?

Együttműködés az érdekeltekkel

A piaci szereplőkkel, a döntéshozókkal és a jogalkotókkal való széleskörű együttműködés biztosítani fogja, hogy a digitális euro megfeleljen a felhasználói igényeknek. Ezért  kezdeményezéseinkkel a lehető legtöbb érdekeltet be szeretnénk vonni a munkába.

Irányítás és az érdekeltek
Dokumentumok, kísérletek

A digitális euro kísérleti szakaszában az elvégzett munkáról részletes dokumentáció és elemzés készült. Látogasson el a kapcsolódó külön oldalunkra, ahol tájékoztatjuk a releváns témákról.

Szakmabelieknek

A digitális euro és a…

… kriptoeszközök

A digitális euro nem kriptovaluta lenne, mivel mögötte állna a központi bank. A központi bankok mandátuma a pénz értékének megőrzése, függetlenül attól, hogy fizikai vagy digitális pénzről van szó. A kriptoeszközök mögött nem áll központi intézmény, amely a kezelésükért felelős. Nincs rá garancia, hogy szükség esetén készpénzre válthatók.

Mi a bitcoin?

… befektetések

A digitális eurót elsősorban fizetőeszközként, nem pedig pénzügyi befektetési eszközként kellene használni. Gondosan megvizsgáljuk ezt a kérdést, hogy elkerüljük a pénzügyi szektorra gyakorolt negatív következményeket. A digitális eurónak olyan közjónak kell lennie, amely a gazdaság és a társadalom egészének javát szolgálja.

A digitális euro és a pénzügyi rendszer fejlődése

… páneurópai fizetésforgalom

A fizetésforgalom alapvető átalakuláson megy keresztül, és a folyamatban a központi bankoknak vezető szerepük van. Az európai fizetésforgalomnak versenyképes, innovatív piacra kell támaszkodnia, amely az európai szuverenitás megőrzése mellett ki tudja elégíteni a fogyasztói igényeket. Ennek érdekében a digitális korhoz illeszkedő átfogó fizetésforgalmi stratégiát határoztunk meg.

Lakossági pénzforgalmi stratégiánk

Podcast

Az EKB podcastja – digitális euro: mit, miért, mikor? (1. rész)

Szükségünk van-e digitális euróra, és ha igen, miért? Milyen lehetséges jellemzői vannak? Hogyan tér el egyéb fizetési módoktól? Háziasszonyunk, Katie Ranger ezekre a kérdésekre várja a választ Evelien Witlox digitális euro szakértőtől.

Bővebben

Ebben a szekcióban található oldalak