European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont


A digitális euro

Munkánk célja, hogy az emberek és a vállalatok a digitális korban is hozzáférjenek a legbiztonságosabb pénzformához, a jegybankpénzhez.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke

A digitális euro is olyan volna, mint az eurobankjegy, csak digitális formában létezne. Elektronikus pénz lenne, amelyet az eurorendszer (az EKB és az euroövezeti nemzeti központi bankok) bocsátana ki, és minden egyén és vállalat számára elérhető volna.

A digitális euro nem helyettesítené, hanem kiegészítené a készpénzt. Az eurorendszer továbbra is biztosítja az euroövezet minden polgárának a készpénzhez való hozzáférést.

A digitális euróval újabb fizetési lehetőséghez jutnánk, amely megkönnyítené a fizetést, és elősegítené az elérhetőséget és a befogadást.

Miért éppen digitális euro?

A digitális euro gyors, könnyű és biztonságos eszköz lehet a mindennapos fizetéshez. Támogathatja az európai gazdaság digitális átalakítását, aktívan ösztönözve a lakossági fizetésforgalom megújulását. Az eurorendszer vizsgálja bevezetésének előnyeit és kockázatait, hogy a fizetőeszköz továbbra is kielégítse az euroövezet valamennyi polgárának igényeit.

Jelentés a digitális euróról

Köszönjük, hogy megosztotta velünk a véleményét.

Fontosnak tartjuk a nyilvánosság bevonását a digitális euro kidolgozásába, ezért 2020 októbere és 2021 januárja között nyilvános konzultációt hirdettünk, majd 2021 októbere és decembere között az összes euroövezeti országban fókuszcsoportokat szerveztünk. Az eredményeket figyelembe vesszük a digitális euro jelenleg zajló vizsgálati szakaszában.

Digitális euro: hallgatunk a közvéleményre

Hol tartunk most?

Együttműködünk európai döntéshozókkal, és rendszeresen tájékoztatjuk őket a megállapításainkról. Az embereket, a kereskedőket és a pénzforgalmi ágazat szereplőit is bevonjuk a folyamatba.

Fabio Panetta, az EKB Igazgatóságának tagja

Jelenleg tárgyalunk a digitális euro lehetséges jellemzőiről. A vizsgálati szakasz 2021 októberében indult el, és körülbelül két év múlva, 2023 októberében zárul le.

Vizsgáljuk a lehetséges kialakítási formákat, hogy milyen módon forgalmazható a kereskedők és a nyilvánosság körében, milyen hatással lehet a piacra, és milyen európai jogszabály-módosításokat kívánhat meg.

A vizsgálati szakasz lezárultával döntjük el, hogy belefogunk-e a digitális euro kidolgozásába.

EZEN A SZAKTERÜLETEN DOLGOZIK?
Itt további információkat talál a piaci csoportokról, a kísérleti munkáról és a műszaki dokumentációról.

Elemeztük a digitális euro előnyeit és nehézségeit

Mik lehetnek a jellemzői?

Az EKB és az euroövezet nemzeti központi banki szakértői a digitális euróval szemben számos alapvető követelményt támasztanak, ilyen többek között a könnyű hozzáférhetőség, a teherbírás, a biztonság, a hatékonyság, a magánélet védelme és a jogkövetés. Az említett szempontok mentén könnyebben meg tudjuk határozni a digitális euro jellemzőit.

Kialakításában fontos szempont a lakossági szektorbeli fizetési megoldásokkal való átjárhatóság, ami elősegíti a páneurópai megoldásokat és a fogyasztóknak nyújtott további szolgáltatásokat.

Funkcionális tervezési lehetőségek

Az EKB igazgatná majd a digitális eurót?

Az EKB az euro letéteményese annak mind bankjegy, mind digitális formájában az európaiak nevében.

Biztosítani akarjuk a pénzünk értékállóságát, és hogy a digitális eurót minden megjelenési formájában végső soron a központi bank garantálja és szabályozza.

Technikai és szervezeti megközelítések

Miért nem számítana a digitális euro kriptoeszköznek?

A kriptoeszközök alapvetően különböznek a jegybankpénztől: áraik sokszor ingadoznak, ezért nehezen használhatók fizetőeszközként vagy elszámolási egységként, továbbá nem áll mögöttük közintézmény.

A digitális euróban ugyanúgy megbízhatnának a felhasználók, mint a készpénzben, mivel mindkét pénzeszköz mögött központi bank állna.

Kisokos: Mi a bitcoin?

A páneurópai fizetések új horizontja

A fizetésforgalom alapvetően átalakul, és a folyamatban a központi bankok kulcsszerepet játszanak.

Az európai fizetésforgalomnak versenyképes, innovatív piacra kell támaszkodnia, amely az európai szuverenitás megőrzésével párhuzamosan ki tudja elégíteni a fogyasztói keresletet. Ezzel összefüggésben a digitális korhoz illő átfogó fizetésforgalmi stratégiát határoztunk meg.

Lakossági pénzforgalmi stratégiánk

Podcast

Az EKB podcastja: Eljött az ideje a digitális eurónak?

Mi a digitális euro? Mik lennének az előnyei, és hogyan befolyásolná a fizetési ügyleteink lebonyolítását? Mikorra lehetne létrehozni? Házigazdánk Michael Steen ezeken a kérdéseken kívül egyéb témákról is beszélget Ulrich Bindseillal, az EKB piaci infrastruktúra és fizetésforgalmi területének vezetőjével.

Bővebben
LÁSD MÉG

További információk a digitális euróról

Itt választ kaphat a kérdéseire

A bankszektorra nézve milyen következményekkel járhat a digitális euro kibocsátása? Miért javasolnak maximum határértéket az „első szintű” (tier one) betétekre? Részletesen válaszolunk ezekre és sok egyéb kérdésre.

Gyakori kérdések a digitális euróról

Az adatvédelem jelentősége

Amikor a digitális euro bevezetésének lehetőségét teszteljük és vizsgáljuk, figyelembe vesszük azokat a lehetőségeket is, amelyekkel az adatvédelem anélkül biztosítható, hogy lazítanánk a törvényellenes tevékenység ellen védő előírásokon.

A jobb adatvédelmet biztosító technikák elemzése
NEM SZAKÉRTŐ? KISOKOS MEGTEKINTÉSE
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mi a pénz?

Ebben a szekcióban található oldalak