Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A digitális euro

Munkánk célja, hogy az emberek és a vállalatok a digitális korban is hozzáférjenek a legbiztonságosabb pénzformához, a jegybankpénzhez.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke

A digitális átalakulás életünk minden szegletére kihat, és átalakította fizetési szokásainkat.

Ebben az új korszakban az euro digitális formájával garantálható volna, hogy az euroövezetben élők folyamatosan és ingyenesen hozzáférjenek egy egyszerű, egyetemesen elfogadott, biztonságos és megbízható fizetőeszközhöz.

A digitális euro is euro volna, akárcsak a bankjegyek, csak digitális formát öltene. Olyan elektronikus pénzről beszélünk, amelyet az eurorendszer (az EKB és a nemzeti központi bankok) bocsátana ki, és amely minden embernek és cégnek a rendelkezésére állna.

A digitális euro nem helyettesítené a készpénzt, hanem kiegészítené. Az eurorendszer folyamatosan biztosítja, hogy euroövezet-szerte hozzáférjünk a készpénzhez.

A digitális euróval újabb fizetési lehetőséget kapnánk, amely megkönnyítené a fizetést, és elősegítené az elérhetőséget és a befogadást.

Miért éppen digitális euro?

A digitális euro a mindennapos fizetés gyors, könnyű és biztonságos eszköze volna.

Támogatná az európai gazdaság digitális átalakítását, és aktívan ösztönözné a lakossági fizetésforgalom megújulását.

Az EKB és az euroövezet nemzeti központi bankjai jelenleg az előnyöket és a kockázatokat vizsgálják azért, hogy a pénz továbbra is megfelelően szolgálja az európaiak érdekeit.

Jelentés a digitális euróról

Milyen egyéb előnyökkel jár a digitális euro?

Ápoljuk az európai döntéshozókkal fennálló kapcsolatainkat, és rendszeresen tájékoztatjuk őket a megállapításainkról. A polgárokat, a kereskedőket és a pénzforgalmi ágazat szereplőit is bevonjuk a munkába.

Fabio Panetta, az EKB Igazgatóságának tagja

A digitális euro a digitális fizetőeszköz hatékonyságát a jegybankpénz biztonságával ötvözné.

Segítene az olyan helyzeteket kezelni, amikor az emberek már nem részesítik előnyben a készpénzt, ugyanakkor elkerülhetővé teszi, hogy az euroövezeten kívül kibocsátott és ellenőrzött fizetőeszközöktől függjünk, ami alááshatja a pénzügyi stabilitást és a monetáris szuverenitást.

Az adatvédelem kiemelt szempont lenne azért, hogy a digitális euróval elmélyüljön a fizetésforgalomba vetett bizalom a digitális korban.

Mikorra készül el?

2021 júliusában határoztunk a digitális euróra irányuló munkafeladat elindításáról. Ez nem jelenti, hogy feltétlenül kibocsátunk digitális eurót, hanem az esetleges kibocsátásra való felkészülésre vonatkozik.

Sajtóközlemény: az eurorendszer digitális euro projektet indított el

Mi a következő lépés?

Jelenleg tárgyalunk a digitális euro lehetséges jellemzőiről. A vizsgálati szakasz 2021 októberében indult, és két évet vesz igénybe.

Megvizsgáljuk a digitális euro lehetséges kialakítási formáit, és hogy milyen módon forgalmazható a kereskedők és a nyilvánosság körében, milyen hatással lehet a piacra, és milyen európai jogszabály-módosításokat tehet szükségessé.

A digitális euro kifejlesztésére vonatkozó döntést a vizsgálati szakasz alapján hozzuk meg.

EZEN A SZAKTERÜLETEN DOLGOZIK?
Itt még több információt talál a piaci csoportokról, a kísérleti munkáról és a műszaki anyagokról.

Elemeztük a digitális euro előnyeit és nehézségeit

Mik lehetnek a jellemzői?

Az EKB és az euroövezet nemzeti központi banki szakértői a digitális euróval szemben számos alapvető követelményt támasztanak, ilyen többek között a könnyű hozzáférhetőség, a teherbírás, a biztonság, a hatékonyság, a magánélet védelme és a jogkövetés. Az említett szempontok mentén könnyebben meg tudjuk határozni a digitális euro jellemzőit.

A digitális euro kialakításában fontos szempont a magánszektorbeli fizetési megoldásokkal való átjárhatóság, ami elősegíti a páneurópai megoldásokat és a fogyasztóknak nyújtott további szolgáltatásokat.

Funkcionális tervezési lehetőségek

Az EKB igazgatná majd a digitális eurót?

Az EKB az euro letéteményese annak mind bankjegy, mind digitális formájában az európaiak nevében.

Biztosítani akarjuk a pénzünk értékének megőrzését, és hogy a digitális eurót minden megjelenési formájában végső soron a központi bank garantálja és szabályozza.

Technikai és szervezeti megközelítések

Miért nem számítana a digitális euro kriptoeszköznek?

A kriptoeszközök alapvetően különböznek a jegybankpénztől: áraik sokszor ingadoznak, ezért nehezen használhatók fizetőeszközként vagy elszámolási egységként, továbbá nem támogatja őket közintézmény.

A digitális euróban az emberek ugyanúgy megbízhatnának, mint a készpénzben, mivel mindkettő mögött ott állna a központi bank.

Kisokos: Mi a bitcoin?

A páneurópai fizetések új horizontja

A fizetésforgalom alapvető átalakuláson megy keresztül, és ebben a folyamatban a központi bankok kulcsszerepet játszanak.

Az európai fizetésforgalomnak versenyképes, innovatív piacra kell támaszkodnia, amely az európai szuverenitás megőrzése mellett ki tudja elégíteni a fogyasztói keresletet. Ezzel összefüggésben a digitális korhoz illő átfogó fizetésforgalmi stratégiát határoztunk meg.

Lakossági pénzforgalmi stratégiánk

Digitális euro a digitális korban

Fabio Panetta igazgatósági tag a digitális euróról szóló jelentés bemutatásakor elmondta, hogy a digitális euro az európai haladás és integráció digitális szimbóluma lenne.

Az euro bevezetése óta az EKB felelőssége megőrizni a polgároknak a valutába vetett bizalmát. A digitális euro a készpénzzel együtt mindenki számára elérhető lenne, és lehetővé tenné, hogy az emberek többféle fizetési mód közül válasszanak.

Az európai parlamenti meghallgatás megtekintése

Köszönjük, hogy megosztotta velünk a véleményét

Mindenkinek megköszönjük, aki részt vett a digitális euróról szóló, január 12-én lezárult nyilvános konzultációban, amelyre több mint 8000 észrevétel érkezett.

Olvasson részletesebben a nyilvános konzultáció eredményeiről a jelentésünkben! A válaszok fontos adalékot nyújtanak az eurorendszernek a digitális euro bevezetésének lehetőségéről folyamatban levő értékeléséhez és a majdani döntésekhez.

Jelentés a digitális euróról szóló nyilvános konzultációról

Podcast

Az EKB podcastja: Eljött az ideje a digitális eurónak?

Mi a digitális euro? Mik lennének az előnyei, és hogyan befolyásolná a fizetési ügyleteink lebonyolítását? Mikorra lehetne kész? Házigazdánk Michael Steen ezeken a kérdéseken kívül egyéb témákról is beszélget Ulrich Bindseillal, az EKB piaci infrastruktúra és fizetésforgalmi területének vezetőjével.

Bővebben
LÁSD MÉG

További információk a digitális euróról

Itt megkapja kérdéseire a válaszokat

A bankszektorra nézve milyen következményekkel járna a digitális euro kibocsátása? Miért javasolnak maximális határértéket az „első szintű” (tier one) betétekre? Részletesen válaszolunk ezekre és sok egyéb kérdésre.

GYIK a digitális euróról

Az adatvédelem fontossága

Amikor a digitális euro bevezetésének lehetőségét teszteljük és vizsgáljuk, figyelembe vesszük azokat a lehetőségeket is, amelyekkel biztosítható az adatvédelem anélkül, hogy lazítanánk a törvényellenes tevékenység ellen védő előírásokon.

A jobb adatvédelmet biztosító technikák elemzése
NEM SZAKÉRTŐ? KISOKOS MEGTEKINTÉSE
BŐVEBBEN
Mi a pénz?

Ebben a szekcióban található oldalak