Menu

Opis zgrade

Tri glavna elementa

Građevni sklop nove zgrade ESB-a čine tri glavna elemenata: nekadašnja frankfurtska veletržnica Grossmarkthalle u koju su ugrađeni novi unutarnji elementi, neboder koji se sastoji od dva poslovna tornja međusobno povezana atrijem i ulazna zgrada koja vizualno povezuje Grossmarkthalle s neboderom i predstavlja glavni ulaz u ESB iz ulice Sonnemannstrasse.


Grossmarkthalle

Grossmarkthalle, potpuno restauriran i obnovljen, sastavni je dio ESB-ove nove zgrade. Fotogalerija

Spomenik kulture iz 20-ih godina prošlog stoljeća

Gradnja zgrade Grossmarkthalle trajala je od 1926. do 1928., a sagrađena je prema projektu Martina Elsaessera, tadašnjeg direktora za urbanističko planiranje grada Frankfurta na Majni. Pod zaštitom je od 1972., a kao veletržnica voća i povrća upotrebljavala se do 4. lipnja 2004.

Nova namjena

Nakon opsežnih restauracijskih i obnoviteljskih radova na zgradi, koji su dovršeni 2014., u Grossmarkthalleu se sada nalaze prostorije ESB-a koje će biti dostupnije javnosti kao što su predvorje, izložbene prostorije i kafeterija, kao i centar za posjetitelje, restoran za zaposlenike i konferencijski centar. Posljednja tri prostora integrirana su u Grossmarkthalle kao zasebne cjeline po konceptu »kuća u kući«. U nekadašnju veletržnicu ulazi se preko glavnog ulaza smještenog ispod ulazne zgrade.

Grossmarkthalle u brojkama
Ukupna površina glavne dvorane približno 12 500 m²
Visina glavne dvorane približno 23 m
Dužina glavne dvorane 220 m
Širina glavne dvorane 50 m
Visina krilnih zgrada 32,50 m
Površina krilnih zgrada približno 975 m²

Neboder

Zona se frankfurtskih nebodera zahvaljujući ovom 185 m visokom, prepoznatljivom neboderu proširila prema istoku grada. Fotogalerija

Neboder se sastoji od dva poligonalna tornja međusobno povezana atrijem. Sjeverni toranj ima 45 katova, a južni 43.

Vertikalni grad

Ostakljeni atrij između dva tornja izgrađen je u skladu s konceptom »vertikalnog grada« u kojem platforme i mostovi za prelazak iz tornja u toranj stvaraju dojam gradskih ulica i trgova. Platforme za prelazak iz tornja u toranj dijele atrij na tri dijela različitih visina (između 45 m i 60 m).

Fleksibilnost

U neboderu je smještena velika većina radnih prostora i prostorija za sastanke za potrebe ESB-a. Velika dvorana za sastanke vijeća i uredi članova tijela ESB-a nadležnih za odlučivanje smješteni su na gornjim katovima. Svi katovi pružaju brojne mogućnosti organizacije uredskih prostora.

Neboder u brojkama
Ukupna površina približno 110 000 m²
Površina (po katu po tornju) od 700 m² do 1.200 m²
Visina sjevernog tornja 185 m (45 katova)
Visina južnog tornja 165 m (43 katova)

Ulazna zgrada

Ulazna zgrada jasno označuje glavni ulaz u ESB s ulice Sonnemannstrasse. Fotogalerija

Vizualno povezivanje

Ulazna zgrada vizualno povezuje neboder i Grossmarkthalle. Svojim asimetričnim dizajnom, nakošenim pročeljima i velikim prozorima, ona uvodi u neboder koji se nalazi iza nje.

Tiskovni centar

U ulaznoj se zgradi nalazi tiskovni centar iz kojeg se prenose ESB-ove konferencije za novinare. U tiskovni centar ulazi se kroz predvorje, iznad kojeg su smješteni radni prostori kojima se mogu koristiti novinari tijekom konferencija za novinare. Pored velike dvorane za konferencije za novinare smješten je još jedan auditorij.

Ulazna zgrada u brojkama
Ukupna površina približno 3.000 m²
Visina 27,50 m